Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Nowe podejscie do 340-ki

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
W trakcie przemierzania bezkresnego oceanu wiedzy (i niewiedzy, glownie niewiedzy) jakim jest Internet napotykamy dziesiatki roznych spojrzen na ten kod i tyle samo rzekomych rozwiazan. Wiekszosc z nich nie ma absolutnie zadnego sensu, ale w tym przypadku niestety Internet rzadzi sie takimi prawami, ze kazdy moze prezentowac efekty swojej pracy (tutaj: pracy spedzonej nad 340 Zodiaka).

A wiec i ja wpisze sie w te smutna tradycje i zaprezentuje Panstwu jeden z ciekawszych jak mi sie wydaje efektow ze swoich ostatnich prob majacych na celu rozszyfrowanie 340-ki.

A wiec do dziela:

Za rada Dana Olsona i ekipy deszyfrantow FBI podzielilem kod w nastepujacy sposob:

zestawilem ze soba linie nr 1,2,3 oraz 11,12,13, w kolejnosci od lewej beda to kolejno: 1,11,2,12,3,13.

Wyglada to nastepujaco:

Teraz zabieramy sie za prezentacje efektow wlasciwej pracy czyli odkodowywania tego szyfru.

KOD                  LINIA           UKRYTA WIAD.

Tresc odkodowanej wiadomosci ENG:

"I LIKE STAR TREK APE NOEL REONT(?) RETARDED NURSE IS A DEAD PAL LRK RAN SPLIT TEEN FOOLS OF CA AOLOAE KR(?) SEE KIL TIME ENDS I AM FATUM"

Tresc odkodowanej wiadomosci POL:

"LUBIE STAR TREKOWSKA MALPE NOEL REONT(?) OPOZNIONA PIELEGNIARKA JEST MARTWA ZNAJOMY/A LRK PROWADZIL DZIELENIE NASTOLETNICH GLUPCOW KALIFORNII AOLOAE KR(?) SPOJRZ CZAS ZABIJANIA DOBIEGA KONCA JESTEM FATUM."

Wyjasnienie odnosnie ostatniego slowa - "Fatum": slowko to nie wystepuje w jezyku angielskim, natomiast w jezyku lacinskim oznacza angielskie "Fate", czyli "Los, przeznaczenie, zgubny koniec".

Dr Helen NOEL - bohaterka serii Star Trek.

Staralem sie zbytnio nie naciagac tej teorii, gdzie np. "AOLOAE" moze oznaczac "ALONE" czyli "samotnie" itd. W slowie "KIL" brakuje drugiego "L", w koncowce moze byc tez "SEEK IF TIME ENDS I AM FATUM", itd. Zauwazylem tez kilka mozliwych anagramow, jednak staralem sie ich unikac, jednak podobnie jak celowe bledy moga one przeciez wystepowac w tym kodzie, co dodatkowo utrudnia jego zlamanie.

Oto slowa, jakie wylapal program w powyzszym kodzie (wiekszosc z nich wystepuje w pierwszych trzech liniach):

Zamieszczam je tylko po to aby zobrazowac pewna rzecz, mianowicie taka czestotliwosc rzeczywiscie moze wskazywac na to, ze powyzsze linie kodu zawieraja zaszyfrowana wiadomosc.

Natomiast powyzsze rozwiazanie moze byc materialem pogladowym w porownaniu z tego typu rozkodowaniami jak to autorstwa RG, mam nadzieje ze byc moze rzuci ono nowe swiatlo na 340-ke i umozliwi komus inne podejscie do tego kodu.

Na koniec dodam tylko, ze nie twiedze iz jest to wlasciwe rozwiazanie. Wrecz przeciwnie, najprawdopodobniej nie jest. Jednak wykazuje pewne oznaki sensownosci, a takze wpisuje sie w teorie FBI co czyni je na swoj sposob interesujacym.
« Ostatnia zmiana: 08/11/12, 21:12 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.