Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Zodiak - wyglad zewnetrzny

Sam · 82 · 14960

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Zgadza się. Dla mnie wizualnie 99% to Sullivan.
Inni tylko są podobni ale nie zgodni jak on.
I tu pojawia się jeszcze jeden istotny szczegół czyli data jego śmierci.
Zodiak znika nagle... Jak Sullivan który w wieku 36 lat umiera w 1977 roku na serce we śnie a jak wiadomo list z 1978 uznawany jest za fałszywkę.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Ten rysopis raczej nie przypomina Allena .

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Według mnie żaden nie przypomina Allena. Ten z nad jeziora może w 40%.
Jak popatrzysz na cechy typu nos, układ oczu itd. to w 99% wychodzi Sullivan.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zgadza się . Kiedy patrzę na szkic Zodiaka z na Beryessa to jedynie z postury przypomina Allena. Jeżeli chodzi o włosy to Sullivan raczej był blondynem a większość świadków twierdzi ze widziały osobę z brązowymi włosami . Jedynie Foukes i M. Migeau zeznali iż podejrzany miał blad włosy

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Przypomina mi się sprawa naszego seryjnego mordercy J. Knychaly . Został sporządzony nawet manekin naprawdę wiernie oddający jego wygląd i ubranie a mimo to policjant który znał rysopis pokazywał zdjęcie samemu mordercy i pytał czy kogoś rozpoznaje i sam nie rozpoznał w nim osoby ze zdjęcia

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Zdarza się ... Podobnie pewnie było po zabójstwie taksówkarza... Podejrzewam, że Policjanci się zorientowali z kim rozmawiali jak ruszyli.

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Moje przemyslenia i wnioski jakie z nich plyna odnosnie szkicu z S.F. sa takie:

1.
Gdyby Zodiak na codzien wygladal tak, jak na szkicu z S.F. (w jednym z listow chwalil sie, ze tak nie jest) to predzej czy pozniej powinien zostac z nim polaczony. Ten portret w niedlugim czasie znal kazdy funkcjonariusz policji na zachodzie USA jak i pewnie wiekszosc mieszkancow stanu Kalifornia.

2.
Patrzac na Hansena czy Sullivana, widac olbrzymie podobienstwo ze szkicem z S.F. A nawet Hansen moim zdaniem jest bardziej podobny do szkicu niz Sullivan.

Biorac pod uwage jedynie cechy fizyczne tych osob: Hansen wydaje sie za maly, a Sullivan za duzy na bycie Zodiakiem.

3.
Zodiak byl mocnej, masywnej budowy ciala. Portret z S.F. ukazuje moim zdaniem twarz czlowieka szczuplego lub co najwyzej przecietnej budowy - jest to kontradykcja, ktora moim zdaniem bardzo obniza jego wiarygodnosc.

4.
Swiadkowie, na podstawie opisow ktorych sporzadzono ow portret, nie mogli zbyt dokladnie przyjrzec sie sprawcy (noc, odleglosc, stres, krotki czas obserwacji - Fouke, ktory dosc dokladnie opisuje podejrzanego, widzial go jedynie przez kilka sekund, a pamietajmy, ze w dodatku jednoczesnie prowadzil pojazd).

Wniosek:
Zodiak prawdopodobnie nie przypominal w sposob znaczny osoby uwiecznionej na portrecie pamieciowym z San Francisco, sporzadzonym po zabojstwie Paula Stine w Presidio Heights.
« Ostatnia zmiana: 02/02/20, 15:43 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Mi tez się tu cały czas coś nie zgadza. Świadkowie opisują Zodiaka jako osobę o mocnej budowie ciała . Szkic tego nie oddaje.Fouke mówił iż widziany przez niego osobnik miał okrągła twarz  , tego również nie widać na szkicu. Twarz jest raczej pociągła i szczupła . Do tego są 2 różne portrety pamięciowe . Z pewnością zodiak używał jakiegos przebrania by nie zostać rozpoznanym . Jest jeszcze inna kwestia.  Jeżeli chodzi o rozpoznanie osobnika na podstawie rysopisu. W sprawie Joachima Knychaly sporządzono nawet manekin który wiernie oddawał wygląd sprawcy . Zrobiono zdjęcie tego manekina i okazuje się ze policjant okazywał to zdjęcie samemu mordercy i pytał czy widział taka osobę i nie rozpoznał Knychaly na zdjeciu .
« Ostatnia zmiana: 02/02/20, 17:05 wysłana przez nana19 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
To prawda.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
 Moje wnioski 1: szkic nie oddaje wiernie rysopisu jaki przedstawiali świadkowie                    2: zodiak używał jakichś sposobów by zmienić swój wygląd zewnętrzny np.perulka  , okulary .      3:Zarys ogólny sylwetki z lake beryessa i S.F najbardziej pasuje do Allena , jak jeszcze dodamy sposób chodzenia Allena i Zodiaka to 100% Allen to Zodiak .Mozna zmienić kolor włosów ale ciężko zmienić wygląd sylwetki czy sposób chodzenia zwłaszcza gdy ma się płaskostopie .
« Ostatnia zmiana: 02/02/20, 17:03 wysłana przez nana19 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Doszlismy wiec do tych samych wnioskow.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zrobiłam eksperyment , osobie postronnej okazałam zdjęcia całej sylwetki Allena i szkice całej sylwetki Zodiaka oraz innych podejrzanych . Rozpoznanie padło na Allena . Jeżeli chodzi tylko o twarz to typowań jest więcej. Moim zdaniem ważne jest to ze tych innych podejrzanych ( prócz Allena ) można by wykluczyć biorąc pod uwagę sylwetkę i sposób chodzenia . Co za szkoda ze Fouke nie widział Allena na żywo .

Offline Sam

• Inspector
  • *
Ciekawe. Jaki szkic sylwetki Zodiaka?

Ten? Ktore zdjecie Allena? I jakie pozostale zdjecia? (to pytanie jest wazne ale niekoniecznie oczekuje na nie odpowiedzi)

Aby taki eksperyment byl obiektywny, osoba badana a) nie powinna nic wiedziec o danej sprawie i b) zdjecia powinny w podobny sposob przedstawiac sylwetke (od tej samej strony, pod podobnym katem, itd.)

No i wiadomo; im wieksza proba, tym wieksza rzetelnosc.
« Ostatnia zmiana: 02/02/20, 18:02 wysłana przez Sam »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
osobie ta poprosiłam poprostu o zdanie która osoba najbardziej jej zdaniem przypomina szkic . Okazałam szkic z nad lake beryessa i ten z S.F który jest na tej stronie . No i padło na Allena .

Offline Sam

• Inspector
  • *
+