Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Paul Doerr

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Kolejny "książkowy" podejrzany, choć jedna rzecz go wyróżnia. Oskarżający go autor (rzekomo, nie czytałem, opieram się na artykule, w którym wspomniana jest książka) oparł swoje domysły na dość ciekawej teorii połączenia różnych wpływów kulturowych w listach od Z. I tak na podstawie niezbyt pewnych nawiązań do różnych subkultur w korespondencji i na pierwszy rzut oka pasującego życiorysu wytypował Paula Alfreda Doerra (ur. 1927, zm. 2007), zapalonego podróżnika, fana survivalu i weterana US Navy. Można znaleźć jego całkiem dokładny życiorys na blogu (chyba) jego znajomego pod tym linkiem: https://www.joshuablubuhs.com/blog/paul-doerr-as-a-fortean

Urodził się w Pensylwanii, dzieciństwo podobno miał raczej szczęśliwe, a od najmłodszych lat interesował się podróżami, naturą i technikami przetrwania w dziczy. Od kwietnia 1945 do marca 1946 w US Navy, zwolniony z honorami. Miał żonę i córkę. Właściwie brak dokładnych informacji o życiu Doerra w latach 60 XX wieku, wiadomo, że od początku dekady mieszkał w różnych miejscach na terenie Kalifornii, między innymi w hrabstwie Solano. Jest też wzmianka sugerująca, że w 1969 roku mógł przebywać na Alasce. W komentarzach pod życiorysem jest też krótka wymiana zdań na temat wskazania Doerra jako podejrzanego w Sprawie Zodiaka, co oburzyło jednego z komentujących, który chyba też znał Paula za życia.

Artykuł z krótką recenzją książki How to Find Zodiac Jarreta Kobeka wydanej w lutym tego roku: https://slate.com/culture/2022/07/zodiac-killer-theory-zines-jarett-kobek-paul-doerr.html

Nie czytałem książki Kobeka, więc nie będę otwarcie krytykował jej treści, ale niestety wydaje mi się, że zjawisko pisania książek o sprawie Zodiaka tylko po to by trochę na tym zarobić, zrobić wokół siebie nieco szumu, a przy tym oskarżyć niewinnego człowieka jest coraz powszechniejsze.

Na zdjęciach Paul i jego nagrobek.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Wyjątkowo mało prawdopodobne by był Zodiakiem. Nawet nie umieściłbym go na liście podejrzanych.

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Ja też nie. Dodając wątek chciałem raczej zasygnalizować problem niezliczonych prób dopasowywania niemal losowych (i na 99,9% niewinnych) osób do profilu psychologicznego i rysopisu Zodiaka, niż opisywać samego Doerra. Choć nie jest to nic nowego, to mam jednak wrażenie, że w ciągu ostatniej dekady zjawisko to w Sprawie Zodiaka stało się znacznie częstsze i funkcjonuje trochę podobnie, co w przypadku Kuby Rozpruwacza. Można przypuszczać, że ten schemat będzie jeszcze wielokrotnie powielany przez kolejnych autorów.