Zgodzę się z Tobą niemal w 100%. Dlaczego niemal? Otóż w mojej opinii, Zodiak nie był zbyt młodą osobą. Na moje oko był osobą w średnim wieku, może i nawet po 50-ce. Jestem niemal pewny, że zanim zaczął zabijać, służył w armii, bo rzeczywiście posiadał dużą wiedzę na temat balistyki, kryptografii itp. Może nawet służył w dziale specjalizującym się w szyfrach. Znakomity matematyk. Widziałem jakiś dokument na YT w którym było powiedziane, że każde miejsce jego zbrodni tworzy radian z Górą Diablo. I teraz przyszła mi taka myśl, że być może, żeby posunąć śledztwo dalej, trzeba szukać właśnie...na górze Diablo.
Dlaczego tak sądzę?
Dlaczego Zodiac wybrał akurat górę Diablo? Mógł wybrać jakikolwiek inny punkt lub jakiekolwiek inne miejsce na mapie San Francisco i okolic.
Symbolika:
Tutaj się zgodzę. Nie wiemy dlaczego akurat Zodiac. Mogło to być rzeczywiście od marki zegarka. Mogło to być po prostu jako, że znak zodiaku. Zodiak (jako słowo) jest również kojarzone z astronomią i astrologią. Jest to pas w sferze niebieskiej w płaszczyźnie ekliptyki o szerokości około 16-tu stopni. (Chociaż chyba tutaj za daleko sięgam.)
Wybór ofiar:
Zdecydowanie nieprzypadkowy. Wybierał młode pary, które przebywały w odosobnionych miejscach. Z wyjątkiem Paula Steina. I tutaj zatrzymam się przy zabójstwie nad Lake Beryessa. Zodiak miał wtedy na sobie strój kata. Słowo "kat" od katować czyli torturować. A wtedy właśnie Zodiak użył noża do zabójstwa Cecylii Shephard i ranienia Briana Hartnella. W mojej opinii użycie noża miało oznaczać tutaj tortury.
Listy:
Skupię się tutaj na tych nierozszyfrowanych. Nie wiem czy kiedykolwiek poznamy ich treść. Równie dobrze może to być jakiś bełkot nic nieznaczący.