Moich nie budzi. Moze jakies konkrety w takim razie?
Żeby było jasne - nie twierdzę, że tej zbrodni nie popełnił Zodiak. Nie mam też zamiaru się o to kłócić, bo tak jak pisałem wcześniej - wierzę w lata pracy śledczych nad tą sprawą. Jednak w tym przypadku jest kilka kwestii, które we mnie osobiście budzą wątpliwości:
- pora ataku - wszystkie pozostałe ataki Zodiaka (włącznie ze sprawą Bates) miały miejsce dużo później, kiedy było zdecydowanie ciemno. Hartnell i Shepard zostali zaatakowani sporo wcześniej, bo gdzieś ok. 18:30.
- o ile szkice przedstawiają faktycznego sprawcę, to ten znad Lake Berryessa jest inny niż ten z SF. Nawet u nas na forum w kilku wątkach padały stwierdzenia, że szkic znad LB pasuje bardziej do Allena, a z SF choćby do Sullivana.
- z porą ataku wiąże się też kwestia taka, że zabójca w tym przypadku musiał użyć przebrania (kaptura), by go nie rozpoznano. Z czysto logicznego punktu widzenia wydaje mi się to niezbyt komfortowe dla kogoś, kto wcześniej zabijał po nocy i to w taki sposób, że ofiary miały mieć trudność ew. identyfikacji go.
- jestem ciekaw, czy częstym zjawiskiem jest to, że zabójcy używający pistoletu "przechodzą" lub "wracają" do noża. Wydaje mi się, że pistolet daje sprawcy większe poczucie władzy i ew. bezpieczeństwa.
Podsumowując, zdaję sobie sprawę, że wymienione przeze mnie argumenty zbierają się w sensowną całość - z pory ataku wynika konieczność użycia kaptura i noża, by odgłos wystrzału nie zaalarmował potencjalnych świadków itp. Jednakże cały ten sposób działania jest odmienny od tego, co Zodiak zaprezentował w pozostałych sprawach. I tu faktycznie kluczowe mogą być opinie ekspertów, którzy są w stanie powiedzieć, czy takie odejście od "rytuału" jest spotykane u seryjnych morderców.
Co do podanych przez Ciebie,
Sam, argumentów - to tak naprawdę trudne do podważenia są buty "wing walkers" (oczywiście przy założeniu, że Riverside przypisujemy Zodiakowi - za czym sam jestem) oraz charakter pisma i telefon na policję, bo to mogło nie zostać podane do publicznej wiadomości. Natomiast symbol Zodiaka i daty poprzednich ataków mógł poznać każdy, kto czytał gazety. To samo tyczy się ataku na bezbronną parę - o tym tez pisały gazety. Co do użyciu podstępu, to Ted Bundy czy Jeffrey Dahmer też ich używali, więc akurat to nie musi stanowić potwierdzenia, że ataku dokonał Zodiak.