Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Ross Sullivan

Sam · 70 · 15833

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
"Choć bibliotekę zamknięto o 21:00, około 22:30 dwóch niezależnych świadków słyszało "najpierw przeraźliwy, a potem przytłumiony krzyk, a w jakieś dwie minuty później głośny warkot uruchamianego silnika". Ten czas zgadza się z opinią koronera i jest przyjmowany za czas jej zgonu."
Taka informacje znalazłam na jednej ze stronek poświęconej zodiakowi.Informacja pochodzi z Crime Library.
Czytam ze" few weeks before "
« Ostatnia zmiana: 05/10/16, 22:09 wysłana przez nana19 »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
  According to the local Press Enterprise, police inquiries yielded a clue. A woman who lived nearby reported that she heard an “awful scream” between 10:15 and 10:45 p.m. She elaborated for the press a day later.  She claimed she also heard a muted scream moments before, then came the loud scream. Two minutes after this she heard what sounded like an old car starting up.

Tu podbne informacje ale mowa jest o samochodzie

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
No wiec wlasnie. Samochod, motocykl. A zasadniczo slowo "motor" oznacza po prostu silnik.

"It was a few weeks before he reappeared (...)"
"Minelo kilka tygodni zanim pojawil sie (...)"

Musimy brac pod uwage caly kontekst zdania.

Sullivan to czlowiek z pewnym potencjalem w sprawie, nie przecze. Jednak wiecej rzeczy zdaje sie go wykluczac (wzrost - blisko 190cm, rzekome alibi, brak zwiazkow z Vallejo, pismo ktore mamy rowniez nie wyglada najlepiej - choc jest to za mala i zbyt stara probka aby stwierdzic cokolwiek kategorycznie). Podobny do szkicu wyglad twarzy i anonimowe wrzutki, to musi byc jednak za malo.
« Ostatnia zmiana: 05/10/16, 23:12 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Pamiętajmy o zeznaniach policjanta który mowil iż zodiak miał włosy zaczynające się od środka czoła ,ciezko to wytłumaczyć tak jak Sullivan.Ze wzrostem to też są rozne wersje.tak naprawdę może go wskazać bądź wykluczyć badanie dna którego pewnie nie zrobia. Każdy z nas ma swojego ulubionego podejrzanego ja pozostane przy Sullivanie.Zaden inny nie ma tylu powiazan z Riverside bo to że to ten sam morderca to jestem pewna.
« Ostatnia zmiana: 05/10/16, 23:26 wysłana przez nana19 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Uwazam, ze to podejscie jest bledne. Przede wszystkim nalezy szukac powiazan z Vallejo, a nie z Riverside, gdyz mamy pewnosc ze sprawca byl w jakis sposob zwiazany z tym miastem, a nie jest to jedynie przypuszczenie.

Co do linii wlosow, to wielu ludzi posiada takowa. Wykonalem nawet szybki eksperyment, wpisujac w przegladarke trzy przypadkowe osoby publiczne (byli to byli prezydenci Polski i Stanow Zjednoczonych). Dwoch z nich okazalo sie posiadac tzw. widow's peak, co nie czyni z nich jeszcze dobrych podejrzanych.

Ale rzeczywiscie kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Przedstawilem swoje.
« Ostatnia zmiana: 05/10/16, 23:48 wysłana przez Sam »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zgadza się ale znaleźć kogoś kto mialby takie włosy i miał jeszcze inne powiązania że sprawa to już trudniej.Ja jednak myślę ze Riverside jest kluczowe wskazuje na to sam zodiak ,zacheca by tam szukać śladów ,dowodow których jest tam wiele jak pisal.Pozatym obserwacja seryjnych morderców  mowi iż zaczynają oni swoja karierę blisko miejsca zamieszkania.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zabojstwa Cheri Jo mogl dokonac Zodiak, lecz nie musial. Jezeli analizujemy zachowania typowe, to modus operandi sprawcy nie wpisuje sie w profil Zodiaka ze wzgledu na gwaltownosc samej zbrodni jak i przebieg interakcji z ofiara. Ostatnie zasadniczo wskazuje dwie mozliwosci: ofiara znala sprawce lub posiadal on pewne zdolnosci interpersonalne.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Jak najbardziej gość może być Zodiakiem ale uważam że dokonujemy tu nadinterpretacji faktów...
Nikt nie zbadał późniejszych listów mogących pochodzić od Zodiaka a to by mogło tego podejrzanego skreślić lub potwierdzić twą wersje na nana. Kolejna sprawa z listami jest na tyle ciekawa ze o ile okazały by się oryginalne to znów poszły by w stronę Allena :/ bo po jego śmierci juz żaden nie przyszedł (przynajmniej mi o tym nie wiadomo)
Ogólnie podejrzany z potencjałem ale dużo nie wiadomych i wiadomych przeczaczych tej wersji ....

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Morderca z Riverside nie musiał być zodiakiem ale pamiętajmy iż już na tych listach wysłanych do policji i prasy po zabójstwie Bates morderca podpisywał się litera Z.No i oczywiście podobne a moim zdaniem takie same pismo.Nie rozumiem czemu wiec zodiak przypisywalby sobie to morderstwo ,gdyby tego nie zrobil.Czemu akurat morderstwo Bates? Bates musiała znać zabójce.Jak wiemy biblioteka zostala zamknięta o godzi 21,krzyki było słychać około godzi 21.45.co robiła w tym czasie Bates.Z tego co wiemy spędziła ten czas z morderca.Stawiam tezę iz to byl morderca i że to byl Sullivan znali się zaproponował pomoc i pewnie poraz kolejny ja nagabywal i kiedy poraz kolejny odmówiła wpadl w morderczy szal.Myślę iż zbrodnia była tak agresywna z 2 powodów.Zabójca miał motyw skrywany przez lata gniew ,nie ludzki,nie zwyczajny.Osoby z zaburzeniami osobowości traktują bardzo osobiście porażki i nigdy nie zapominaja.Dal wkoncu upust tym wszystkim emocjom które w sobie nosił ,ponadto ofiara walczyła i to bardzo ,krzyczała wiec mosial szybko ja uciszyc stad ta gwaltownosc.Zreszta w liście "Wyznanie "autor sam to wszystko opisuje ,ze ona musiała umrzeć bo mosial jej dopłacić i że kopnal ja w głowę by ja uciszyc.Zbrodnia ta była tak gwałtowna bo była czymś bardzo osobistym.Natomiast nastepne mordy by jak egzekucja ,pozatym sprawca już wiedział ,ze ofiary się bronią ,stawiają opór i dłużej to trwa więcej śladów zostaje.No i wreszcie ciężko zabić nożem 2 osoby łatwiej zastrzelić.Dlatego nad jeziorem Berryessa mosial ich najpierw związać i tu również wpadl w szal i bardzo znecal się szczególnie nad Cecylia.
Co do późniejszych listów zodiak to nie mam wiedzy na ten temat.
 Chciałabym dodać jeszcze coś co mi się nasowa.Jak wiemy Pan Zodiak działał w rożnych miejscach ,przeczylo by to tezie iż miał ustabilizowane życie zawodowe i dobrze płatna prace.Myślę ze nie dbal o prace tak jak już pisałam byl chory psychicznie i pochloniety swoim wewnętrznym ja.Myślę ze pracowal dorywczo.nie byl zabójcom z jednego miasta.Przenosił się w rozne miejsca a nie mogl by tego robić i miec stała prace dobrze płatna.Dobrze płatna praca najczęściej wiąże się z edukacja i z tym ile jesteśmy w stanie z siebie dać.Pan Zodiak mogl dać nie wiele bo byl naprawdę zajęty.Potrzebowal ciszy ,spokoju miejsca gdzie moglby pisać swoje list ,szyc swoj stroj itd.nie moglby tego robić majac rodzinę. Powtarzam pracowal dorywczo podobnie jak Sullivan zmienial prace miejsce zamieszkania ,może nawet pracowal w restauracji razem z Darlene F. I podobnie jak Bates w Riverside ona go odrzuciła.Sledzil ja i wykonal wyrok.Wiem ,ze to tylko moje przemyślenia bez dowodów.jednak chcac znaleźć mordercę trzeba myśleć jak on a nie racjonalnie jak normalni ludzie.Zabójcy maja swoje fantazje które nam zwykłym ludziom nie przychodzą do głowy.
« Ostatnia zmiana: 06/10/16, 09:52 wysłana przez nana19 »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Jeszcze cytat gdzieś wyszperany

"Mel Nicolai, niegdyś Agent Specjalny Departamentu Sprawiedliwości w Kalifornii, który pracował nad wszystkimi morderstwami Zodiaka, oprócz zabójstwa na Lake Herman Road, powiedział, że w pierwszym przekazanym przez Foukes' a i Zelms'a opisie, widziany przez nich mężczyzna jawi się jako nieco wyższy, między 180 a 185 cm i ważący ponad 90 kg."

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Problem w tym ze Zodiak działał bardzo logicznie i bez spontanu .... wszystkie jego działania były zamierzone i tok myślenia spójny..... on bawiłe się w swojego rodzaju grę....
Co do pracy to pracował i myślę że nie dorywczo aż tyle czasu na listy i mordowanie nie było mu potrzebne.
Natomiast jeśli chodzi o znanie ofiar kobiet to uważam że znał je wszystkie .... przynajmniej z widzenia i dlatego na nich się skupiał bo obawiał się rozpoznania.... ciekawy wątek jest z taksówkarzem albo to nie jego robota albo się znali

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Myślę ze działał nie logicznie (gdzie logika w mordowaniu ludzi) ale metodycznie.Byl sprytny, uczyl się ,wyciagal wnioski.Moim zdaniem jego motywem działania nadrzędnym była niezdolnosc do nawiązywania głębszych relacji on się mscil i jego nienawisc narastala każdy mogl być jego ofiarom bo jak pisal byl szalony.Taksówkarz mogl być przypadkowa ofiara.Spojrzmy na to ile trudu zadał sobie przy wcześniejszych zbrodniach ,a ile przy morderstwie Stina.Taksowkarze ,prostytutki to łatwe ofiary.Być może miał duże ciśnienie i musiał szybko kogos zabić.Często zdarza się iż morderca ma inne plany ale kiedy mu się nie uda szybko znajduje inna ofiarę by pozbyć się napięcia.Oczywiście mogło być inaczej.
« Ostatnia zmiana: 06/10/16, 10:32 wysłana przez nana19 »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Myślę również że zodiaku byl swego rodzaju ekshibicjonistom twórczym.Mordowal i nie zadawal sobie wogole trudu by ukryć zbrodnie ,wręcz chcial by wszyscy się o tym dowiedzieli,opisywal swoje zbrodnie.Podobało mu się to iż szokuje ,ze jest o nim głośno.W dzień byl zwykłym szaraczkiem ale jako zodiak miał wartosc ,miał władze i tak bawil się dobrze w ciepło -zimno.podsowal dowody ,chwalil się.W życiu prywatnym pewnie byl niedoceniany ,odrzucany jako zodiak byl kimś.Nie zrezygnował by z tego uczucia dobrowolnie.Mowil że on sam jest kluczowym dowodem i że mnóstwo dowodów jest w Riverside dlatego myślę ,ze to byl ktoś z tamtad.Sullivan pasuje idealnie.Po ataku na Bates morderca byl we krwi ofiara robiła dużo hałasu ale to było morderstwo z pobudek osobistych wybierając ten sposob morderstwa miał więcej satysfakcji kiedy ja dotykal ,kiedy wreszcie była jego i mogl z nią zrobić co zechce ,jego zemsta była słodsza niż gdyby poprostu ja zastrzelił ,wejście w bezpośrednia reakcje było mu potrzebne.Później już nie tak bardzo.później widzial pary zakochane na randce, robili coś co nie było mu dane to wzbudzalo w nim gniew ,morderczy gniew ,furie ,która mogl rozładować tylko w jeden sposob.
« Ostatnia zmiana: 06/10/16, 11:31 wysłana przez nana19 »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Tu Zodiak

Wkurzyłem się na ludzi z San Fran Bay Area. Nie spełnili moich oczekiwań i nie noszą znaczków z moim symbolem. Obiecałem, że ich ukaram, jeśli się nie podporządkują i wysadzę szkolny autobus. Ale teraz dzieciaki wyjechały na wakacje, więc ukaram ich w inny sposób. Zastrzelę z 38-ki faceta siedzącego w zaparkowanym samochodzie.

Mapa dołączona do szyfru powie wam, gdzie jest bomba. Macie czas do jesieni, żeby ją znaleźć.

Proszę tu dowód na to iż Stine mogl być zastępcza ofiara skoro nie może zabić dzieci bo są na wakacjach to znów znajdzie inna łatwa ofiarę , np.facet w samochodzie ,np. taksówkarz.Sullivan mieszkal w hotelu niedaleko miejsca skąd wsiadł do taksówki ,to była szybka ofiara.
« Ostatnia zmiana: 06/10/16, 11:53 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
z tym ze owy list przyszedł długo po śmierci taksówkarza i nie dotyczył jego osoby!
Jeżeli kogoś dotyczy ten list to zastrzelonego na służbie policjanta i raczej nie było to dzieło Zodiaka
W sprawie Steina były inne listy !!! z kawałkami jego koszuli :)