Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

340 rozwiązana!

Offline Bloodybeast

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *
Aż sama nie wierzę, że w końcu do tego doszliśmy.

Na zagranicznej grupie 'The Zodiac Killer Discussion Group' potwierdzono dzisiaj, że 340 w końcu została rozwiązana. Kod rozwiązało trzech mężczyzn (David Oranchak- USA, Sam Blake-Australia, oraz Jarl Van Eycke- Belgia). Poniżej wstawiam artykuł i film, opisujący proces rozwiązywania kodu. Rozwiązanie zostało przekazane do FBI, którzy już oficjalnie potwierdzili, że jest ono prawidłowe. Aktualnie informują o tym rodziny ofiar.

Skoro mamy już rozwiązanie, może usłyszymy coś jeszcze od Zodiaka?

Artykuł: http://zodiackillerfacts.com/news-and-updates/breaking-news-the-zodiacs-340-cipher-has-been-solved/?fbclid=IwAR2PXC_PBosGcO47G5KVM_31xsJS1L19sA0xIutVYfz882WlBTWRgTie4X4

Wideo: https://youtu.be/-1oQLPRE21o
  • "Is evil something you are? Or is it something you do?"

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Czekam na klucz/sposob deszyfryzacji.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline Squeglee

• Police Officer
  • *
To jest absolutny fenomen! Myślałem że to przegrana sprawa i nigdy nie poznamy rozwiązania, właściwie to byłem przekonany że ten szyfr to nic nie znaczący bełkot mający na celu tylko sprawić żeby policja i dziennikarze biegali w kółko bez rozwiązania.

Nasuwa się teraz pytanie czy w innym liście Zodiak faktycznie podał swoje imię?

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Też mnie to mocno zaskoczyło, podobnie jak Squeglee nie sądziłem, że jakikolwiek znaczący przełom kiedykolwiek w tej sprawie nastąpi. Osobiście uważałem 340 za szyfr mający jakąś logiczną treść, ale na tyle skomplikowany, że niemożliwy do rozwiązania.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Treść cytowana za NY Times :
,,Mam nadzieję, że dobrze się bawisz, próbując mnie złapać. Nie byłem w programie telewizyjnym, który porusza kwestię mojej osoby. Nie boję się komory gazowej, ponieważ wyśle mnie do raju. Teraz mam dość niewolników, którzy pracują dla mnie. Wszyscy inni nie mają się czego spodziewać, gdy osiągną raj, więc boją się śmierci. Ja się nie boję, bo wiem, że moje nowe życie to życie, które będzie łatwe w rajskiej śmierci,,
« Ostatnia zmiana: 12/12/20, 22:36 wysłana przez max944 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
To ostatnie zdanie w moim odczuciu jest wyjątkowe.
Można wiele z niego można wyczytać ... I różnie interpretować.
Ciekawe co jeszcze niebawem wypłynie ...
« Ostatnia zmiana: 12/12/20, 22:59 wysłana przez max944 »

Offline Bloodybeast

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *
Znalazłam klucz na innej grupie.
  • "Is evil something you are? Or is it something you do?"

Offline Sam

• Inspector
  • *
Cytat: Bloodybeast
340 rozwiązana!
T A K   :-)
« Ostatnia zmiana: 13/12/20, 16:45 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Znalazłam klucz na innej grupie.
Tak jak wspomnialem kiedys:
Uwazam, ze 340 zaszyta byc moze kodem nieregularnym, tzn. ze jedna litere reprezentowac moga 3, 2 lub 1 symbol. Dodatkowo niektore, czesciej powtarzajace sie [jednakowe] znaki moga byc reprezentowane przez rozne symbole lub ich sekwencje. Mozliwe jest wowczas czesciowe tylko rozwiazanie takiego kodu.
Czesciowy klucz w zalaczniku, natomiast dodatkowo potrzebny jest algorytm deszyfracyjny.
Kod rozwiązało trzech mężczyzn (David Oranchak- USA, Sam Blake-Australia, oraz Jarl Van Eycke- Belgia)
Musze przyznac, ze z Davem Oranchakiem parokrotnie mialem przyjemnosc podyskutowac w kwestii zarowno tego, jak i innych kodow. Najczesciej byly to swego rodzaju spory, zazwyczaj jednak w jakis sposob owocne, a zawsze konstruktywne.
Gratulacje dla calej trojki.
« Ostatnia zmiana: 13/12/20, 16:48 wysłana przez Sam »

Offline Marco

• Patrolman
  • *
Witam wszystkich, czytałem kiedyś o sprawie Zodiaka, jakieś 5-6 lat temu. Ostatnio dowiedziałem się że szyfr 340 został rozwiązany, i od wczoraj nie mogę przestać o tym czytać.   Jak sądzicie czy kiedykolwiek uda się w 100% potwierdzić kim był Zodiak?

Offline Sam

• Inspector
  • *
Tak, uda sie.

P.S. Witaj.

Offline Marco

• Patrolman
  • *
Mam nadzieje że dożyje tych czasów - mega ciekawa sprawa. Wiele osób piszę że mógł to być Arthur Leigh Allen jednak jak wszedłem na reddita poświęconego Zodiakowi, to wiele osób w to nie wierzy, niektórzy wręcz są przekonani że to nie jest ten człowiek - natomiast Ci którzy twierdzą że to był on podają główny argument dotyczący okresu morderstw Zodiaka i przerwy w zabójstwach właśnie w okresie odsiadki Allena.  Ja kompletnie nie jestem w temacie, trochę tylko poczytałem - wiem że Allen molestował dzieci i był pedofilem (tak przynajmniej przeczytałem).  Wiem że to nie będzie miało sensu ale Zodiak poprzez zachowanie, historie bardziej kojarzy mi się z człowiekiem z "misją" który w coś wierzy, zabija ludzi z jakiegoś powodu - kompletnie nie łączy mi się to z człowiekiem który zabija a po godzinach pije alkohol i molestuje dzieci.  Może to moje mylne wrażenie.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Tak, uda sie.

Myślisz, że rozwiązanie 340-tki w tym pomoże? Czy i bez tego koniec końców by się udało?

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zodiak poprzez zachowanie, historie bardziej kojarzy mi się z człowiekiem z "misją" który w coś wierzy, zabija ludzi z jakiegoś powodu - kompletnie nie łączy mi się to z człowiekiem który zabija a po godzinach pije alkohol i molestuje dzieci.
A mnie wrecz przeciwnie.

Myślisz, że rozwiązanie 340-tki w tym pomoże? Czy i bez tego koniec końców by się udało?
Z pewnoscia nie zaszkodzi. Sama tresc raczej w tym nie pomoze, natomiast znajomosc sposobu jej zaszycia moze pomoc np. w rozkodowaniu szyfru "My name is" - a to juz moze bardzo znaczaco pomoc w poznaniu jego tozsamosci.

Offline Marco

• Patrolman
  • *
Rozumiem, według Ciebie Allen to najprawdopodobniej Zodiak? spędziłeś z tego co czytałem nad próbą dojścia do prawy bardzo dużo czasu i według Ciebie jeżeli można wiedzieć kto jest najbardziej prawdopodobną postacią ukrytą pod ps Zodiak ?