Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Scena z filmu Zodiac

Gość · 5 · 2491

Teppis

• Gość
Witam,
Co sądzicie o scenie w której filmowy Robert Graysmith spotyka się z mężczyzną który miał przechowywać puszki z filmami na których były nagrane morderstwa Zodiaka. Kiedy mężczyzna pokazał R.G'owi plakaty tworzone przez niego (a nie A.L.Allena jak myślał na początku) ten skojarzył, że próbki jego pisma były bardzo podobne do listów zodiaka. Myślicie, że taka sytuacja mogła mieć miejsce naprawdę i czy ta osoba mogła pisać listy dla mordercy, którym naprawdę był Arthur Leigh Allen?

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Scena dotyczyla Ricka Marshalla, a nie Leigh Allena. Marshall tworzyl plakaty.

Cytat: FAQ
Czy podejrzani Arthur Leigh Allen i Rick Marshall znali sie nawzajem?
Nie ma zadnych dowodow wskazujacych na to by Allen i Marshall sie znali.

W filmie "Zodiak" ukazuje sie tajemnicza postac o imieniu Bob Vaughn. Czy prawdopodobny jest jego zwiazek ze zbrodniami Zodiaka?
Malo prawdopodobne. Vaughn byl w podeszlym wieku w latach aktywnosci Zodiaka, nigdy tez nie byl notowany.

Czy film "Zodiak" Davida Finchera i Jake'a Gyllenhaala jest faktycznym opisem wydarzen zwiazanych z aktywnoscia Zodiaka?
"Zodiak" jest dobrym filmem. Jednak nie w pelni pokrywa sie on z rzeczywistoscia.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Marlon Brando

• Gość
Na wstępie chciałem się przywitać, mój pierwszy post na Unsolved (ale od dłuższego czasu regularnie śledzę wątki) ;)
Co do Graysmitha - jak już niejednokrotnie Sam o tym na forum wspominał, traktowanie jego książki jako źródło szczerych faktów jest błędne, bo Robert jest strasznie subiektywny, o czym sam przekonałem się czytając jego dzieło (był to mój pierwszy kontakt ze sprawą i już wtedy rzuciło mi się to w oczy). Sam moment pobytu Graysmitha w domu Vaughna jest też wydaje mi się trochę ubarwiony na potrzeby filmu - mam tu przede wszystkim na myśli scenę w piwnicy, kiedy to Robert zauważa, że ktoś jest na górze. Fragment ten jest w książce, ale wiecie, jak to jest z wiarygodnością takich sytuacji. Nie sposób tego potwierdzić.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Wiarygodność tej sceny jest niska.
Wątpliwe jest ze ktoś był na gorze a jeszcze bardziej powiązanie z Zodiakiem bo pewnie z tej piwnicy juz by nie wyszedł ;)

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Typowa scena na podbudowanie klimatu filmu. Scenarzysci uznali (za autorem), ze byc moze ktos byl na pietrze... Czy cos nam to mowi o sprawie?
« Ostatnia zmiana: 03/01/16, 15:27 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.