Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Arthur Leigh Allen (fakty)

Sam · 267 · 79913

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Powiem szczerze, ze, moze to nie zabrzmi zbyt elegancko ale zawsze mialem watpliwosci co do tej rzekomo wysokiej inteligencji Allena. Jednak na pewno nie od tego stopnia, azeby uwazac ze w roku 1991 wciaz mogl on posiadac noz znad LB, czy tez maszyne do pisania jakiej uzyl Zodiak, o ile to Allen byl sprawca i chcial uniknac wykrycia (a nie mam watpliwosci co do tego drugiego).

Generalnie uwazam, ze Allen pasuje do profilu psychologicznego Zodiaka, jak najbardziej.
Rowniez fizjonomicznie, co stwierdzily potwierdzone ofiary Zodiaka - Mike Mageau oraz Bryan Hartnell.

Pasuje tez tzw. timeline, czyli linia czasu, do tego mamy sterte tzw. dowodow okolicznosciowych, mogacych byc przypadkowymi, ktore w zaden sposob przesadzajacymi o sprawstwie byc nie moga.

Jednak to wciaz za malo zeby moc stwierdzic, ze Allen byl Zodiakiem, zwlaszcza w swietle wykluczajacych go testow DNA oraz pisma.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Hmm

• Gość
Zadziwia mnie to, że Zodiac tak się narażał. Po zabójstwie taksówkarza pokazał się policjantom - bardzo nieostrożne. Kilka razy widziano samochód Zodiaca. Podpowiadał policji podsuwając wskazówki w listach... Więc albo był świetnie przygotowany na ewentualną konfrontację i nie dbał o to, czy ktoś go rozpozna (mając świadomość braku dowodów), albo był bardzo pewny siebie i przez to nieostrożny + nieudolne działanie policji i szczęście pozwalały mu uniknąć schwytania. Leigh Allen trafił do więzienia przez swoją słabość - zadziwiające i takie oczywiste, że pedofil - nauczyciel działa w swoim otoczeniu i w swojej szkole - głupota zarazem.

Dlatego bardziej pasuje mi ten drugi Pan L. K.. Może Leigh był zwykłym przestępcą / pedofilem. Zegarki Zodiac Sea Wolf były stosunkowo popularne wśród wojskowych wtedy. Nie pasuje mi masa Allena i fakt, że miał problemy z chodzeniem.

Jedna z uczennic zeznała po latach też, że Leigh Allen zabrał ją i jeszcze jedno dziecko na przejażdżkę na wysypisko, wiadomo jakie mógł mieć plany. Allen miał wypić wtedy sporo piwa podczas jazdy, na szczęście do niczego nie doszło, wartownik ich zobaczył. Widać jaki był Allen - odurzał się, nie planował zbytnio, kierował się żądzą - to mi nie pasuje do Zodiaca.

Allen mógł mieć pecha, faktycznie nienawidził policji. Polował, wiele osób polowało, każdy myśliwy miał po kilka noży - ogólnodostępny sprzęt, łącznie z bronią palną.

Gdyby się okazało, że znał Kane'a lub Marshalla wszystko byłoby dla mnie jasne ;)

Zastanawiałem się też, czy Zodiac mógł się kontaktować z kimś za pomocą swoich zakodowanych informacji publikowanych w prasie. Może jednak nie działał sam?

Offline Sam

• Inspector
  • *
Nie pokazal.. Tylko ewentualnie niechcacy napotkal patrol policji. Nie widziano jego aut, mowimy tu o ofiarach ktore nie mialy ujsc z zyciem.

Leigh Allen trafił do więzienia przez swoją słabość - zadziwiające i takie oczywiste, że pedofil - nauczyciel działa w swoim otoczeniu i w swojej szkole - głupota zarazem.
Pedofile maja to do siebie, ze nie sa w stanie sie kontrolowac. Oraz to, ze celowo daza do pracy z dziecmi.

Zegarki Zodiac Sea Wolf były stosunkowo popularne wśród wojskowych wtedy.
Nie sprowadzajmy tego jedynie do zegarkow Zodiac - mimo iz jest to prawdopodobnie jedyne miejsce, w ktorym nazwa Zodiac i symbol wystepuja bezposrednio obok siebie.

Nie pasuje mi masa Allena i fakt, że miał problemy z chodzeniem.
Leigh Allen nie mial wowczas znacznej nadwagi ani problemow z chodzeniem, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.

kierował się żądzą - to mi nie pasuje do Zodiaca.
Seryjni m. zazwyczaj kieruja sie zadza.

każdy myśliwy miał po kilka noży - ogólnodostępny sprzęt, łącznie z bronią palną.
Bron palna Allena byla nielegalna, gdyz nie posiadal na nia zezwolenia, a wrecz przeciwnie - jako recydywista mial on zakaz posiadania jakiejkolwiek broni.

Gdyby się okazało, że znał Kane'a lub Marshalla wszystko byłoby dla mnie jasne ;)
To by bylo zbyt proste.

Zastanawiałem się też, czy Zodiac mógł się kontaktować z kimś za pomocą swoich zakodowanych informacji publikowanych w prasie. Może jednak nie działał sam?
Nie sadze.
« Ostatnia zmiana: 02/04/12, 01:11 wysłana przez Sam »

Hmm

• Gość

Nie pokazal.. Tylko ewentualnie niechcacy napotkal patrol policji. Nie widziano jego aut, mowimy tu o ofiarach ktore nie mialy ujsc z zyciem.
Przez takie "niechcacy" trafia sie do wiezienia lub idzie na smierc. To bylo bardzo nieuwazne. Pokazal twarz po dokonaniu zabojstwa, czyli nie zapanowal nad sytuacja w 100%, mimo planu.

Leigh Allen trafił do więzienia przez swoją słabość - zadziwiające i takie oczywiste, że pedofil - nauczyciel działa w swoim otoczeniu i w swojej szkole - głupota zarazem.
Pedofile maja to do siebie, ze nie sa w stanie sie kontrolowac. Oraz to, ze celowo daza do pracy z dziecmi.
Oczywiscie, ale tutaj Allen zachowal sie bardzo przewidywalnie i bardzo ryzykownie - wrecz oczywiste bylo, ze trafi w koncu do wiezienia, co nie pasuje do profilu Zodiac'a

Nie pasuje mi masa Allena i fakt, że miał problemy z chodzeniem.
Leigh Allen nie mial wowczas znacznej nadwagi ani problemow z chodzeniem, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
Don Chaney zeznal, ze na polowaniach Allen wypadal slabo, bo kiepski byl z niego "walker". Allen mial plaskostopie i sporo wazyl, chodzil specyficznie, mial problemy z kolanem.

kierował się żądzą - to mi nie pasuje do Zodiaca.
Seryjni m. zazwyczaj kieruja sie zadza.
Tak, zadza to motyw. Zodiac byl nieuchwytny wlasnie dlatego, ze potrafil planowac zaspokajanie owych rzadz. Allen w roli pedofila takiej umiejetnosci nie wykazal jak rowniez sprytu. Mogl przeciez tylko podgladac jednoczesnie porywac dzieci z innych szkol. To bylo oczywiste, ze sprawa kiedys wyplynie i trafi do zakladu. Inteligentny, ale glupi?

To by bylo zbyt proste.
Oczywiscie. Ale czasem wystepuja w przyrodzie niesamowite zbiegi okolicznosci. Kane mieszkal niedaleko miejsca z ktorego taksowka zabrala Z, a Allen z miejsca zabojstwa Stine'a mial prosta droge do domu do Vallejo. Poza tym obaj mieli podobne auta z tego co czytalem. Byli w wojsku, znali pierwsza ofiare - zostali rozpoznani niezaleznie. Totalna papka, ale czasem przez to, ze wystepuje zbieg okolicznosci pozornie wszystko traci sens. Zeby bylo jasne - absolutnie w to nie wierze, ale przeszlo mi przez mysl. Warto pokombinowac.
« Ostatnia zmiana: 06/04/12, 19:23 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Pokazal twarz po dokonaniu zabojstwa, czyli nie zapanowal nad sytuacja w 100%, mimo planu.
W dynamicznym swiecie nie sposob wszystkiego przewidziec i w 100% zaplanowac.
Poza tym pamietajmy, ze rownie dobrze co sprawca mogl to byc przechodzien, osoba postronna.
znali pierwsza ofiare - zostali rozpoznani niezaleznie.
Nie zostali. Nie ma niezbitych dowodow na to, ze ktorykolwiek z tych podejrzanych rzeczywiscie znal ofiare.
« Ostatnia zmiana: 28/06/14, 22:55 wysłana przez Sam »

Offline tomekp36

• Detective
  • *
Ja tam nie wiem, tak powiem. Mógł być - mógł nie być. Ciężko mi to ocenić. Jeżeli Zodiak rzeczywiście jechał z przodu, to kto wie... Może rzeczywiście znał Paula?? <eh, Jak znacząco zmnieszyłoby nam to krąg podejrzanych...

Offline Sam

• Inspector
  • *
Arthur Leigh Allen urodzony 18 grudnia 1933
Paul Lee Stine urodzony 18 grudnia 1939

Offline Sam

• Inspector
  • *
Probka pisma Allena:

« Ostatnia zmiana: 10/07/14, 04:06 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Leigh Allen z nieco innej perspektywy - widziany oczami przyjaciela:

http://www.timesheraldonline.com/ci_5297734

Offline Sam

• Inspector
  • *
Arthur Leigh Allen:

Leigh Allen z broda
« Ostatnia zmiana: 10/07/14, 04:08 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Arthur Leigh Allen zobrazowany przy pomocy policyjnego narzedzia do sporzadzania portretow pamieciowych:

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zegarek Zodiac Sea Wolf:

ValleciN

• Gość
Ten zegarek jest... niesamowity. "Zodiac" - czy jest możliwe, żeby ten napis był zbiegiem okoliczności... A sam znak Zodiaka na zegarku...
« Ostatnia zmiana: 02/07/14, 03:17 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Oto jest pytanie.