Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

340 rozwiązana!

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Marco, napisalem ksiazke na ten temat - jest ogolnodostepna. Jezeli Cie to interesuje, to odpowiedz na Twoje pytanie znajduje sie w dwoch jej ostatnich rozdzialach.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Prosze bardzo.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zodiak poprzez zachowanie, historie bardziej kojarzy mi się z człowiekiem z "misją" który w coś wierzy, zabija ludzi z jakiegoś powodu - kompletnie nie łączy mi się to z człowiekiem który zabija a po godzinach pije alkohol i molestuje dzieci.
A mnie wrecz przeciwnie.

Zodiak zabijal, bo czul sie ofiara. To byla zemsta, a nie misja.
(takie jest moje zdanie na ten temat)

Misje mial Unabomber - choc i on prawdopodobnie by jej nie zrealizowal, gdyby nie silny, negatywny wplyw czynnikow zewnetrznych na jego psychike. Czynnikow zewnetrznych, jakimi byly poczucie wyobcowania, brak zrozumienia i akceptacji. Odrzucenie.

Podsumowujac: Unabomber i Zodiak to dwa "skrajne" typy psychologiczne.
« Ostatnia zmiana: 14/12/20, 19:40 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Milo mi wspomniec, ze ten post z roku 2008 mogl w jakis sposob zainspirowac panow do prac nad kombinacjami transpozycji kodu 340-ki... :-)

http://zodiackillersite.com/viewtopic.php?f=81&t=3196&p=54757&hilit=unsolved.cba.pl#p54757

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Tak, uda sie.
Skąd ten optymizm?
Z pewnoscia nie zaszkodzi. Sama tresc raczej w tym nie pomoze, natomiast znajomosc sposobu jej zaszycia moze pomoc np. w rozkodowaniu szyfru "My name is" - a to juz moze bardzo znaczaco pomoc w poznaniu jego tozsamosci.
Jak sam napisałeś, treść 340 właściwie nie wiele zmienia w kwestii odkrycia tożsamości Zodiaka, wygląda na swego rodzaju kontynuację 408 i ma podobną tematykę. Moim zdaniem "My name is -", który został wysłany jeszcze przed 340 nie zawiera imienia i nazwiska sprawcy z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze po co kontynuować pierwszą wiadomość w trzeciej, skoro w drugiej wyjawiło się swoją tożsamość? Zodiak musiał mieć pewność, że nikt jej nie odkryję, nawet po dłuższym czasie. Po ostatecznym rozwiązaniu 340 możemy raczej odrzucić hipotezę, że to bezsensowny ciąg znaków. Więc "My name is -", podobnie jak 408 i 340 zawiera jakąś treść (być może również związaną z niewolnikami, rajem itp.), ale nie ma tam "czarno na białym" nazwiska Zodiaka. Pamiętajmy także, że w liście do S. F. Chronicle z 31 lipca 1969 r. twierdził, że 408 zawiera jego tożsamość, co oczywiście okazało się nieprawdą. Po drugie Zodiak często naigrywał się z odbiorców swoich listów, ale to chyba wszyscy wiemy.
« Ostatnia zmiana: 15/12/20, 02:47 wysłana przez Jesper »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Moim zdaniem "My name is -", który został wysłany jeszcze przed 340 nie zawiera imienia i nazwiska sprawcy z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze po co kontynuować pierwszą wiadomość w trzeciej, skoro w drugiej wyjawiło się swoją tożsamość?
Fakty sie nie zgadzaja, Jesper.

Skąd ten optymizm?
Sprawe zamknie DNA albo balistyka.

Offline Marco

• Patrolman
  • *
Mam do Pana pytanie - przepraszam że takie proste, ale czy zostało na miejscach zbrodni pobrane DNA ? bo trzeba je będzie do czegoś porównać. Z tego co czytałem najłatwiej było zebrać odciski palców z budki telefonicznej z której Zodiak dzwonił, jednak policjant podobno zatarł ślady.

Offline black_99

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *

Offline Marco

• Patrolman
  • *
Dzieki

P.S Jeszcze tak dopytam, myśleliście kiedyś o tym że za zodiakiem stały służby dlatego był problem z jego schwytaniem? wielokrotnie nie przedstawiono mu zarzutów np z nielegalnym posiadaniem broni, materiałów wybuchowych itd.
« Ostatnia zmiana: 15/12/20, 18:46 wysłana przez Marco »

Offline black_99

• *
Rozważałem kiedyś taką opcje, jednak na dłuższą metę jest to nie logiczne, są to czasy gdy pół ameryki miało nielegalną broń, natomiast bomby odkryto u Allena w latach 90, czyli gdy go zatrzymano.

Offline black_99

• *
Wyodrębniono częściowe DNA Zodiaka

Bardzo ważne jest to, że to DNA nie musi wcale pochodzić od Zodiaka - DNA spod znaczka może należeć do innej osoby.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Dzieki

P.S Jeszcze tak dopytam, myśleliście kiedyś o tym że za zodiakiem stały służby dlatego był problem z jego schwytaniem?

Wśród teorii spiskowych (są gdzieś opisane na tym forum :) jest taka, że Zodiakiem był Policjant. Teoria ta ma dwie wersje (dość szeroko jest to opisane na którymś z zagranicznych forów o Zodiacu - o ile dobrze pamiętam na zodiackiller.com ).
Wersja 1: Zodiak był Policjantem (wzięła się głównie przez sposób działania Zodiaka - cześć ofiar myślała, że podchodzi do nich Policjant)
Wersja 2: Policjant pisał listy do popełnianych morderstw i nakręcał atmosferę w celu promocji swej osoby ( nie trudno się chyba domyślić o kogo chodzi )
Obie wersje mają teoretycznie silne podstawy, ale należy je traktować jako ,,teorie spiskowe" gdyż są tworzone w oparciu o lekko powiązane poszlaki. Druga wersja wzięła się z tego, że główny prowadzący sprawę był podejrzany o napisanie części listów Zodiaka.

Offline Marco

• Patrolman
  • *

Offline gacław

• Police Officer
  • *
słowo ,,paradice'' mnie zaciekawiło zodiak raczej nie zrobiłby błędu ortograficznego
co o tym myślicie
  • nigdy nie jest za wcześnie