Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Arthur Leigh Allen (fakty)

Sam · 267 · 79906

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Jeśli chodzi o ,,m" to środkowa część literki według mnie jest inna. Po porównaniu obu odważyłbym się wysnuć wniosek, że ta napisana przez mordercę jest jakby wzorowana na Allena ale nieco inna (Allena jest bardziej kanciasta). Pytanie jakie mi się nasuwa czy to przypadek czy działanie celowe.  Bo równie dobrze ktoś mógł wzorować się na piśmie Allena lub sam Allen mógł celowo nieco zmienić jej wygląd. To są same przypuszczenia bo grafologiem nie jestem.
Ciekawe jest natomiast podkreślenie ... Powiedziałbym nawet zagadkowe bo ma zapewne jakiś cel głębszy ... Na pewno zwraca to uwagę i oto chodziło autorowi. Pytanie dlaczego ?
Z całej treści w moim odczuciu wynika jakby facet nie był Zodiakiem ale wiedział kto nim jest. Nawet to sugeruje zacytowanym przez ciebie zdaniem.
Czy też Sam masz takie odczucia?
« Ostatnia zmiana: 30/12/19, 08:33 wysłana przez max944 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Nie, max, inne.

Moim zdaniem sens/powod tego moze byc dwojaki:

1. Oczywiscie caly swiat jak zwykle przeciwko mnie.
lub
2. Zodiak oczywiscie nie zrobil niczego, bo siedzi w Atascadero.

Inne spostrzezenie dotyczy podkreslenia wyrazu "was" (bylem). Dlaczego w czasie przeszlym? Czyzbym juz nie byl?
A jezeli nie i  jest inny powod - skad Allen mogl wiedziec, ze Zodiak nikogo wiecej juz nie zabije?
« Ostatnia zmiana: 30/12/19, 09:56 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline Sam

• Inspector
  • *
A co do "m", to moim zdaniem obydwa "m" powstaly na bazie jednego ruchu. Choc oczywiscie ja tez grafologiem nie jestem.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Właśnie użyta forma ,,czasu przeszłego" jest wg mnie tu bardzo istotna. Podchodząc do listu ,, całościowo" można wysnuć: wiem kim jest Zodiak i wiem co obecnie porabia.
Pytanie skąd ta wiedza ?
Widać tu też pewność siebie Allena co może świadczyć o tym, że ma jakieś powiązanie z Zodiakiem (pytanie tylko czy sam nim był a może go zna? lub z nim współpracuje - ale to tylko gdybania )
Choć jeszcze znając realia Ameryki biorę pod uwagę jedna rzecz: Allen wokół którego zrobiło się trochę szumu wiedzac, że nie jest Zodiakiem i nikt mu nic nie zrobi bo nie ma przeciwko niemu dowodów próbuje wykorzystać swoje pięć minut w mediach aby się nim interesowały bo widzi w tym biznes. Może myśli o wydaniu biografii, liczy na kasę z wywiadów itd. i w tym celu podsyca celowo atmosferę takimi dwu znacznymi wypowiedziami.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *

Inne spostrzezenie dotyczy podkreslenia wyrazu "was" (bylem). Dlaczego w czasie przeszlym? Czyzbym juz nie byl?
A jezeli nie i  jest inny powod - skad Allen mogl wiedziec, ze Zodiak nikogo wiecej juz nie zabije?

W tym fragmencie tekstu jeszcze jedno słowo jest podkreślone - może ktoś to rozczytać, bo ja tam widzę "sponsore".

Offline Sam

• Inspector
  • *
"And he was one of my sponsors".

Offline Sam

• Inspector
  • *
Porownanie pisma Allena (w/w list) z pismem prawd. mordercy CJB.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zastanawiam się ze jeśli Allen był zodiakiem to dlaczego Foukes go nie rozpoznał . Czy wiadomo jak okazano mu Allena , w okularach czy bez ?

Offline Sam

• Inspector
  • *
Tez mnie to zastanawialo.

Zapewne bez okularow. Fouke pisze w memo, ze podejrzany mial 180-200 lbs (80-90 kg). W dokumencie mowi, ze podejrzany mial okragla twarz (podobnie jak Allen - i to samo mowi Mageau) lecz Allen wygladal mu na ciezszego o co najmniej 100 lbs (45 kg) od Zodiaka. Leigh Allen w 1967 wazyl ok. 250 lbs (113 kg).

Jestem prawie pewien, ze Bawart okazal Fouke'owi tylko zdjecie twarzy Allena. Na jej podstawie mozna odniesc wrazenie, ze Leigh Allen mogl wazyc 130 kg.

Tylko ze Allen byl wtedy wysportowany i nie wygladal jak paczek. Mial nadwage, byl "bulky-looking" ale i "barrel-chested".

http://youtube.com/watch?v=uY_tqjdnDVk&t=2237

Fouke nie widzial zdjecia Allena z profilu.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Z tego co zrozumiałam w wywiadzie to Foukes mówi ze nie widział profilu a twarz Allena wydała mu się zbyt okrągła ja na twarz która wtedy widział. Tylko ze jak ja np. patrzę na zdjęcie Allena w okularach to tez wydaje się nie być tak okrągła jak bez okularów. Okulary zadecydowanie zmieniają rysy . To kolejny błąd policji ,moim zdaniem . Sylwetka Allena zato to 100% zodiak z nad Lake Baryessa
« Ostatnia zmiana: 09/01/20, 22:49 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Allen jak najbardziej pasuje do portretu z nad jeziora. Inne to już nie bardzo.  Nawet w okularach nie ma wspólnych cech twarzy.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Idąc za tym co sam zodiak o sobie pisał ( o ile znów nas nie nabierał)  to mógł robić sobie jakaś charakteryzację twarzy , włosów ... sylwetkę już ciężej przerobić . Po tym ile trudu zadał sobie nad lake  Baryessa widać ze był by do tego zdolny .

Offline Sam

• Inspector
  • *
Sylwetka Allena za to to 100% Zodiak z nad Lake Barryessa
Wlasnie. A my przeciez wiemy, ze Zodiak znad LB i Zodiak z SF to ta sama osoba. Sam sie do tego przyznal (piszac "2 cops pooled a goof" - w rzeczywistosci to on popelnil blad, bo dal nam pewnosc ze widzieli jego - nie moglby wiedziec, ze przejezdzali tamtedy w innym razie). Tak wiec, mamy lepszy opis fizjonomii sprawcy znad jeziora (bylo jasno, byl blisko, dluzej), a takze jego twarz (mniej-wiecej) z SF. Nie mogl przez ten czas urosnac ani sie skurczyc. Wystarczy teraz tylko to polaczyc i mamy wzglednie niezly rysopis Zodiaka.

"I shall not tell you what my descise consists of when I kill"
Strzelam: okulary + (byc moze) jakas peruka lub tupet.
« Ostatnia zmiana: 10/01/20, 00:06 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Hartnell nie mogl wykluczyc, ze to nie Allen - po fizjonomii i po glosie. Mageau rozpoznal go po twarzy, z pewnoscia w skali 8/10. Laczac te fakty - fizjonomia Allena musiala byc zblizona do fizjonomii Zodiaka.

W zalaczniku Allen (+okulary i wlosy) z obnizonym nosem + Zodiak z dodanymi paronastoma kg.
« Ostatnia zmiana: 10/01/20, 01:42 wysłana przez Sam »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zodiak przecież mówi ze na codzień wyglada inaczej niż rysopis , napewno dokładał staram by wyglądać inaczej . Włosy mógł mieć koloru rudawego gdyż takie widziały dzieci podczas zabójstwa Stine no taki włos  został znaleziony  przy liście .