Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Glowni podejrzani

Sam · 68 · 33148

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Dowodem nie jest, natomiast nie widze szczegolnych przeslanek za ta teza, jakoby sprawca mial byc policjantem.

Dlaczego ucichl? Najbardziej prawdopodobnym (choc nie jedynym) powodem wydaje mi sie byc to, ze nie zyl.

ten co pisał listy nie był Zodiakiem

A wiec skad, dla przykladu, wzialby brakujacy fragment koszuli ofiary, ktory sprawca wycial we wnetrzu taksowki Paula Stine?
« Ostatnia zmiana: 18/03/16, 21:42 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Truedetectiv

• Gość
Gdyby Zodiakiem był policjant w tamtych czasach byłby prawie nie do złapania. Podejrzewam że na prowadzącego śledztwo sprowadził cie fakt ze pobytu jak podejrzewano go o fałszowanie listów te przestały przychodzić. I tu pojawia się opcja 2 czyli ze ten co pisał listy nie był Zodiakiem ...

Hhehe no , alez on jest nie do zlapania , bo do dziś nikt go nie schwytal Max ;) Nie upieram się , że to policjant i czy akurat ten konkretny , ale wedlug mnie tak samo dobry podejrzany jak każdy inny o ile nie bardziej. Nie nie ..nie listy , bo powiem szczerze , że falszowanie ich czy mnie nie specjalnie mnie interesuje ;) Znam środowisko policjantów bardzo dobrze... wiem co moga zdobyć.. jaką informację.Wiem jak szukano informacji itd. w wcześniejszych czasach , gdy baz komputerowych nie bylo.Mam kontakt z policjantami po szkoleniach w USA.... wiem jak śladów technicy po spirali szukaja.... jak ściągac odciski , aby nie ZAMAZAĆ i czym przede wszystkim. Nie umieram się , ale uważam , że jest spora możliwośc , bo wiem jak funkcjonują.Broń boże nie chcę za jakiegoś przemądrzalego wyjść :) Może Max zadaj mnie kilkanaście pytań które wedslug ciebie przecza , że to policjant a ja postaram się je obalić oki? :)

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Ale ja napisałem już wcześniej ze Zodiak mógł być policjantem :)
Co do kawałka koszuli to Policjant-Pisarz będący na miejscu mógł zwinąć kawałek i dołączyć do pisane
go przez siebie listu :) jest to jak najbardziej możliwe. 

Truedetectiv

• Gość
Jak najbardziej :) Zobacz jeszcze jedno... portrety , dwa bodajże czarno biale jakie są w obiegu i najpopularniejsze.Różnią się tylko oczyma i ustami moim zdaniem.Jeden jest sporządzony dopiero po śmierci taksówkarza... pewnie chodzi o zeznania policjantów- Jest podpis rysownika,data wykonania szkicu, numer sprawy i nazwiska policjantów przyjmujacych zeznania-Armstrong i Toschi.Normalna sprawa... pewno z tylu byly podpisy policjantów.Widnieje data 13.11.69 widać dokladnie w powiększeniu.Nie widze dokladnie daty tylko w przypadku drugiego szkicu a nie jest to ten sam.Zgadzają się nazwiska przyjmujących i numer sprawy oraz rysownik , ale nie widzę dobrze daty.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
dlatego jak juz wcześniej pisałem dopuszczam opcje ze policjant był Zodiakiem lub go stworzył na papierze wykorzystując dostęp do dowodów I sprawy.
Powiedzmy sobie tak ...jestem policjantem który chce rozgłosu w celach osiągnięcia korzyści ... w mieście grasuje morderca(mordercy) wiec wykorzystuje ten fakt i wysyłam list... potem drugi .... trzeci i staje się głównym poszukiwaczem kogoś kto nieistnieje (jako zodiak) i popularność leci... do czasu kiedy okazuje się ze ja pisałem listy... na tym etapie następuje wyciszenie sprawy ...

Czy to możliwe każdy powinien ocenić sam!

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Hej MAX,
Wszystko jest możliwe jak kiedyś pisałeś.Twoja teza też  jest możliwa gdyby nie to ,ze dzieci obserwując zabójstwo taksówkarza Stine widziały jak sprawca wyciaga noz i coś tam majstruje przy ofierze, czy konkretnie widziały jak ucina koszule nie wiem ,nie rozmawiałam z nimi
 "She was seeing blood on the victim and saw the glint of a knife, so she assumed a stabbing was taking place. (No shots were heard by anyone)
We know now that Z was cutting off a large piece of Stein's shirt with the knife."

Ktoś konkretnie byl na miejscu zbrodni ,ta sama osoba była widziana przez policjantów.Ta osoba następnego dnia przysłała list z opisem tego co się tam działo a co zostało potwierdzone przez policję no i kawałek koszuli Stina.Nie mogl to być podszywajacy się policjant.Tylko morderca mogl byc widziany na miejscu zbrodni ,zaraz po przez policję i przysłać list.Gdyby tylko o te listy(przecież nie tylko listy były ) chodziło ale jest jeszcze wiele innych sprzecznych.

.Pozatym takie podszywanie się pod mordercę przez policjanta by zdobyć popularnosc to sliska sprawa bo ryzykuje się ze prawdziwy morderca zawsze może napisać list i opisac prawdę,badz kiedy zostanie złapany to też prawda wyjdzie.W sprawie BTK też podejrzewano ,ze byl policjantem ,ze byl super wyksztalcony ,inteligetny itd. bo przesylal zaszyfrowane wiadomości.Prawda okazała się inna .Oczywiście to ,żaden dowód iż zodiak byl czy nie byl policjantem.Mogl być dziennikarzem który prowadzil kronikę kryminalna ,mogl być w wojsku ,mogl miec ojca wojskowego albo policjanta.Kombinacji jest wiele.
Nie zapominajmy o tym ,ze morderca oprócz listów  także dzwonił na policję i to jeszcze zanim ktokolwiek wiedział ,ze zostało popełnione morderstwo ,no i nad jeziorem Berryessa zostawił swoj wpis na drzwiach ,pismo to samo co w listach.
To że nie nawidzil policji wogole mnie nie dziwi ,a jeszcze mniej że się z nich nasmiewal .Nawet kon by się usmial z takiego śledztwa.
Zodiak np.moglby być kimś kto chciał być policjantem a mu nie wyszło ,policjant mogl odbić mu dziewczyne ,jego sąsiad byl policjantem i strasznie go wkurzal ,może byl wielokrotnie aresztowany i też miał by powody by nienawidzić policji.
« Ostatnia zmiana: 19/10/16, 13:52 wysłana przez nana19 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Czlowiek, ktory formulowal tresc listow*, musial byc sprawca lub znac sprawce. Deliberowanie nad tym, ze moze byc inaczej, uwazam za pozbawione sensu.

*zawierajacych dowody zarowno materialne, jak i niematerialne
« Ostatnia zmiana: 20/10/16, 21:19 wysłana przez Sam »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Czytając wątek okazuje się ze to nie dla wszystkich takie oczywiste.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Mr. X

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Można by uzyc hipnozy być może wtedy żyjący jeszcze świadkowie powiedzieliby nam coś więcej o wyglądzie Zodiaka lub szczegółach ktore mogły umknąć

Offline Sam

• Inspector
  • *
Tak wlasnie bylo w przypadku Karen (niani dziecka D.Ferrin) - mozna o tym przeczytac w raporcie Husteda.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Mało, powinno poddać się hipnozie przede wszystkim  M. Migeau, Hartnella , Fouksa.
« Ostatnia zmiana: 16/01/20, 22:59 wysłana przez nana19 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Szukajac kiedys informacji nt. Boba Vaughna, znalazlem tylko jedna osoba o tym imieniu/nazwisku, zamieszkala wowczas w San Francisco.
(...)
Wydaje mi sie ze to nie byl moj Rob Vaughn, jednak pamietam, ze nie znalazlem innego w SF.
I rzeczywiscie nie byl. Filmowy Bob Vaughn to:

Robert Franklin Vaughn,  ur. 16 sierpnia 1911 w San Francisco; zonaty (syn); zm. 4 stycznia 2002 w Bakersfield, California.
Tak wiec w 1977 mialby on 66 lat.

"Bob Vaughn (Robert Franklin Vaughn) - Died 1-4-2002 ( Cinema Organist ) Born 8-14-1911 in San Francisco, CA, U.S. - Played the violin, piano and Wurlitzer organ - He accompanied The Phantom Of The Opera and the premiere of Flesh And The Devil."

http://wwww.thedeadrockstarsclub.com/2002.html

Offline black_99

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *
Hmmm...Ja miałem zawsze dwóch - Allen i Kane.
Ten pierwszy to zbyt wiele zbiegów okoliczności. Ten drugi pasuje mi wyglądem, jego twarz wzbudza we mnie niepokój.

Offline IM NOT A DAMN ZODIAC

• Patrolman
  • *
Witam jestem tu nowy a sprawa Zodiaka interesuje sie od jakichs 15 lat,czytalem książke Graysmitha,ogladalem  film fabularny i wszystkie dokumentalne filmy po polsku,Myslalem ze wiem sporo o tej sprawie ale kiedy znalazlem to forum ...... super sporo mam do nadrobienia,ostatnio  natrafilem na bardzo ciekawy dokument ktory lecial na Investigation Discovery Potwór w ludzkiej skórze 2 czesci o sprawie Zodiaka,bardzo dobry dokument polecam, po obejrzeniu tego dokuemntu sprawa jakby we mnie odżyła i zaczałem ogladac i czytac wszystko o Zodiaku co jest w internecie równiez na anglojezycznych stronach.Moim osobistym numerem 1 jako podejrzany jest Artur Leigh Allen,możliwe ze z tego powodu ze najpierw przeczytalem książke Graysmitha i obejrzałem film,jednakze jest tak wiele poszlak wskazujacych na Allena,Cheney Spinelli(oczywiscie mogli klamac ale co jesli nie?) okazanie Mageau, Hartnell mowiacy ze nie wyklucza go po posturze i po głosie,rozmiar buta.postura,wlosy.zegarek,sasiad Darlene Ferrin,noz w samochodzie po Beryessa,przerwa w listach podczas odsiadki,pobyt w Riverside,bomby znalezione w jego domu zamilowanie do broni, i wiele innych.Nie wydaje mi sie zeby policja miala DNA Zodiaka ze znaczków pocztowych nie musial wcale ich lizac,a pismo mógl sprytnie zmienic piszac druga ręka,Wydaje mi sie ze Zodiac bedzie drugim Kuba Rozpruwaczem chcoiaz patrzac na to co sie stalo z Original Night Stalkerem(JAMES D ANGELO)zlapanym po 40 latach od swoich zbrodni  dzieki badaniom DNA miejmy nadzieje ze keidys dowiemy sie kim był Zodiak.Drugim moim glównym podejrzanym jest Richard Gaikowski.Ogladałem Mystery Quest juz pare lat temu ale jakos nie rpzemawial do mnie ten podejrzany,jednak gdy obejrzałem na ID potwor w ludzkiej skórze było tam wiecej poszlak wskazujacych na niego,  zachecam do obejrzenia.
  • Czlowiek to najniebezpieczniejsze zwierze