Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Rzekomy świadek telefonu Zodiaka do VPD z 5 lipca 1969 r.

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
W liście wysłanym do San Francisco Examinera, w którym zabójca po raz pierwszy nazwał się Zodiakiem pojawia się zdanie: "Mężczyzna, który powiedział policji, że mój samochód był brązowy to 40-45 -letni Murzyn, kiepsko ubrany. Stałem w tej budce i gawędziłem sobie z gliną z Vallejo, kiedy on przechodził obok. Kiedy odłożyłem słuchawkę ten cholerny telefon zaczął dzwonić i to zwróciło jego uwagę na mnie i na mój wóz". W rzeczywistości policja nigdy nie dotarła do opisywanego mężczyzny i nigdy nie złożył on oficjalnych zeznań. Kolor samochodu Zodiaka był znany tylko i wyłącznie dzięki relacji Mike'a Mageau. Część (a może nawet większość) internetowej społeczności zgromadzonej wokół sprawy Zodiaka uznaje ów "kiepsko ubranego Murzyna" za zmyśloną przez mordercę postać, która miała jedynie wprowadzić zamęt w śledztwie i utrudnić policjantom schwytanie sprawcy. Być może opisywana sytuacja i (jak się wydaje) celowe zwracanie uwagi czytelnika na kolor samochodu miały utrwalić pogląd śledczych o brązowym kolorze auta, podczas gdy w rzeczywistości mogło być ono jasnobrązowe, niemal kremowe. W swojej książce Sam stawia hipotezę, że Zodiak (w domyśle ALA) poszedł do budki telefonicznej na piechotę ze swojego domu w Vallejo, więc nawet jeśli podczas wykonywania połączenia stał przy niej jakiś samochód, to nie należał on do niego. Należy jednak pamiętać, że ten konkretny list miał charakter uwiarygadniający twierdzenia z poprzedniego listu i jego zadaniem było ostatecznie potwierdzić, że osoba pisząca wiadomości jest odpowiedzialna za zbrodnie na Lake Herman Road i w Blue Rock Springs. Z tego powodu Zodiak mógł przecież w tym przypadku przedstawić faktyczną sytuację i powstrzymać się od często stosowanych manipulacji. Gdyby tak było, oznaczałoby to, że żył lub żyje jeszcze jeden istotny świadek, który mógłby opisać wygląd zewnętrzny Zodiaka.

https://www.zodiacciphers.com/zodiac-news/the-fictitious-negro-male
Większość informacji przytoczyłem z tego artykułu. W jego końcowych akapitach jest także mowa o niepotwierdzonym telefonie do departamentu policji w Benicii, który miał być wykonany krótko po ataku z 20 grudnia 1968 r., ale to materiał na osobny wątek.

Z pewnością Zodiak wykorzystywał niemal każdą okazję by manipulować policją, jednak bez wątpienia zależało mu też na potwierdzeniu swojej tożsamości w jej oczach, oraz na wynikającym z tego rozgłosie i rozpoznawalności. Jak uważacie, czy Zodiak kłamał?

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Moim zdaniem raczej klamal. Auto moglo byc w dowolnym odcieniu, uwazam ze i tak nie nalezalo do niego. Dlatego potwierdzil kolor auta w liscie. Wydawalo mu sie, ze jest bardzo sprytny.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Ja myślałem nad tym kolorem swego czasu i myślę, że mógł odruchowo powiedzieć prawdę co do koloru samochodu.
A co do sprytu to gość jakby nie patrzeć był sprytny bo do dziś nie wiemy kto był Zodiakiem.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zodiak-prawde, w liscie-odruchowo..? :-)

Nie kupuje tego.

Offline black_99

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *
Zodiak-prawde, w liscie-odruchowo..? :-)

Nie kupuje tego.

Gdy to przeczytałem to przypomniała mi się rozmowa Zodiak`  a z asystentką Melvin`  a.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Zodiak wielokrotnie mówił (pisał) prawdę więc uważam, że podał kolor faktyczny, dla uwiarygodnienia. Wiadomo, że często też sprowadzał śledczych na zły tor ale szczegóły podawał prawdziwe aby uzyskiwać uwiarygodnienie.

Offline black_99

• *
Ogólnie z Zodiakiem jest ten problem, że ciężko cokolwiek brać u niego na poważnie

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zodiak wielokrotnie mówił (pisał) prawdę więc uważam, że podał kolor faktyczny, dla uwiarygodnienia. Wiadomo, że często też sprowadzał śledczych na zły tor ale szczegóły podawał prawdziwe aby uzyskiwać uwiarygodnienie.
Dla uwiarygodnienia mogl podac kazda inna dowolna rzecz, a nie cos, przez co moglby wpasc. Nie sadze, zeby byl tak glupi aby dobrowolnie podawac kolor swojego auta.

Generalnie uwazam, ze potwierdzal te fakty, ktore byly dla niego prezentem. Gdyby potwierdzil przez zaprzeczenie, jak to mialo miejsce w przypadku szkicu z S.F. ("wygladam tak samo tylko wtedy, gdy robie swoje") - wtedy bylbym bardziej sklonny dac wiare temu, ze posiadal brazowe auto.
Mogl jezdzic wtedy autem typu jasnobrazowy/bezowy Chevrolet Corvair (ale auto moglo tez byc kremowe, szare, czerwone, zolte itd.).

Z ciekawosci:
« Ostatnia zmiana: 02/03/21, 12:26 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zabralem troche swiatla. Jestescie w stanie okreslic, jakie sa kolory aut 1, 2, 3?

Moze ktos zechce podac swoje typy RGB? Taki maly eksperyment :-)
« Ostatnia zmiana: 02/03/21, 12:28 wysłana przez Sam »

Offline black_99

• *
Jak chcesz RGB to masz:)

1 - 194,178,128
2 - 128,0,0
3 - 194,195,115

Ten pierwszy to beż, drugi to winna czerwień a trzeci to jakaś jasna zieleń albo jasny oliwkowy.

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Moze ktos zechce podac swoje typy RGB? Taki maly eksperyment :-)
(180, 150, 90)
(100, 0, 0)
(150, 150, 80)
Tak mi się wydaję :)

Dobrze, że o tym wspomniałeś. Nocą poprawne oszacowanie kolorystyki czegokolwiek jest bardzo trudne.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Przy ocenie koloru trzeba pamiętać, że dla jednego będzie to brąz a dla drugiego czekoladowy itd.

A po kolorze auta myślę, że i tak by nie został połączony ze sprawą.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Na moje oko to Jesper z 2 w dyszke.

Generalnie wydaje mi sie, ze eksperyment potwierdzil to, ze pewne barwy trudniej jest oszacowac, kiedy brakuje swiatla. Ciekawy temat do dalszych badan :-)

Offline Sam

• Inspector
  • *
Przy ocenie koloru trzeba pamiętać, że dla jednego będzie to brąz a dla drugiego czekoladowy itd.
Dlatego RGB :-)

Poza tym, czekoladowy to jakby nie bylo odcien brazu.

Offline black_99

• *
Wooo...z tym pierwszym to nieźle poleciałem. Muszę przyznać że fajny eksperyment;)