Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Parę ciekawych słów w 340-tce

Gość · 5 · 4675

Marek Zalewski

• Gość
Wyszedłem z założenia, że należy podstawiać literę za znak, bo wg mnie Zodiak przygotował to nie dla profesora matematyki, ale dla sprytnego gliniarza-krzyżówkowicza (i nie trafił na takiego) i wszelkie rozwiązania opierające się na tym, ile lat miał w 1969 szwagier brata babki stróża są błędne.
Nie chce mi się już nad tym siedzieć, bo można oszaleć, więc publikuję moje najlepsze dokonania. Słowa "WE ARE", "CRACK PROOF" (użyte przez Zodiaka w jednym z listów), "STOP A PISTOL", "PTAH GOD" (to z mitologii egipskiej, chyba Z w nią wierzył albo w coś podobnego lub tylko tak twierdził), "PARADICE" (tak pisał Z), "TATTOO OF DEATH", "COWARDS".
Dodatkowo jeśli zmienicie "CRACK PROOF" na "DIRECT PROOF", na dole możecie wpisać "RICARDO" (to dla tych, którzy twierdzą, że Z jednak zdradził tożsamość w szyfrach).
Nie ma co wiwatować, bo każdy w 340 zobaczy to, co chce tam zobaczyć. Wcześniej szukałem słów na temat śmierci Stine'a i też znalazłem, ale co wiele głów to nie jedna. Mam nadzieję, że uda się kiedyś przekonująco rozwiązać ten pasjonujący szyfr.

Lugal

• Gość
Na samym dole po prawej stronie znajduje się słowo "Tot" - może to być nawiązanie do Thota, co rzeczywiście pasuje do teorii o mitologii Egiptu. Kojarzy się z tym również koncepcja "zbierania niewolników do życia po śmierci". Egipcjanie wierzyli, że po śmierci dusza trafia na "Pola Trzcin", gdzie pracuje przy uprawie ziemi, o ile nie posiada niewolników, którzy będą wykonywali tę pracę. Zodiak napisał, że "gdy umrze, odrodzi się w Raju (notabene "Paradice") i wszystkie ofiary będą jego niewolnikami".   

Znalazłem parę możliwych anagramów:
ASR(K)TAL - ASTRAL  (sic)
IOAA - możliwe IOWA 

Jeśli to tylko przypadek, to swoją drogą bardzo ciekawy...

Marek Zalewski

• Gość
W anagramy nie bardzo wierzę, bo wtedy dałoby się tam wyczytać zupełnie wszystko. W zamieszczony szyfr bez szkody dla całości można wpisać jeszcze "IDIOTS" (od 68,1), "DEAD" (od 153,9) i "FOLLOW" (od 34,10), ale reszta tekstu robi się przez to bez sensu.
« Ostatnia zmiana: 23/09/14, 16:29 wysłana przez Marek Zalewski »

Offline Jerry

• Sergeant
  • *
Im bardziej "wczytujemy" się w listy Zodiaka, tym częściej możemy tam znaleźć coraz ciekawsze i tajemnicze "odkrycia". Moim zdaniem same listy nie są zaszyfrowane jakimś mega-skomplikowanym kodem. Czytając te listy można by się doszukiwać w nieskończoność czegoś nowego. Trzeba spojrzeć na nie z innej strony...

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Nie sadze by autor podzielal religie i wierzenia starozytnych Egipcjan. Jezeli zas 340 skrywa zakodowany przekaz - wowczas, gdy zostanie rozszyfrowana - pewien jestem ze bedziemy mogli powiedziec unisono: oto jest rozwiazanie.
« Ostatnia zmiana: 24/09/14, 19:07 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.