Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Charakter pisma

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
« Ostatnia zmiana: 26/06/13, 02:38 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Hmm

• Gość
W Stanach bardzo dużo ludzi pisze nie łącząc liter. Zastanawia mnie tylko ten list http://unsolved.cba.pl/index.php?topic=9.msg211#msg211

Co zauważyłem: różny kąt pisania liter, "infantylne" kółeczka nad "i", oraz bardzo charakterystyczne "f". Małe "w" bardzo podobne.

Zodiac robił bardzo długie spacje, słabo wychodziło mu przenoszenie wyrazów (myślę, że mógł nie mieć wyczucia pisząc prawą ręką), i gubił linię - pod koniec listu linijki schodziły w dół.
Dla mnie: albo ręka mu się męczyła, bo rzadko nią pisał (może właśnie Allen), ...albo pisał szybko. Jeśli to Allen, to myślę, że kartkę mógł kłaść pod kątem, wtedy zgadzałoby się pismo pochylone w prawo.

Swoją drogą dla niektórych osób bardzo łatwo jest pisać kilkoma charakterami pisma, ja sam potrafię pisać dwoma. Patrzyłem kiedyś jak pisze mój ojciec, podobało mi się i też tak chciałem pisać. Do tej pory mogę z łatwością pisać ZUPEŁNIE inaczej niż na co dzień.

Chciałbym zobaczyć próbki pisma Larry'ego Kain'a - inne niż te "wymuszone" przez policję.

Załączam fragment listu Allena. Przerobiłem go delikatnie: zwiększylem odstępy między wyrazami, zwiększyłem interlinię oraz nieco pochyliłem.
Oczywiście pisząc odręcznie w ten sposob efekt byłby trochę inny.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Sa rozne rodzaje pisma: codzienne, drukowane, ozdobne itd. i kazde z nich wyglada inaczej, co nie zmienia faktu ze dany osobnik piszac, podswiadomie, odruchowo konstruuje litery w okreslony sposob - ten sposob jest zakodowany w naszej pamieci.

I wlasnie ta zakodowana czynnosc - konkretny sposob konstrukcji liter w trakcie ich kreslenia - jest obiektem badan grafologicznych. A nie wyglad poszczegolnych liter. Wyglad mozemy zmienic - natomiast sposob konstrukcji liter pozostanie niezmienny i to on w oczach dobrego specjalisty zdradzi autora pisma.

Chciałbym zobaczyć próbki pisma Larry'ego Kain'a - inne niż te "wymuszone" przez policję.
Wg mojej wiedzy, Kane dobrowolnie dostarczyl te probke, nie bylo to wymuszone ze strony policji.
Załączam fragment listu Allena.
Ciekawe jest to ostatnie zdanie. Posiadasz dalsza czesc tego listu?
« Ostatnia zmiana: 04/04/12, 17:46 wysłana przez Sam »

Hmm

• Gość
Nie da rady połączyć moich dwóch stylów pisania. Kiedyś załączę dla porównania jako dowód, że tak można :)

Zwroc uwage na litere "f" w liscie Allena, "w", "y" i charakterystyczne kropki nad "i".

Offline Sam

• Inspector
  • *
Nie da rady połączyć moich dwóch stylów pisania. Kiedyś załączę dla porównania jako dowód, że tak można :)
Mylisz sie. Co wiecej, nie jestem ekspertem od grafologii wiec nie bedzie to dla mnie zaden dowod. Posiadam jedynie powierzchowna wiedze, nie mniej jednak jest ona wystarczajaca zeby to stwierdzic.

Zwroc uwage na litere "f" w liscie Allena, "w", "y" i charakterystyczne kropki nad "i".
Jak juz wspomnialem wyzej "charakterystyczny" wyglad nie ma tu specjalnego znaczenia. Litery wielu osob na pierwszy, drugi i piaty rzut oka wygladaja w ten sam sposob, co nie oznacza przeciez ze zostaly napisane ta sama reka.
« Ostatnia zmiana: 04/04/12, 18:23 wysłana przez Sam »

Offline tomekp36

• Detective
  • *
Wg mojej wiedzy, Kane dobrowolnie dostarczyl te probke, nie bylo to wymuszone ze strony policji.

Dostarczył to dobrowolnie ??! Ciężko mi w to uwierzyć

Offline Sam

• Inspector
  • *
Oto materialy, ktorych uzylem do skonfrontowania charakteru pisma sprawcy, Zodiaka, z pismem glownego podejrzanego w tej sprawie, Arthura Leigh Allena. Zamieszczam je w formie ciekawostki, ktora byc moze kiedys jeszcze sie przyda.

Pismo Zodiaka vs Pismo Arthura Leigh Allena

P.S. oczywiscie w prawym dolnym rogu znajduje sie "desktop poem", ktorego mozemy nie brac pod uwage, gdyz nie jest to potwierdzone oficjalnie pismo autorstwa naszego sprawcy.
« Ostatnia zmiana: 19/06/14, 19:19 wysłana przez Sam »

Offline tomekp36

• Detective
  • *
Co myślicie na temat pisma Allena??

Offline Sam

• Inspector
  • *
http://www.youtube.com/watch?v=ecOGk7IpQlo

Krotka analiza od strony lingwistycznej.