Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Tlumaczenie wywiadu z D.K. w CBS13

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Filmik na YouTube
http://pl.youtube.com/watch?v=id0qvIetOzI
Strona Zrodlowa (ten sam filmik + tresc)
http://cbs13.com/crime/zodiac.killer.kaufman.2.805799.html

Ukryte przez lata, niedawno ujawnione
Zdecydowanie bylem w szoku, kiedy to zobaczylem
Czy to maska, ktora nosil Zodiak?
Terroryzowal Bay Area i igral z policja w latach 60 i 70
Dzis FBI potwiedzilo w rozmowie z CBS 13, ze rzeczywiscie testuja pewne przedmioty, ktore moga doprowadzic do powiazania Zodiaka z konkretna osoba
Kris Pickel na zywo
Kris, wytlumacz nam o co tu chodzi
Wiec: dowody zostaly dostarczone FBI przez czlowieka, ktory twierdzi, ze odkryl niedawno przebranie, z ktorego skorzystal niegdys Zodiak
Jest to mezczyzna ktory twierdzi, ze jego zwiazek z ta sprawa ma wyjatkowo osobisty charakter
Znam prawdziwa tozsamosc Zodiaka; byl nim moj ojczym - Jack Tarrance
Lata poszukiwan zebrane w malym pokoju
Czy jestem nawiedzony? Nie - zobligowany
8 lat zycia Dennisa Kaufmana podporzadkowane probom udowodnienia, ze jedynym ojcem jakiego znal od momentu ukonczenia 5 roku zycia jest Zodiac Killer
Oto porownanie charakteru pisma, ktore wykonalem
Pismo Zodiaka u gory, ojczyma Dennisa - u dolu
Dennis wierzy, ze ich podobienstwo jest zbyt silne, by moglo byc przypadkowe
Porownanie zdjecia Jacka z portretem pamieciowym Zodiaka
Podobienstwo jest niepodwazalne
Dennis twierdzi rowniez, ze jego ojczym, w rozmowie telefonicznej ktora nagral, posrednio przyznal sie do tego, ze byl Zodiakiem
Nagranie rozmowy Dennisa z ojczymem z 2001 roku
Dennis:
"Jesli napisze ksiazke o tym, iz podejrzewam ze moj ojczym to Zodiac Killer, to i tak nikt mi k***a nie uwierzy."
Jack:
"(smiech)... Po co mialbys pisac, ze to podejrzewasz?"
To nagranie ukazuje Jacka Tarrance'a
Jack zmarl w 2006
Dennis twierdzi, ze przeszukujac rzeczy Jacka, natknal sie na rozne niezwykle przedmioty
Wliczajac w to ten noz, wciaz pokryty w substancji, ktora byc moze zaschnieta krwia
To moze byc noz ktorym grillowal ktoregos dnia, albo ktorym kogos zamordowal, kto wie
Jack pozostawil po sobie rowniez te oto rolki niewywolanych filmow - Dennis planuje przekazac je FBI
Nie mozemy wam nawet pokazac okropienstw, jakie znajdowaly sie na pojedynczej rolce filmu, ktora pokazal nam Dennis
Wyglada na to, ze sa to ludzie ktorzy zostali zamordowani
Calkiem niedawno Dennis przypomnial sobie, ze Jack kilkakrotnie pytal go o ten stary system PA
Co doprowadzilo Dennisa do rozebrania go na czesci
Gdy po raz pierwszy go otwarlem, wplynelo to na moj rytm serca
Material, zlozony i ukryty wewnatrz - Dennis wierzy, ze pomoze on zdemaskowac Zodiaka
Czarny kaptur z symbolem Zodiaka
Lake Berryassa 1968 - para, Cecilia Shepard i Bryan Hartnell - zad?gani nozem
Hartnell przezyl i opisal napastnika jako zakapturzona postac, z symbolem Zodiaka na brzuchu
Zdecydowanie bylem w szoku, gdy to ujrzalem
Dennis uwaza, ze jest to maska jaka mial na glowie Zodiak w czasie tego podstepnego ataku
Moze to byc istotny dowod, laczacy jego ojczyma z Zodiakiem
Dennis sadzi tez, ze sa dziesiatki innych ofiar, ktorych nigdy nie polaczono z morderstwami Zodiaka
Wliczajac w to jego wlasna matke, ktora, jak twierdzi Dennis, zostala uduszona
Kiedys powiedziala mi, ze Jack probowal ja zabic - ciezko jest mi sobie wyobrazic, co wtedy czula
Wyobra? sobie to przerazajace uczucie...
Wlasnie to nie pozwalalo mi zaprzestawac
FBI pracuje wlasnie nad odtworzeniem profilu DNA Jacka Tarrance'a, by porownac go z DNA Zodiaka
Wyniki moga sie pojawic na dniach

(koniec tlumaczenia, reszta nieistotna)
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Gotfryd

• Gość
O ile sie nie myle, to ten caly Dennis Kaufman klamal?

Offline Sam

• Inspector
  • *
Skad masz takie info?

Gotfryd

• Gość

Offline Sam

• Inspector
  • *
Podaj jakies konkretne argumenty (cytaty?) to postaram sie do nich ustosunkowac.

Gotfryd

• Gość
Post z 10.11.2008, z godziny 16.31. Napisany przez hamanna66:

"Tawrrance juz jest wykluczony na 99%, szybko zdemaskowali tego Kaufmana.
to gdzie to przecztyalem masz link kilka postow wyzej --> http://www.zodiackiller.com/discus/messages/27/786.html"

Podal link do jakiegos amerykanskiego forum. Niestety z braku czasu, nie moglem sie mu przyjrzec. Naturalnie pewnosci, ze Kaufman klamie 100% nie ma.

Serdecznie Pozdrawiam

Offline Sam

• Inspector
  • *
Powiem szczerze, ze nie znalazlem nigdzie informacji, iz
Tawrrance juz jest wykluczony na 99%
Autor posta z dnia 10 listopada 2008 odwoluje sie do archiwalnego forum z okresu pomiedzy 26 listopada 2006 a 20 stycznia 2007 (pomijam fakt, ze chwile wczesniej ta sama osoba pyta, co oznacza slowo radian w jezyku polskim:) Wracajac do meritum: od tego czasu pare rzeczy sie zmienilo, wyplynelo kilka nowych interesujacych 'dowodow' w sprawie Jacka Tarrance'a. O tym, czy rzeczywiscie sa to dowody, zdecydowac powinno lab. FBI. We?my tez pod uwage fakt, iz wiekszosc podejrzanych zostala wykluczona przez organa scigania na 99 - ba: nawet na 100%. To, ze konkretny podejrzany zostaje wykluczony na bazie posiadanych w owym czasie informacji nie oznacza, ze nie znajda sie juz dowody, ktore wskaza go jako sprawce danego przestepstwa.

Gotfryd

• Gość
Wiadomo +/- kiedy moga pojawic sie wyniki badan FBI?

Pozdrawiam

Offline Sam

• Inspector
  • *
Szczerze mowiac to nie mam pojecia. Nie wiem czy w ogole sie doczekamy oficjalnego stanowiska FBI w tej sprawie. Ja osobiscie spodziewam sie jednego z dwojga wynikow:

1) no match
2) inconclusive

Wracajac do naszej wczesniejszej dyskusji: zgadzam sie, ze Kaufman jest wyjatkowo malo wiarygodnym swiadkiem (tudziez oskarzycielem) w sprawie Jacka Tarrance'a. Ciezko sie z tym nie zgodzic. Malo tego: powiem szczerze, ze zdziwilbym sie mocno gdyby to J.T. okazal sie Zodiakiem. Tarrance, po tym jak nieco blizej przyjrzalem sie dostepnym na jego temat materialom, sprawil na mnie wrazenie osoby chorej psychicznie, niezrownowazonej. Zodiak taki nie byl. Dzialal z zimna krwia, precyzyjnie, po cichu i bez zbednych emocji.

Offline benefis

• Sergeant
  • *
Musze przyznac ze jesli chodzi o portret pamieciowy to Jack Tarrance jest bardzo podobny nawet na 90%. Do tego dochodzi ten kaptur w sumie sam mogl go zrobic i noz. Wcale bym sie nie zdziwil gdyby to On okazal sie prawdziwym Zodiak killer.

Gotfryd

• Gość
Wie Pan o innym podejrzanym R. Gaikowskim tez sie mowi, iz jest podobny do portretu pamieciowego. Inna sprawa, ze bodajze na poczatku lat 90 jedna z ofiar, ktora przezyla - M. Mageau wskazal na zdjecie A. Allena, jako na tego, ktory chcial go zabic (o ile ten fakt jest prawda, a nie wymyslem tworcow filmu "Zodiak" ;). Wiec z tymi rzekomymi podobienstwami to trzeba uwazac.

Pozdrawiam   

Offline Sam

• Inspector
  • *
Tarrance jest b. podobny ale do nieoficjalnego portretu pamieciowego autorstwa pewnego detektywa z hrabstwa Sonoma. Szkic ten przedstawia jak moglby wygladac Zodiak bez okularow.

Jezeli zas chodzi o tzw. rozpoznanie konkretnej osoby na zdjeciu, to Mageau rozpoznal Allena, a Kathleen Johns Kane'a...

Anus!ak

• Gość
witam wszystkich,jestem nowym użytkownikiem,ale chciałam się czymś podzielic z wami w tym temacie:

http:**thezodiackiller.************.com

« Ostatnia zmiana: 11/12/15, 12:01 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Czyms konkretnym?