Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

"My name is"

Offline black_99

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *
Cześć, może już ktoś poruszał kwestię "My name is" ale zauważyłem, że jest on symetryczny:
Trzy litery z lewej następnie znak, z prawej taka sama sytuacja, później 5 znak który występuje trzy razy - 5 od lewej, 5 od prawej i na środku. Pomiędzy tymi znakami występują litery. Czy tak symetryczny kod skrywa nazwisko, pseudonim, imię czy jakąś informacje o sprawcy?

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *

Moim zdaniem "My name is -", który został wysłany jeszcze przed 340 nie zawiera imienia i nazwiska sprawcy z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze po co kontynuować pierwszą wiadomość w trzeciej, skoro w drugiej wyjawiło się swoją tożsamość?
Fakty sie nie zgadzaja, Jesper.

Skąd ten optymizm?
Sprawe zamknie DNA albo balistyka.
Oczywiście masz rację, zwiodła mnie anglojęzyczna Wikipedia, która podała błędne informacje, których ze względu na późną porę postanowiłem nie sprawdzić nigdzie indziej. Gdy teraz o tym myślę, to faktycznie list, w którym Zodiak zawarł szyfr "My name is -" kojarzy mi się bardziej z 1970, niż 1969 rokiem. Dziękuję za sprostowanie.

Przy okazji witam wszystkich nowych użytkowników.

Cześć, może już ktoś poruszał kwestię "My name is" ale zauważyłem, że jest on symetryczny:
Trzy litery z lewej następnie znak, z prawej taka sama sytuacja, później 5 znak który występuje trzy razy - 5 od lewej, 5 od prawej i na środku. Pomiędzy tymi znakami występują litery. Czy tak symetryczny kod skrywa nazwisko, pseudonim, imię czy jakąś informacje o sprawcy?
Może znak zodiaku lub datę urodzenia? Moim zdaniem nie imię i nazwisko.

Offline black_99

• *

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Oczywiście masz rację, zwiodła mnie anglojęzyczna Wikipedia, która podała błędne informacje, których ze względu na późną porę postanowiłem nie sprawdzić nigdzie indziej.

Kazdemu sie moze zdarzyc.

P.S. Przenioslem dyskusje o "My name is" do nowego watku.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline black_99

• *
I w zasadzie to, symetryczny kod może działać na zasadzie imię - ęimi.
"My name is" został wysłany w kwietniu 70, od 340 mija prawie pół roku, więc może miał pewność, że kodu się złamać nie da, dlatego pozwala sobie wysłać list, który zawiera tożsamość?

Offline Sam

• Inspector
  • *
black_99, ciekawa hipoteza. Nie mozna wykluczyc, ze tak nie bylo.

Offline black_99

• *
Co ciekawe z samych liter można utworzyć słowo 'name'.

Offline Sam

• Inspector
  • *
A nawet "NAME KANE".

Offline black_99

• *
Kurde, własnie Kane to jeden z moich głównych podejrzanych, jednak z tego co się orientuje nie ma na niego nic konkretnego poza porwaniem na autostradzie.

Offline black_99

• *
W sumie to też nie wiadomo czy to on, bo został tylko wskazany przez kobietę na zdjęciu.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Nawet co do tego nie ma pewnosci. To Hines i K. Johns: jezeli chodzi o wiarygodnosc, zadna z tych osob do mnie nie przemawia.

Offline black_99

• *
Czyli tak naprawdę podejrzewanie Kane`  a o bycie Zodiakiem nie ma żadnych podstaw.

Offline zodiak

• Police Officer
  • *
patrząc na portret pamięciowy i rysopis zodiaka, odpowiedź powinna brzmieć 'slim shady'