Morderca z Riverside nie musiał być zodiakiem ale pamiętajmy iż już na tych listach wysłanych do policji i prasy po zabójstwie Bates morderca podpisywał się litera Z.No i oczywiście podobne a moim zdaniem takie same pismo.Nie rozumiem czemu wiec zodiak przypisywalby sobie to morderstwo ,gdyby tego nie zrobil.Czemu akurat morderstwo Bates? Bates musiała znać zabójce.Jak wiemy biblioteka zostala zamknięta o godzi 21,krzyki było słychać około godzi 21.45.co robiła w tym czasie Bates.Z tego co wiemy spędziła ten czas z morderca.Stawiam tezę iz to byl morderca i że to byl Sullivan znali się zaproponował pomoc i pewnie poraz kolejny ja nagabywal i kiedy poraz kolejny odmówiła wpadl w morderczy szal.Myślę iż zbrodnia była tak agresywna z 2 powodów.Zabójca miał motyw skrywany przez lata gniew ,nie ludzki,nie zwyczajny.Osoby z zaburzeniami osobowości traktują bardzo osobiście porażki i nigdy nie zapominaja.Dal wkoncu upust tym wszystkim emocjom które w sobie nosił ,ponadto ofiara walczyła i to bardzo ,krzyczała wiec mosial szybko ja uciszyc stad ta gwaltownosc.Zreszta w liście "Wyznanie "autor sam to wszystko opisuje ,ze ona musiała umrzeć bo mosial jej dopłacić i że kopnal ja w głowę by ja uciszyc.Zbrodnia ta była tak gwałtowna bo była czymś bardzo osobistym.Natomiast nastepne mordy by jak egzekucja ,pozatym sprawca już wiedział ,ze ofiary się bronią ,stawiają opór i dłużej to trwa więcej śladów zostaje.No i wreszcie ciężko zabić nożem 2 osoby łatwiej zastrzelić.Dlatego nad jeziorem Berryessa mosial ich najpierw związać i tu również wpadl w szal i bardzo znecal się szczególnie nad Cecylia.
Co do późniejszych listów zodiak to nie mam wiedzy na ten temat.
Chciałabym dodać jeszcze coś co mi się nasowa.Jak wiemy Pan Zodiak działał w rożnych miejscach ,przeczylo by to tezie iż miał ustabilizowane życie zawodowe i dobrze płatna prace.Myślę ze nie dbal o prace tak jak już pisałam byl chory psychicznie i pochloniety swoim wewnętrznym ja.Myślę ze pracowal dorywczo.nie byl zabójcom z jednego miasta.Przenosił się w rozne miejsca a nie mogl by tego robić i miec stała prace dobrze płatna.Dobrze płatna praca najczęściej wiąże się z edukacja i z tym ile jesteśmy w stanie z siebie dać.Pan Zodiak mogl dać nie wiele bo byl naprawdę zajęty.Potrzebowal ciszy ,spokoju miejsca gdzie moglby pisać swoje list ,szyc swoj stroj itd.nie moglby tego robić majac rodzinę. Powtarzam pracowal dorywczo podobnie jak Sullivan zmienial prace miejsce zamieszkania ,może nawet pracowal w restauracji razem z Darlene F. I podobnie jak Bates w Riverside ona go odrzuciła.Sledzil ja i wykonal wyrok.Wiem ,ze to tylko moje przemyślenia bez dowodów.jednak chcac znaleźć mordercę trzeba myśleć jak on a nie racjonalnie jak normalni ludzie.Zabójcy maja swoje fantazje które nam zwykłym ludziom nie przychodzą do głowy.