Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Don Cheney

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Moja uwagę zwrócił wywiad Toma Voigt z Donem Cheney z 2000r. W wywiadzie tym Don opowiadał jakim czlowiekim byl Allen.Stwierdzil iż byl on bardzo zainteresowany kobietami ale one z jakichś względów nie interesowały się nim.Allen o wszystko obwinial kobiety ,zresztą zawsze obwinial innych o swoje niepowodzenia życiowe.To by pasowało dlaczego szukal zemsty.Z tego wywiadu dowiadujemy się również iż Don czytał kiedyś jakaś gazetę w ktorej byl opis niewyjaśnionych morderstw w Sacramento(do popełnienia 9 morderstw  w Sacramento przyznawał się zodiak),był tam również rysopis podejrzanego.Don twierdzi iż czlowiek z rysopisu przypominał Allena.
D:   And that was at the time when the Los Angeles Times, I guess it was, had a lot of Zodiac articles, and that was when it, uh, when I learned that there was a case with notoriety.  Somebody had breakfast in the Fluor cafeteria, somebody said, “Doesn’t that guy look like your friend?”  And there was a, the artist sketch was in the paper and, yeah, sure did.   The only guy at Fluor that could have said that was my brother-in-law, his name was Don Ebersole.  There wasn’t anybody else at Fluor that could have met Leigh in my presence.  That, it had to be him.

T:   Which sketch did he see that, uh . . .

D:   It was the one that looked like Leigh, of the, uh . . .

Czyżby kolejne powiązania z Allenem.
Jest jeszcze coś w tym wywiadzie Don stwierdza

T:   How about Blue Rock Springs?

D:   I don’t know.  I’d never, never heard the name Blue Rock Springs.
I

T:   Right.  Did he ever talk about, uh, Lake Herman Road or that area?  Are you familiar with that area?

D:   No, never heard of it before.  It came up in newspapers that you . . .

T:   Right.  But you don’t remember him ever talking about that?

D:   No.

T:   How about, uh, Riverside City College?  Did he ever mention the . . . ?

D:   No.  The only, only thing I knew about Riverside and Leigh was the racetrack and the sports car connection.

T:    Do you know how long he was involved in going down to Riverside?

D:   I don’t know.  He was a fan, he probably went every year, course every year is, but I can’t confirm that.

T:   Did he ever talk about Blue Rock Springs, the park?

https://www.youtube.com/watch?v=uY_tqjdnDVk
Tutaj mowi co innego 9:15

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Odnosnie Lake Herman i Blue Rock Springs: slusznie zauwazylas. W 2000 nie wspomnial o tym, a w 2007 juz tak. Cheney wspomina tez ze "nie pamietal wowczas* tak wielu szczegolow, jak to ma miejsce dzisiaj".

*gdy skladal zeznania dot. Allena
« Ostatnia zmiana: 25/10/16, 20:48 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Ale to nie są odpowiedzi ,ze być może coś o tym słyszał tylko nie pamieta ,on mowi ,ze nigdy nie słyszał o tych miejscach ,nigdy nie byl tam itd.Co jak co ale to że Allen go tam zabral tzn. na miejsca zbrodni i jeszcze mu opowiadał co by tam robil z dziewczynami itd. powinien pamiętać.Dziwne ze w 2007 pamieta więcej niż w 2000r.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Nie bede specjalnie go bronil bo ta rozbieznosc jest ewidentna. Jednakowoz mogl on wowczas nie skojarzyc tych nazw z miejscem. Moglo mu to umknac rowniez ze wzgledu na to, ze mial duzo wspomnien bardziej inkryminujacych Allena. I tak dalej.

Ogolnie rzecz biorac Cheney nie wygladal mi na czlowieka, ktory nadmiernie interesowalby sie sprawa Zodiaka. Nie wygladal tez na czlowieka, ktory szukalby poklasku w mediach. Od poczatku do konca mowil o Allenie, co tez powinnismy odnotowac. Nie wyskoczyl z nim nagle jak Filip z konopi po kilkudziesieciu latach aktywnosci Zodiaka.

Kolejna ciekawa sprawa z wywiadu z 2000 jest to, ze Allen rzekomo mowil Cheneyowi o dziewczynie, ktora pracuje w nalesnikarni za rogiem. Dziewczyna ta mogla byc Darlene Ferrin.
« Ostatnia zmiana: 25/10/16, 22:17 wysłana przez Sam »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
W wywiadzie mów nawet ze razem tam byli w tej restauracji ale nie pamięta dokładnie jak wyglądała ta kelnerka ale chyba miała ciemne włosy . Nie wiem dziwi mnie ta rozbieżność  bo jak twierdził to nigdy tych nazw nie słyszał ale pamięta nazwę baru gdzie był razem z Allenem

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Jak dla mnie to było bardzo ważne ,mysle że to byl dowód na wine Allena,przeciez zabral go na miejsca gdzie popełniono już jedno morderstwo zodiaka a drugie miało dopiero nastąpić.Nie miesci mi się to w głowie ,ze policja majac tyle poszlak ,w postaci zeznań ,broni ,bomby itd w.nigdy nawet go nie zatrzymali do wyjaśnienia.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Cheney twierdzi ze Allen pokazywał mu zegarek w styczniu 69 czyli musiał go dostac na gwiazdkę 68 i ze pytał go o opinie odnośnie tego zegarka. Allen nie mógł go dostac później , bo z tego co zeznał Cheney nie mieli już później kontaktu wiec  , skoro wiedział o zegarku to musiał go widzieć wcześniej niż twierdzi Allen ze go dostał . Ufff ale dedukcja ...Tylko ze dziwne iż o takiej sprawie myśle o zegarku Cheney zapomniał powiedzieć Amstrongowi. Również co mi się nie zgadza to jego zeznania w wywiadzie , mówił iż Allen zabrał go w miejsca późniejszych morderstw L.H.R i B.R.S i mówił mu co tu mógłby zrobić, w innym wywiadzie zeznał ze nigdy o tych miejscach nie słyszał .”T:   Right.  Did he ever talk about, uh, Lake Herman Road or that area?  Are you familiar with that area?

D:   No, never heard of it before.  It came up in newspapers that you . . .

T:   Right.  But you don’t remember him ever talking about that?

”Cheney zapomniał powiedzieć policji o kluczowym aspekcie sprawy czyli zegarku a może poprostu nie wiedział o tym zegarku
« Ostatnia zmiana: 06/02/20, 20:39 wysłana przez nana19 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Tak, to prawda. Rozmawialismy juz o tym tutaj: *link do scalonego watku*.
« Ostatnia zmiana: 06/02/20, 21:46 wysłana przez Sam »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Tak wiem , ale to wciąż mi nie pasuje , co raz mnie wierze Cheneyowi. Podkreślam on przecząco udzielił 2 krotnie odpowiedzi , ze nigdy Allen o tych miejscach nie mówi i ze on o nich nigdy nie słyszał . Pozatym to  w 2007 mówi ze już nie pamięta itd . ale podał więcej pogrążających Allena jego zdaniem faktów niż wcześniej w 2000 roku . Wyglada na to jakby sobie dorabiał historie

Offline Sam

• Inspector
  • *
Tez sie nad tym zastanawialem. To jest dosc zlozony temat. Jednak mysle, ze mozna go uproscic, zadajac sobie kilka pytan:

- Czy Cheney mial powody do tego, by klamac? (jezeli tak, to jakie?)
- Czy Cheney zostal zlapany na klamstwie? (jezeli tak, to na jakim?)
- Czy sa osoby, ktore potwierdzaja, ze Cheney mowil prawde? (jezeli tak, to kto?)
- Czy sa osoby, ktore twierdza, ze Cheney klamal (jezeli tak, to kto?) - tutaj chodzi mi o jego rodzine/znajomych oraz rodzine/znajomych Allena - generalnie o osoby, ktore ich znaly

Dodatkowo:

- Czy Cheney jest jedyna osoba, ktora inkryminowala Allena?

Offline nana19

• Department of Justice
  • *

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Wedlog mnie to nie mam wystarczających źródeł by moc odpowiedzieć na te pytania . Mogę jedynie przypuszczać , ze np. powodem by wymyślić historie o Allenie zodiaku było to ze dotykał jego córkę . Poza tym , jest mnóstwo ludzi jak wiemy którzy wskazują na swojego ojca, ojczyma itd. np dla własnych korzyści.W tym wywiadzie z Tomem V jest taki fragment gdzie Cheney mówi ze chcieli z nim przeprowadzić wywiad przed kamerami ale on się nie zgodził bo niczego nie oferowali ...może pieniądze to kolejny powód . Wiemy ze nie tylko Cheney wskazywał na Allena . Co do reszty nie mam źródła.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Moim zdaniem to nie wyjaśni dlaczego Cheney raz mówi ze Allen zawiózł go na miejsca zbrodni a z drugiej strony ze nigdy nic nie słyszał o tych miejscach i Allen nic na ten temat do niego nie mówił. Bo nawet jeśli udowodni mu się kłamstwo to nie znaczy ze akurat wtedy by skłamał . To podwarza  jednak jego wiarygodność.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Jezeli, jak napisalas, Cheney nie wiedzialby o zegarku Allena - tym bardziej oznaczaloby to, ze Zodiakiem byl Allen.
Co do odpowiedzi na moje pytania:

- nie znam
- nie znam
- jest kilka
- nie znam (ale pewnie Allen)
- nie jedyna

Dalsze hipotezy i rozwazania:
1. Cheney klamie = klamie tez Spinelli i osoby, ktore podtrzymywaly niektore rzeczy, mowione przez Cheneya, a jedynym ktory mowi prawde jest Allen.
Nie jest mozliwym, aby Cheney mowil prawde, a Allen nie byl Zodiakiem.
2. Jakie korzysci mialby Cheney z oczerniania bylego kolegi? Materialne - nie. Slawe - nie sadze. Byla to zemsta za cos? - byc moze, tutaj nie wiem.
3. Dlaczego Cheney, skoro i tak klamie, nie wymysla lepszych historyjek? Np. o butach wing walkers, samochodach (Cheney odpowiada przeczaco na pytania o buty wing walkers i o to czy Allen byl w posiadaniu aut, jakimi mogl jezdzic Zodiak).
4. Cheney poddal sie badaniu wariografem.
5. Nie znam nikogo, kto mialby otwarcie zle zdanie o Cheneyu (wlaczajac w to... Leigh Allena), tzn. chodzi mi o to, czy Cheney mogl fantazjowac. Rowniez brat Allena - Ron, Panzarella. Tom Voigt spotkal sie z nim w grudniu 2000 (wtedy powstal wywiad) i okreslil go jako nieskorego do fantazjowania (takie odniosl wrazenie).
6. Analiza mowy ciala Cheneya - moim zdaniem nie wykazuje zadnych ewidentnych oznak mowienia nieprawdy. Widze tu tylko dwie mozliwosci, jezeli Cheney klamal:
- Cheney byl wyszkolony przez sluzby specjalne do przelamywania bezwarunkowych oznak mowienia nieprawdy - ten argument brzmi niemal komicznie
- Cheney jest patologicznym, schizofrenicznym klamca, ktory wierzy w to, co mowi - z tego co mi wiadomo, Cheney nie leczyl sie psychiatrycznie

Dalej:
Cheney chcial zeznawac przeciwko Allenowi przed sadem. Krzywoprzysiestwo w sprawach karnych to bardzo powazne przestepstwo, za ktore mozna isc do wiezienia na dlugie lata. Po co normalny czlowiek mialby cos takiego robic?

Wnioski:
1. Cheney klamie, gdyz jest osoba niestabilna psychicznie, niepoczytalna, mozliwe ze cierpi na schizofrenie - nic na to nie wskazuje.
2. Cheney klamie lub nie mowi calej prawdy, gdyz jest "umoczony" w sprawe Zodiaka - nic na to nie wskazuje.
3. Cheney nie klamie.
« Ostatnia zmiana: 07/02/20, 00:19 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
W tym wywiadzie z Tomem V jest taki fragment gdzie Cheney mówi ze chcieli z nim przeprowadzić wywiad przed kamerami ale on się nie zgodził bo niczego nie oferowali
Pamietam, pisalem o tym. Nie mowi, ze niczego nie oferowali, tylko ze nie zaoferowali refundacji za podroz/hotel i dlatego nie pojechal. To pokazuje, ze nie zalezalo mu na rozglosie.