Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Zodiak - wyglad zewnetrzny

Sam · 82 · 15491

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Watek ogolny, poswiecony dyskusji nt. wygladu zewnetrznego Zodiaka.

San Francisco 1:

San Francisco 1 i 2:

San Francisco 2 w kolorze:

Lake Berryessa:

(a takze tego, jak sprawca mogl wygladac)
« Ostatnia zmiana: 09/07/14, 22:00 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline benefis

• Sergeant
  • *
Osoba z tego portretu nie przypomina mi żadnego podejrzanego w sprawie zodiaka. Ale możliwe ze zabójca mógł być podobny do tego szkicu.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Co do tego akurat szkicu to wydaje mi sie, ze podejrzany ma zbyt smukla twarz (wydaje sie jakby byl zbyt szczuplej budowy).
« Ostatnia zmiana: 01/11/13, 13:02 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Uwazam ze sprawca byl bialy mezczyzna w wieku 34-45 lat, sredniego wzrostu: 176-183cm (5'9''-6'0''), o ciezszej budowie ciala: 80-90kg (175-195 lbs), wlosach koloru ciemny braz (mogacych w swietle dnia wpadac w rudobrazowy).
« Ostatnia zmiana: 04/07/13, 20:25 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
« Ostatnia zmiana: 09/07/14, 22:01 wysłana przez Sam »

Offline tomekp36

• Detective
  • *
"Podczas polowania na dowody w sprawie z połowy lat 80-tych, Fouke zeznał: "Osobą, którą widziałem tamtej nocy był biały, dorosły mężczyzna, między 35 a 45 rokiem życia, 180 wzrostu, od 80 do 95 kg wagi. Ponieważ szukaliśmy czarnoskórego, jechaliśmy ulicą Jackson w kierunku Arguello, kontynuując nasze poszukiwania. Kiedy przybyliśmy na ulicę Arguello, opis podejrzanego zmieniono na białego, dorosłego mężczyznę. Sądząc, że tym podejrzanym mógł być człowiek zamieszany w strzelaninę, wjechaliśmy do Presidio i przeprowadziliśmy poszukiwania na West Pacific Avenue, w kierunku, w którym oddalił się podejrzany. Nie znaleźliśmy go". Mel Nicolai, niegdyś Agent Specjalny Departamentu Sprawiedliwości w Kalifornii, który pracował nad wszystkimi morderstwami Zodiaka, oprócz zabójstwa na Lake Herman Road, powiedział, że w pierwszym przekazanym przez Fouke'a a i Zelms'a opisie, widziany przez nich mężczyzna jawi się jako nieco wyższy, między 180 a 185 cm i ważący ponad 90 kg."

Offline Sam

• Inspector
  • *
Kliknij na zalacznik aby powiekszyc obraz.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Pisałam o tym w innym wątku ale myślę ,ze to ważna sprawa i bardziej pasuje tutaj.
Mamy 2rysopisy zodiaku w okularach i bez w.Myślę ze zodiak nie nosił okularów ,zabral je po morderstwie taksówkarza(świadkowie zeznał że zaczął uciekać gdy usłyszał syreny i może wtedy wpadl na pomysl by ubrać okulary wiec je zabral) i kiedy nadjechala policja szybko je zalozyl.Był poszukiwanym przestępcom.Ten ruch dal mu ogromna przewagę.W jednym momencie zmienil swoj wyglad.

1.Byl poszukiwany uniknął rozpoznania.
 2.W ten sposob powstal jego fałszywy rysopis który znamy do dziś ,dlatego czul się pewniej ,bo wszyscy szukali osoby w okularach a na codzien on ich nie nosił.
« Ostatnia zmiana: 13/10/16, 19:22 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
nana 19  z okularami myślę że możesz mieć rację.
Ale patrząc na rysopis to myślę, że nad jeziorem jest to rysopis innej osoby :/ Jak dla mnie te dwie twarze są zupełnie inne :/ ale to wyłącznie moja opinia.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Wiesz ja wiele razy zastanawiałam się jak powstal ten rysopis z nad Barryessa ,przecież Zodiaku byl zamaskowany szczelnie do tego miał okulary ciemne ,ofiary mogły widzieć tylko jakieś fragmenty jego twarzy.Poza tym wszyscy to wiemy ,okulary bardzo zmieniaja wyglad.Ktos kto nosi okulary i je ściągnie to inaczej wygląda.Dlatego te rysopisy mogą być inne.Dziś kiedy robi się portrety pamięciowe bierze się pod uwagę iż osoba poszukiwana będzie próbowała zmienic wyglad wiec powstaje kilka portretów np. z broda i bez ,w okularach i bez ,rozne fryzury ,czapeczka itd.W sprawie zodiaka utrwalil się jego rysopis w okularach i nikt nie wpadl na pomysl ,ze on zmienia swoj wyglad ,a przecież o tym pisal.No teraz to rozumiem dlaczego miał taka dobra zabawe i tak drwil z policji.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Ofiary widziały go bez maski bo za nim podszedł się im przyglądał zza drzewa o ile dobrze pamiętam.
Uderzające jest to ze różnice nie dotyczą okularów a fizjonomi twarzy ... ten z nad jeziora to najbardziej podobny do Allena.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Cecelia niestety niewiele opowiedziała o jego twarzy a z ich opowieści to wynikało ,ze to ona najlepiej go widziala i powiedziała ,ze miał okulary ale nie wiem czy chodziło o te same ,bo później Hartnell zeznał ,ze były to ciemne okulary.Zastanawiające jest to że rysopis jaki wtedy powstal jest bez okularów.Poza tym widzieli go z kilku metrow ,niewyraźnie bo chowal się za drzewem i taki jest też portret pamięciow trochę niewyraźny ,ten z San Francisco zawiera więcej szczegolow
Nie przypominam sobie by jego jakis wcześniejszy opis zawieral okulary.W opisie Mageau też nie ma okularów chyba?
« Ostatnia zmiana: 13/10/16, 21:04 wysłana przez nana19 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zamiast dywagowac, powinniscie te kwestie sprawdzic, bo mozna to sprawdzic.

Ogolnie wysnuwacie gro blednych wnioskow na podbudowie dywagacji, a wystarczyloby sprawdzic fakty, by moc je odrzucic lub wysnuc wniosek odwrotny na podbudowie tychze faktow.

Sprawca nosil okulary, co nie oznacza ze nie mogl bez nich funcjonowac, ani tez, ze nosil je w celu utrudnienia ewentualnego rozpoznania. Nosil je - fakt. W jakim celu - kwestia ta jest otwarta.

Szkic znad Lake Berryessa nie powstal na podstawie opisu Cecelii ani Bryana Hartnella.
« Ostatnia zmiana: 13/10/16, 21:36 wysłana przez Sam »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
 "W kapturze wycięte były otwory na oczy i usta, przez które Hartnell ujrzał przelotnie tłuste, brązowawe włosy. Dla ukrycia tożsamości zabójca założył ciemne okulary"

To krótki opis z nad jeziora Berryessa.Skoro raz zalozyl ciemne okulary dla niepoznaki to mogl to znów zrobić.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Tak zgadza się ze trzeba sprawdzić nie ide z tymi wnioskami do sądu a jedynie poddaje je pod dyskusje. To dyskusja ,nie zlosc się tak.Dlatego też pytam czy są jakieś inne opisy jego wyglądu tak by można było stwierdzić że nosił czy nie nosił okulary.
Moje pytanie jeśli nosił okulary to dlaczego szkic z nad jeziora Barryessa jest bez okularów ,to celowo czy jak ?
« Ostatnia zmiana: 13/10/16, 21:43 wysłana przez nana19 »