Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Pełne DNA Zodiaka uzyskane!

Offline Squeglee

• Police Officer
  • *
Cytując za Tomem Voigtem:
"On the evening of Wed., July 17, a representative of the San Francisco Police Dept. made a public announcement stating Zodiac's DNA has been obtained and can be used to identify him. Also, the new detective in charge of the case is Captain Al Casciato. Credit to Sandy Betts."

Z jednej strony jestem pełen nadziei dla nowego odkrycia, z drugiej nauczony ślamazarnością nie spodziewam się cudów. Chociaż kto wie...

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Tutaj nalezy sprostowac: nie pelne, a czesciowe. Poza tym, to nihil novi: probki te - czesciowego profilu DNA, sa w posiadaniu SFPD od wielu lat - pozyskane zostaly w roku 2002.
« Ostatnia zmiana: 20/07/13, 13:53 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline Squeglee

• Police Officer
  • *
Fakt, Voigt dopiero potem dopisał że są częściowe. Ale to na pewno coś więcej niż dane z 2002.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Skad ta pewnosc? Nie widze zadnych przeslanek, ktore moglyby wskazywac na przelom w tej sprawie.

Offline benefis

• Sergeant
  • *
Te próbki DNA muszą należeć do jakiejś osoby, ciekawe czy uda się ustalić do kogo?

sandy betts

• Gość
I was told by the person who has worked with the Zodiac's DNA at SFPD, that it is a partial ,but that it can be used in the future to help catch the Zodiac. That is better news than what we were told before. We were told that it was so bad that it could never be used. The person who made this announcement on another Zodiac site, had a agenda. His suspect was proven not to be the Zodiac through DNA and fingerprints, so he wants to believe that neither the prints nor the DNA are any good. Like those who still want to believe that Art Allen was the Zodiac, they don't want to believe the DNA or prints are good. You can't convince them otherwise, because they have made up their minds already. I believe that the man I got away from in Vallejo 1968, is the true Zodiac and he is still alive. I didn't look for him he came after me, that is very different than everyone else's suspects.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Tlumaczenie na j.polski:
(on-the-run translation)

"Osoba, ktora pracowala dla SFPD nad uzyskaniem DNA z listow Zodiaka, powiedziala mi ze sa one czesciowe, lecz mimo to moga w przyszlosci posluzyc do zlapania Zodiaka. To wiesci lepsze niz te z 2002. Uslyszelismy wowczas, ze probki moga byc bezuzyteczne. Osoba, ktora opisala to na innej stronie, ma w tym swoj interes, gdyz jej podejrzany zostal wyeliminowany poprzez DNA i odciski palcow, wiec chce teraz udowodnic ze sa one dla sledztwa bezwartosciowe. Podobnie jak osoby, ktore uwazaja Artha Allena za Zodiaka, mysla ze skoro ich podejrzany zostal wykluczony, to cos musi byc nie tak. Nie przekonacie ich ze jest inaczej, poniewaz nastawieni sa z gory na to, aby odrzucac argumenty. Uwazam ze mezczyzna, przed ktorym musialam uciekac w Vallejo w 1968, jest Zodiakiem; czlowiek ten wciaz zyje. Sprawa z nim wyglada inaczej niz z pozostalymi podejrzanymi - mozna powiedziec ze to on znalazl mnie, a nie ja jego."
« Ostatnia zmiana: 26/07/13, 02:04 wysłana przez Sam »

Offline benefis

• Sergeant
  • *
Kim jest Sandy? Ani w filmie ani w książce nie ma o tej Pani żadnej wzmianki, dlaczego miałaby uciekać przed Zodiakiem miała hyc jego ofiara czy cos takiego?

Offline Sam

• Inspector
  • *
Sandy to kobieta, ktora twierdzi ze od ponad 40 lat jest przesladowana przez mezczyzne, ktorego uwaza za Zodiaka.

Offline benefis

• Sergeant
  • *
Wydaje mi sie ze Zodiak nie prześladuje swoje ofiary, brał bron zabijał 2 przypadkowe ofiary zgaszał to na policje i tyle. 40 lat to bardzo długi okres w końcu by mu się znudziło prześladować i zabił by swoja ofiarę. Raczej przypadek tej Pani nie ma nic wspólnego z Zodiak ale co ja tam wiem. Jeszcze jedna sprawa niby dlaczego Zodiak miałby zostawić w samochodzie Sandy swój strój z ataku nad jeziorem B. pisałeś o tym w innym temacie?

Offline benefis

• Sergeant
  • *
Konkretnie chciałem napisać ze mężczyzna który prawdopodobnie prześladuje Sandy nie jest Zodiakiem.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Oczywiscie, ciezko jest stwierdzic cokolwiek na podstawie tych informacji, a do stwierdzenia ze ten mezczyzna jest Zodiakiem droga daleka. Podstawowa kwestia jest to, czy uwazamy ze to co mowi Sandy jest wiarygodne, czy tez nie.

Temat ten na pewno do latwych nie nalezy.

Offline tomekp36

• Detective
  • *
Jeśli nie DNA to nie wiem co może te sprawe zamknąć. Wątpie żeby udało sie znaleźć narzędzie zbrodni. Ja stawiam na DNA.

Lukan

• Gość
Mam prośbę, w celu uporządkowania w mojej głowie kilku faktów. Skąd śledczy mają DNA Zodiaka i kiedy weszli w jego posiadanie? Rzeczywiście dopiero w 2002 r. i dlatego w tym roku zrobiono testy znaczka pocztowego i zmarłego już Allena?
DNA z kryminalistyce wykorzystywane jest już od 1986 r., zachowało się chyba więcej dowodów, z których można by zdjąć DNA Zodiaka? Brakuje mi doprecyzowania...

Offline Sam

• Inspector
  • *
Poniewaz czesciowo sam sobie odpowiedziales, zapytam: a co Ci podpowiada logika?