Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Dlaczego Zodiak był mieszkańcem Vallejo

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Jednak w liscie, Zodiak pisze wyraznie: "I am the murderer of the taxi driver over by Washington St & Maple St last night" - Maple, a nie Cherry. Dlaczego? Po prostu nie znal on dokladnie okolicy ani nazw ulic. Podal Maple, napisal rowniez o Maple, prawdopodobnie nie wiedziac nawet o tym, ze bylo to przy Cherry, a nie Maple.

Mi się wydaje, że po prostu mógł "z przyzwyczajenia" napisać o tym, że zabił na rogu Washington & Maple, a nie Cherry. O co mi dokładnie chodzi: tak jak napisał Sam, nie wierzę, że Zodiak nie zrobił wcześniej rozeznania Presidio. Z jakiegoś powodu uznał, że skrzyżowanie Wahsington & Maple będzie najbardziej odpowiednie. Prawdopodobnie przetwarzał tę myśl i odgrywał scenę zabójstwa wielokrotnie, zanim faktycznie go dokonał. Był tak zafiksowany na skrzyżowaniu Washington & Maple, że kiedy z jakiegoś powodu odjechali dalej (sam stawiałbym na to, że kogoś zauważył - czy to pieszego, czy mieszkańca któregoś z okolicznych domów), to biorąc pod uwagę stres związany z morderstwem, buzującą adrenalinę itp., mógł całkowicie nie zaprzątać sobie głowy tym, że mordu dokonał jednak na innym skrzyżowaniu. Dlatego też pisząc list niejako "z rozpędu" i podświadomie napisał o Maple.

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Tez mi sie tak wydaje. Mindset na Maple. Robiac rozeznanie stwierdzil, ze poda adres "Washington i Maple" - nie wiedzial, ze jest przecznice dalej na zachod - nie znal okolicy. W liscie dwa dni pozniej dalej uzywa "Maple" - pomimo tego, ze artykuly prasowe wskazywaly slusznie, ze bylo to przy "Washington i Cherry" - wlasnie ze wzgledu na wspomniane mylne przekonanie sprawcy.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Ja jednak nie byłbym pewny tego, że nie zdawał sobie sprawy z tego, że jest przecznicę dalej. Bardziej obstawiałbym, że wtedy już mu to różnicy nie robiło - przecznica w tę, czy w tamtą. Ale żeby mieć pewność w tej kwestii musielibyśmy wiedzieć dlaczego Stine zatrzymał taksówkę na innym skrzyżowaniu. Wg mnie opcje są trzy:

1. Stine pomylił się i zawiózł Zodiaka na złe skrzyżowanie.
2. Zodiak zauważył coś lub kogoś co mogłoby mu utrudnić morderstwo i ucieczkę, więc poprosił Stine'a o pojechanie przecznicę dalej.
3. Zodiak podał adres Washnigton & Maple, by potem (w trakcie jazdy) zmienić go na Washington & Cherry.

Opcja 2 wydaje mi się najbardziej prawdopodobna. Gdyby tak było, to Zodiak musiał być tego świadom, że jest kawałek dalej, ale przez "mindset na Maple" pomylił fakty w liście. Skrzyżowania te wg Google Maps dzieli ok. 150m, więc ta różnica też raczej nie wpłynęła na jego orientację w terenie, gdyż podczas rozeznania raczej zwiedził najbliższą okolicę (chociaż to tylko moje gdybanie).

Offline Sam

• Inspector
  • *
Nie jestem pewien tego, po prostu tak przypuszczam. Kazda z tych opcji jest mozliwa. Jednak uwazam, ze gdyby byl swiadom tego, ze bylo to przy Cherry, to raczej tak napisalby w liscie. Ten drobny fakt zdradza moim zdaniem jego nieznajomosc okolicy miejsca zbrodni.

Dla zmylenia przeciwnika wiekszosc swoich listow wysyla z San Francisco , a gdy dochodzi do zbrodni w S.F. myli topografie, nie podaje nazw ulic, a jedynie kierunki.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Oczywiscie mogl tez po prostu nie znac Presidio Heights, jest i taka mozliwosc.