Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Don Cheney

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Byla jedna osoba, ktora inkryminowala Arthura Allena bardziej, niz Don Cheney.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Duzo wskazuje na to iż Cheney mówi prawdę, jednak nie da się ukryć dużej rozbierznosc w jego opowieściach , co podwarza jego wiarygodność . Moja uwagę w wywiadzie zwrócił tez fragment.”D:   And that was at the time when the Los Angeles Times, I guess it was, had a lot of Zodiac articles, and that was when it, uh, when I learned that there was a case with notoriety.  Somebody had breakfast in the Fluor cafeteria, somebody said, “Doesn’t that guy look like your friend?”  And there was a, the artist sketch was in the paper and, yeah, sure did.   The only guy at Fluor that could have said that was my brother-in-law, his name was Don Ebersole.  There wasn’t anybody else at Fluor that could have met Leigh in my presence.  That, it had to be him.

T:   Which sketch did he see that, uh . . .

D:   It was the one that looked like Leigh, of the, uh . . .

T:   There was one with glasses and without glasses.

D:   No glasses.  This was, uh, this was the, uh, what was that, uh, Blue Rock Road, or whatever’s the name, Blue Lake?

T:   Well, there, oh the lake?

D:   This was the survivor from one of those first two Vallejo cases.  Before the Berryessa.

Tak sobie myśle być może był to profil Zodiaka wedlog M. Mageau który widział głównie profil Zodiaka.

D:   This one, I don’t think it had glasses.  It was a profile.  And it was a picture of Leigh.”
  „ There was one, uh, connected with some killings up around Sacramento or Grass Valley, or somewhere up in that direction, and it was a similar face to Leigh’s, but it had big jowls, and it was altered in some way.  But it was suspected that it might be Zodiac-related.  I don’t know if it was ever proved to be. „.          Czy to może być kolejne „działanie „Zodiaka ?
« Ostatnia zmiana: 08/02/20, 15:25 wysłana przez nana19 »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zastanawia mnie ze im więcej czasu mijało od zbrodni Zodiaka tym więcej Cheney sobie przypominał . W pierwszych zeznaniach nie podał tak ważnych aspektów jak zegarek , czym miejsca zbrodni do których rzekomo Allen miał zabrać Cheneya. Stale dodawał coś nowego np. to ze Allen miał mu wyznać iż mąż Darlene miał wynająć go jako zabójcę . Co do argumentu ze Cheney nie chciał by iść do więzienia za fałszywe zeznania to odpowiem ze różnie ojcowie reagują na wieść ze ktoś „ dotykał „ ich córkę . Niektórzy na oczach świata potrafią zabić takiego delikwenta . Badanie poligrafem Cheneya ... nie wiemy jakie konkretnie pytania wtedy padły. Bo jak wiemy opowieści Cheneya rosły z czasem ...  Chcąc dojść do prawdy trzeba mieć ograniczone zaufanie. Jeśli mówił prawdę to prędzej czy później prawda wyjdzie na jaw .

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Jego zeznania to wg mnie prawda plus wymysły.
Nie zdziwlbym się gdyby gość miał coś wspólnego z morderstwami.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Nie powiem by mi to nie przeszło przez myśl , w razie czego miał alibi gdyż jak zeznał czasem Allen prosił go o lizanie znaczków , lub ze mógł wzorować się na jego piśmie .

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Nana19 czy ty lizalas znaczki znajomym?
Bo ja nie 😄
Wydaje mi się to raczej mało popularne ;)
Jaki z tego wniosek ?
« Ostatnia zmiana: 08/02/20, 16:52 wysłana przez max944 »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Wiesz miałam koleżankę która lubiła ten smak i mówiła „ daj poliże” 😆ale wśród mężczyzn normalnych mężczyzn wydaje mi się taki zwrot podejrzany 🤨

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Nawet bardzo.
Ale co można przypuszczać ?
Wiedział, że na liście mogą być jego ślady.... Hmm nie pamiętał do kogo kleił znaczki ? Myślę, że sam je adresował ...

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Chyba podchodzimy pod wątek „ terie spiskowe „ 😆

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
connected with some killings up around Sacramento or Grass Valley, or somewhere up in that direction, and it was a similar face to Leigh’s, but it had big jowls, and it was altered in some way.  But it was suspected that it might be Zodiac-related.  I don’t know if it was ever proved to be. „.          Czy to może być kolejne „działanie „Zodiaka ?
Ciezko powiedziec. Moze chodzilo mu o zabojstwo Judith Hakari? Tam byly (co najmniej) trzy rozne szkice podejrzanych, ale nie profilowe. Kojarzy mi sie, ze gdzies kiedys widzialem taki szkic z profilu, ale nie jestem w stanie tego zlokalizowac.

https://prettydeathseller.com/2018/08/26/who-killed-judith-hakari/

Grass Valley, o ktorej wspomina Cheney jest okolo 18 mil od miejsca, gdzie znaleziono zwloki Judith Hakari. Pol godziny drogi. Nieco dalej, idealnie na zachod lezy South Lake Tahoe (sprawa Donny Lass). Moze to to.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Może , znów pielęgniarka i telefon to godziny i policji ... hmmm

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Wiesz ,max mogło być i tak ze Cheney widział u Allena zegarek , wiec wpadł na pomysł by się nazwać zodiakiem, kiedy zaczęto szukać dna Zodiaka w listach on stwierdził ze Allen prosił go o lizanie znaczków . Generalnie zapewniał sobie alibi . Generalnie to było w stylu Zodiaka zrobić sobie ze wszystkich jaja . Zeznać na kumpla by oddalić podejrzenia od siebie , tyle tylko ze chyba pobierano od niego odciski i chyba badali dna i tez się nie zgadzało o rysopisie nie wspomne...

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Jest jeszcze taka rzeczy jeśli by był zodiakiem i chciał by wrobić Allena to mógł poprostu podrzucić Allenowi jakaś rzecz łącząca go z morderstwami np. portfel Stine i sprawa załatwiona . No chyba ze bardzo chciał te rzeczy mieć lub bal się ze może być tam jego dna kto wie
« Ostatnia zmiana: 08/02/20, 18:53 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Powiem to tak. Od pewnego czasu analizuję obu Panów i ogólnie prowadzą mnie to pewnych wersji:
1. Allen z kolegą tworzyli duet i się świetnie bawili drwiąc z policji itd. wiedząc o tym, że dowodowo Allen jest nie do powiązania bo listy pisze jeden zabija drugi (który nie wiem),
2. Kolega Allena był Zodiakiem i go swiadomie sypał i układał poszlaki pod jego osobę,
3. Kolega Allena z zemsty zaczyna pisać listy do morderstw których nie popełnił aby skierować podejrzenia na Allena, aż w końcu aby to uwiarygodnić sam zabija
4. Allen jest zafascynowany Zodiakiem i tworzy rysunki bomb itd. a może nawet z czasem sam kogoś zabija

Na co bym zwrócił uwagę:
- Cheney z twarzy bardzo przypomina portrety Zodiaka,
- Zodiak napisał kiedyś, że wygląda tak jak na portrecie gdy tworzy swe dzieło ? Tu bym zwrócił szczególną uwagę ...
- Zeznania obu Panów są według mnie nieszczere,
- Jak weźmiemy Allena jako głównego podejrzanego wszystko wydaje się jakby ułożone wg scenariusza,
- Allen bardziej pasuje mi na pedofila niż przebiegłego mordercę. Oglądając jego wypowiedzi można wnioskować, że wie dużo więcej niż mówi ale sam Zodiakiem nie jest.

Ale zaznaczam, że są to moje przemyślenia :)

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Czasem zastanawiam się czy Allen tak by wszystko opowiedział koledze. Przed kamerami powiedział ze nie jest zodiakiem a nawet gdyby był to i tak by się nie przyznał ... hmmm ale koledze tak by wszystko wyśpiewał i by mu zdradził cały plan itd. Nawet jeśli prawda jest ze tak mu wszystko wyśpiewał to już te słowa o strzelaniu do dzieci wyskakujących z autobusu to myśle ze zodiakowi się to urodziło później taki pomysł tylko po to by siać postrach . Generalnie Cheney na każdy obalony dowód winy Allena miał historyjkę , jak to ze Allen nie lubił lizać znaczków i poprosił go o polizanie . Jeśli się coś wie na kogoś to się idzie i mówi wszystko a nie tak ze dziś to a za 20 lat następne historyjki. Być może było tak ze faktycznie Cheney widział zegarek u Allena i pomyślał ze mógł by się zemścić na Allenie za córkę tylko czemu nie powiedział o tym policji tylko bodajże dopiero kilka lat później . Co właściwie wiemy ze Cheney zeznał ? czy nie mogło być tak ze przeczytał o tym w prasie i pomyślał ze można to by wykorzystać by wrobić Allena.Wlasciwie to co on zeznał na Allena w tym pierwszym zeznaniu