Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

O sprawie Zodiaka

Offline black_99

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *
Sprawa Zodiaka jest mi znana od dziecka i przez te wszystkie lata brakowało mi jednego - mianowicie takiego wielkiego zbioru, poukładanego i obiektywnego o Zodiaku. Wiem, że są strony, ta chociażby jest tego najlepszym przyjacielem ale brakuję mi osoby ( sorry Sam;) ) która by to wszytko poukładała.
I teraz pytanie do was czy według was gdyby ktoś poukładał wszytko, to znalazł by coś co zostało pominięte może nie zauważone, coś co mogło by wpłynąć na śledztwo?

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Pytanie co rozumiesz przez "poukladal wszystko".

To, ze cos umknelo jest wiecej niz pewne. Wplynac na sledztwo jako takie, raczej nie wplyniesz ukladajac fakty. I nie zrobisz tego nigdy obiektywnie tak 0-1. Bo nie znajdziesz na tym swiecie czlowieka, ktory bylby obiektywnie obiektywny (matrioszka).

Moge sobie wiedziec kto byl Zodiakiem, ale i tak puscilbym go wolno w swietle braku dowodow (czyli w obecnej sytuacji).
« Ostatnia zmiana: 03/03/21, 00:56 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline black_99

• *
Pytanie co rozumiesz przez "poukladal wszystko".

Zebrał wszystkie informacje i stworzył z nich książkę bądź jeden długi film, podcast lub coś w tym stylu.

W sensie miałem na myśli osobę, która z tą sprawą dopiero by się spotkała, wiedziała kim jest Zodiak i tyle (ewentualnie osobę która po prostu nie ma swojego faworyta i jej wiedza jest zbyt ogólna), natomiast sama treść książki powinna być obiektywna.

P.S Ja mam nadzieję, że łącząc wszytko w całość ktoś znalazłby coś co dałoby nowe światło na sprawę:)

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Myślę, że jest to nie możliwe. Nie mamy na tyle wiedzy by w 100% powiedzieć, że ten był Zodiakiem a tamten nie. Sprawa jest tak zagmatwana, że ciężko byłoby zrobić taką księgę wszystkiego. Tym bardziej, że nie wiadomo czasami co prawdą a co fikcją.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Myślę, że samym zbiorem informacji już posiadanych nie ujęlibyśmy Zodiaka. Sprawa ciągnie się już ponad 50 lat, pewnie ze trzy pokolenia śledczych pracowało nad nią, a od ładnych już paru lat cała zapaleńców, takich jak my (a nawet większych!), stara się ją rozwiązać. Myślę, że przez tyle lat ktoś dawno już wpadłby na jakiś konkret. Pewnie dla większości osób zaznajomionych ze sprawą Zodiakiem jest Allen. I nawet jeśli dobrze przeczuwamy, to jednak brak nam konkretów, których film czy podcast by nie dały. Według mnie możliwe jest poznanie tożsamości Zodiaka, ale bez jakiegoś nagłego zwrotu akcji (przede wszystkim badania DNA, może jakiś "zaginiony" świadek), może być o to trudno.

Offline black_99

• *
...ale bez jakiegoś nagłego zwrotu akcji (przede wszystkim badania DNA, może jakiś "zaginiony" świadek), może być o to trudno.

Właśnie tu już jest problem - minęło ponad 50 lat od pojawienia się Zodiak ` a, większość osób związanych ze sprawą już nie żyje a pojawienie się nagle jakiegoś świadka graniczy z cudem.

Jedyna szansa jest chyba w DNA, jeśli chodzi o 100% potwierdzenie, tylko z DNA też jest problem.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zgadza sie.

Zebrał wszystkie informacje i stworzył z nich książkę bądź jeden długi film, podcast lub coś w tym stylu.
Nie wiem czy wiesz, jakich nakladow pracy to by wymagalo. A i tak zaraz znajdzie sie ktos kto powie, ze on by to zrobil lepiej.

Ale bede kibicowal obiektywizmowi autora zawsze.

Offline black_99

• *
Zdaje sobie sprawę, że nie jest to nawet miesiąc pracy czy nawet pół roku. Znam gościa, który właśnie robi filmy o tematyce kryminalnej i mimo, że jeszcze nie brał się za jakiegoś seryjnego mordercę to jego materiały są imponujące, więc takie osoby są:)

Myślę, że tu liczą się chęci i determinacja:)

Offline Sam

• Inspector
  • *
Czesto jest tak, ze te osoby w znacznej mierze bazuja na pracy, ktora ktos inny wykonal. Nie wspominajac nawet o tym.

Ale nie twierdze, ze tak jest zawsze. Jak podrzucisz cos, to chetnie rzuce okiem.

Offline black_99

• *
Akurat ten autor zawsze w opisie dodaje linki do stron z których korzystał:)
Tutaj link o filmie na temat "Przełęczy Działowa"- https://www.youtube.com/watch?v=_x9Knvr7WUc
Ten prowadzi do sprawy zaginięcia 5 z Yuba City - https://www.youtube.com/watch?v=VgEFCHcvJy8

Offline Sam

• Inspector
  • *
Jeszcze male ad rem odnosnie obiektywizmu: nalezaloby powsciagnac jakiekolwiek wnioski. Wszystkie. Bo nawet taki, ktorego jestesmy pewni na 99% wciaz moze byc bledny.

Offline black_99

• *
Jeszcze male ad rem odnosnie obiektywizmu: nalezaloby powsciagnac jakiekolwiek wnioski. Wszystkie. Bo nawet taki, ktorego jestesmy pewni na 99% wciaz moze byc bledny.

Niby tak, chociaż to już chyba skrajny obiektywizm:)

Offline Sam

• Inspector
  • *
Akurat ten autor zawsze w opisie dodaje linki do stron z których korzystał:)
Tutaj link o filmie na temat "Przełęczy Działowa" (...)
Wysluchalem tego o wyprawie Diatlowa. Rzeczywiscie dobry material, bardzo doglebny.

Offline black_99

• *
Dlatego właśnie uważam, że brakuje czegoś takiego o Zodiaku, tylko tu odcinek nie trwałby 3h, ponieważ tego materiału jest dużo, dużo więcej(chociaż Diatlow został skrócony ponieważ autor obawiał się, że zbyt długi film będzie odrzucał publikę).

Offline Sam

• Inspector
  • *
Mozna podzielic na odcinki. Nie widze problemu.