Tytul nieco przewrotny, nie chodzilo mi bowiem doslownie o to - a bardziej o zarysowanie nawiazania.
Dlaczego Zodiak nie był mieszkańcem San FranciscoZodiak nie znal zbyt dobrze San Francisco Presidio Heights. Raczej jasnym jest, ze musial on zaplanowac wczesniej przebieg zbrodni i droge ucieczki, podstawic auto i tak dalej.
Zodiak wsiadl do taksowki, zalozmy ze w okolicu Union Square i podal Paulowi adres: "Washington i Maple". Jednak do zbrodni dochodzi jedna przecznice dalej na zachod, na rogu Washington i Cherry. Dlaczego, tego do dzis nie wiemy; byc moze poprosil on kierowce, aby ten podjechal dalej (bo np. zobaczyl kogos na ulicy), albo po prostu nie bylo tam miejsca aby zaparkowac.
Jednak w liscie, Zodiak pisze wyraznie:
"I am the murderer of the taxi driver over by Washington St & Maple St last night" - Maple, a nie Cherry. Dlaczego? Po prostu nie znal on dokladnie okolicy ani nazw ulic. Podal Maple, napisal rowniez o Maple, prawdopodobnie nie wiedziac nawet o tym, ze bylo to przy Cherry, a nie Maple.
Inne wytlumaczenia, ktorych ja osobiscie nie kupuje (bowiem to, ktore przedstawilem powyzej jest dla mnie bardziej prawdopodobne):
- Zodiak zabija Paula Stine przy Maple, a auto jakims cudem dociera przecznice dalej,
- sprawca chce sie w ten sposob uwiarygodnic - gdyz w kursowniku Paula widnieje adres "Washington i Maple", a nie "Washington i Cherry" - ta hipoteza jest malo prawdopodobna; po coz Zodiak mialby sie w ten sposob uwiarygadniac, majac skrawek koszuli ofiary.