Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Zodiak Teorie Spiskowe

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Założyłem ten temat w celu zebrania tzw. TEORII SPISKOWYCH na temat Zodiaka na jakie można się natknąć. Jak ktoś zna inne niech sie podzieli :)

Ja spotkałem się z takimi:
1. Zodiakiem był Pan, który był tak wysoko postawiony, ze nikt nie odważył sie go ruszyć.
2. Zodiakiem był Policjant prowadzący sprawę (sugestia w kierunku głównego prowadzącego)
3. Zodiakiem był dziennikarz SFC (sugestia na P.A)
4. Zodiak zostal wymyślony w celu ukrycia tożsamości sprawcy jednego z przypisywanych mu zbrodni
5. Zodiakiem były dwie osoby
6. Zodiak znał swoje ofiary
7. Zodiak zabijał wcześniej jako Phantom Morderca z Texarkany
8. Zodiakiem był nauczyciel rozwiązujący własny szyfr
9. Zodiakiem była osoba znajaca Allena i kierująca na niego tropy
10. Zodiakiem byl rysownik plakatów kinowych(slynna scena z filmu z 2007)
11. Z Kontynuował swe dzieło jako BTK
12. Jedna z ofiar ktora przeżyła znała go osobiście lecz nie podała nazwiska policji.

Według mojej oceny wszystkie możliwe ale mało realne. Łatwe do podparcia pojedynczymi faktami jednak całościowo sie rozpada.
« Ostatnia zmiana: 02/03/19, 23:38 wysłana przez max944 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
13. Unabomber i Zodiak to ta sama osoba.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
14. Zodiak jest również podejrzany o to, że jest potworem Florencji. (cytuje za https://en.wikipedia.org/wiki/Zodiac_Killer: The Zodiac is also a suspected as being the Monster of Florence.)
Włoski magazyn Tempi opublikował 23 maja 2018 r. Artykuł sugerujący, że Zodiak Killer i Potwór z Florencji to ta sama osoba: Giuseppe "Joe" Bevilacqua, Amerykanin pochodzenia włoskiego. [4] W artykule Tempi opublikowanym 13 czerwca 2018 r. Autor przedstawia wyjaśnienie, w jaki sposób odszyfrować osławione kryptogramy Zodiaka

I jeszcze tu:
https://www.google.pl/amp/s/amp.reddit.com/r/ZodiacKiller/comments/8ps3q1/the_game_of_cuc%25C3%25B9_zodiac_the_monster_of_florence/

« Ostatnia zmiana: 04/03/19, 11:15 wysłana przez max944 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
nana19 jak pogrzebie sie na stronach o Zodiaku można się wręcz pogubić w całym temacie.
Jak zaczniesz dokładnie analizować każda z wymienionych tu teorii spiskowych (a może bardziej możliwych scenariuszy) okaże sie, że prawie każda jest bardzo realne i to mnie przeraza. Z tymi badaniami to nie do końca tak jest. Były i to całkiem sporo ich było. Niestety większość została utajniona.
Najciekawszym przypadkiem jest porównanie dna z Allenem gdzie najpierw poinformowano o braku zgodności a potem wycofano się że w ogóle takie porównanie było ?
Drugim ciekawym ,, przypadkiem" jest wspomniany przeze mnie kiedyś raport FBI który przypisał część listów inspektorowi. Potem. Sprawa się nazwijmy to rozmyła.... można by to nazwać nie potwierdzamy i nie zaprzeczamy
Trzecie to tzw plotki pochodzące ze źródeł okolic służb, że właśnie odnalezione ślady należały do jednej z osób prowadzących śledztwo (w domyśle mozna domyślić się o kogo chodzi) ile w tym prawdy nie wiem choć to, że wyniki tych badań zapadły się pod ziemię moze oznaczac, że coś w tym jest
« Ostatnia zmiana: 08/10/19, 13:59 wysłana przez max944 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Grzebiąc dziś w sieci trafiłem na wiele nowych informacji w tym dotyczących Allena w świetle odkrycia tożsamości Golden State Killer

“Most of the evidence against Arthur Leigh Allen falls apart under closer scrutiny. Much of it was fed to the police by a taunting Allen who appeared to enjoy needling the police almost as much as the Zodiac did.

“Serious researchers do not consider Allen a viable suspect. Handwriting, DNA, fingerprints, and personality seem to exclude him, though there remain questions about the reliability of the partial DNA profile and fingerprints attributed to the Zodiac.”

Obecnie pojawia się znów wątek, że Zodiak żyje i przebywa w więzieniu a jest nim Ted Kaczyński.

Mr Hewitt twierdzi:
“Six or seven clusters of evidence point exclusively to Kaczynski, including a mathematical background, threats with bombs (particularly passive detonation devices with dual circuits), the influence of the Joseph Conrad novel, Secret Agent, and the similarities between the Unabomber Manifesto and the Zodiac letters.
Kaczynski underwent an emotional breakdown in 1966 that led to his identity as a serial killer, yet placed no bombs until 1978. FBI profiles of the Unabomber suggested he would be about 12 years younger than Kaczynski.

“The Zodiac was last heard from in 1974; the Unabomber emerged in 1978. The bulk of the Zodiac's attacks and letters occurred 1969 to 1971, during a "missing" two years in Kaczynski's life.

“When Ted moved to Montana, the last Z letter (or possibly a couple) did not use the term Zodiac or include a crosshair symbol).”

Mr Hewitt believes police still have a chance to catch the Zodiac, or at least finally prove who his identity.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Niektórzy twierdzą iż zodiak miał powiązania z wojskiem a szczególnie z marynarka wojenna . Tu mógłby nauczyć się np. kodowania. Natrafiłam na pewien ślad z kad zodiak (gdyby faktycznie miał połączenie z wojskiem ) mógł  by zaczerpnąć swój pomysł na nazwę . Lodzie wojskowe „ zodiac”https://www.zodiac-nautic.com/en-us/histoireetsavoir-faire/.
« Ostatnia zmiana: 10/10/19, 00:20 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Sensowny trop :)
Jeśli chodzi o nazwę Zodiak wszyscy biorą pod uwagę zegarek przez Allena, a nazwa może mieć zupełnie inne źródło.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Oczywiście jest to możliwe, jednak zegarek jest o tyle bardziej prawdopodobny, że widnieje na nim jeszcze doskonale nam znane logo.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Kathleen Johns zeznała iż mężczyzna który ja porwał nosił wypolerowane wojskowe buty porównując  je do butów marynarki wojennej.Tak zegarek to bardzo dobry trop , ale trzeba tez ruszyć innym tropem. Przekreślony okręg mógł oznaczać celownik i to ze on ma kogoś , nas na celowniku , mógł tez oznaczać kompas . Nie wiemy 🙃Bliska mi jest tez teoria radianów http://www.zodiackillerfacts.com/radian.htm

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Celownik też :) ale jest jeszcze jeden wate: taśmy filmowej na której także istniało takie logo a jak wiadomo Zodiak o filmie jakieś pojęcie miał ;) bo odwołań do filmów u niego sporo ...

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Max , zawsze zakładałeś ze zodiakow mogło być 2 . Myślałam sobie nie nie możliwe , prędzej czy później coś poszło by nie tak i któreś by się zdradziło . No ale zalozmy  ze było to małżeństwo , to już bardziej możliwe   
« Ostatnia zmiana: 23/01/20, 20:39 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Uważam, że w całej historii Zodiaka coś jest nie tak.
Tu warto się zastanowić nad kilkoma wariantami.
Bardzo możliwe, że Zodiak miał wspólnika (czy żona czy mąż czy kolega to już nie ma znaczenia).
Mnie zawsze intryguje sytuacja z Allenem pod pewnym kątem. Każde zwiazane z nim zdarzenie (powiązanie) jest jakby zaplanowane wg scenariusza bez możliwości dowodowej powiązania. Gdybyśmy tak poptrzyli na to chłodno można by dojść do wniosku, że wszystko co się dzieje w tej sprawie jest tak jakby ktoś naniego kierował wszelkie zdarzenia.
Musimy tylko pamiętać o jednym, że jeżeli któraś ze zbrodni przypisywanych Zodiakowi nie była jego sprawa możemy mieć mocno zaburzony obraz sprawy a pewności w 100% do wszystkich przypadków nie mamy.

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Gdybyśmy tak poptrzyli na to chłodno można by dojść do wniosku, że wszystko co się dzieje w tej sprawie jest tak jakby ktoś naniego kierował wszelkie zdarzenia.
Wystarczy wlasnie spojrzec na chlodno, aby dojsc do wniosku, ze nie ma takiej mozliwosci - zbyt duzo osob musialoby byc w to zaangazowanych. Jednym tchem mozna wymienic kilka: Cheney, Spinelli, Tuckerowie, Mageau, zona R.Allena, czy "bombowy" znajomy. Czesc rzeczy powiedzianych przez Cheneya potwierdzili Ron Allen, S.Panzarella.
a pewności w 100% do wszystkich przypadków nie mamy.
Na dzien dzisiejszy mamy pewnosc co do: Lake Herman Road, Blue Rock Springs, Lake Berryessa i Presidio Heights. To bardzo duzo.
Do tego duze/b.duze prawdopodobienstwo co do Riverside - brak pewnosci, nie trzeba wyciagac wnioskow obligatoryjnych do momentu 100% pewnosci uzyskanej w oparciu o dowody.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Mi się nie do końca podoba ta pewność w odniesieniu do Lake Berryessa. Tzn. nie mam zamiaru negować tego, co przez te wszystkie lata zostało ustalone i zbadane przez doświadczonych ludzi/śledczych, ale atak nad jeziorem wydaje mi się tak odmienny od pozostałych, że budzi moje wątpliwości, że faktycznie był dziełem Zodiaka.