Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Moje odkrycie: czym kierował się Zodiak, wybierając symbole astron. w szyfrach?

Offline Golzago

• Patrolman
  • *
Na chwilę chciałbym skupić się nad słynnym znakiem przypominającym ósemkę w kółku z listu „My name is...”.

Zasadniczo wyróżnia się dwie konkurujące ze sobą teorie dotyczące pochodzenia tego symbolu:
  • jest to liczba osiem w kółku;
  • jest to astronomiczny znak Byka w kółku.

Przychylam się do drugiego wyjaśnienia, co uzasadniam poniżej.

Zodiak nigdy wcześniej nie użył w szyfrogramie takiego symbolu. W tej krótkiej, 13-znakowej sekwencji korzysta z niego aż trzykrotnie (23,08%). Ma on zatem jakieś szczególne znaczenie. List, w którym pojawiają się te symbole, został nadany przez Zodiaka 20 kwietnia 1970 r. Tak się składa, że 20 kwietnia to dzień, w którym Słońce wchodzi w znak Byka.

Ktoś powie: przypadek, zbieżność dat. Też tak początkowo zakładałem, ale idąc dalej tym tropem, odnalazłem podobną zależność w innej korespondencji!

W liście „Button Letter” (ten, w którym Zodiak denerwuje się, że ludzie nie noszą jego znaczków) zabójca umieszcza szyfrogram oraz mapę. W szyfrogramie używa po raz pierwszy nowego symbolu: greckiej omegi. Jako symbol astronomiczny omega z kreską poniżej jest znakiem (punktem) Wagi (patrz: poprzednia ilustracja).

Interesujące jest zdanie bezpośrednio poprzedzające szyfrogram:
„Macie [czas] do następnej jesieni, żeby ją wykopać [bombę]”.

Zacytuję w tym miejscu Wikipedię:
„Na półkuli północnej równonoc jesienna następuje w okolicach 22/23 września (równonoc wrześniowa), kiedy Słońce przechodzi przez punkt Wagi” (artykuł).

Punkt Wagi, czyli znak omegi!

Podsumowując mój wywód: Zodiak, wybierając symbole astronomiczne do swoich szyfrów, kierował się m.in. datami nadania listów oraz wydarzeniami, o których pisał w treści listu.

Offline Golzago

• Patrolman
  • *
To samo innymi słowami:
kiedy Zodiak chce wysłać list w dniu, w którym Słońce wchodzi w znak Byka, używa w szyfrogramie symbolu Byka;
kiedy Zodiak pisze o dniu, gdy Słońce wchodzi w znak Wagi (początek jesieni), używa w szyfrogramie symbolu Wagi.

Żadne epokowe odkrycie, ale zawsze to jakaś cegiełka.

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Bardzo dobrze.

To znow potwierdza, ze nie bez przyczyny nadal sobie swoj przydomek. Choc moglo byc i tak, ze otrzymal zegarek i dopiero wowczas zainteresowal sie astrologia. Czy to ze szczerej ciekawosci, czy tez po to tylko by sie uwiarygodnic.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline Sam

• Inspector
  • *
A zapytam: jakie wnioski z tego odkrycia plynac moga, Golzago?

Offline Golzago

• Patrolman
  • *
Tylko jeden wniosek: Zodiak miał jakieś pojęcie na temat astronomii lub astrologii, przy czym ta wiedza mogła płynąć z książki i nie musi być rozległa (tak jak w moim przypadku). We wnioskach nie należy iść zbyt daleko.

Jest na YouTubie kilka starych filmików, gdzie dr Van Nuys, psycholog, komentuje listy Zodiaka i twierdzi w którymś z nich, że na przełomie lat 60. i 70. temat astrologii był bardzo popularny w USA. Wiele osób się tym interesowało, Zodiak pewnie też o tym słyszał, ale nie sposób powiedzieć, czy to coś więcej niż amatorska fascynacja.

Offline Sam

• Inspector
  • *
A czy to, ze uzyl dwoch roznych symboli, nie kusi Cie aby sformuowac taki wniosek, ze zaden z nich nie byl jego znakiem?

Offline Golzago

• Patrolman
  • *
Niestety nie widzę związku logicznego pomiędzy datą nadania listu, pisaniem o początku jesieni a symbolem astrologicznym, pod którym miał się urodzić autor wypowiedzi.

Bardziej zastanawia mnie co innego. Zodiak stosunkowo często korzysta w szyfrogramach ze znaku Barana♈. Zwykle jest odwrócony, a ponadto występuje w różnych wariantach: z kreską, z kropką... W formie takiej, jak w listach powyżej (odwrócony symbol, bez dodatków), znak ten występuje dwukrotnie: raz w "My name is…" i raz w "Button letter". Co oznacza? Skąd się tu wziął? Nie mam pojęcia.

Jeżeli natomiast naprawdę chciałbym szukać związku pomiędzy tożsamością Zodiaka a symbolami, zastanowiłbym się nad . W '408' występuje 4 razy, w '340' pojawia się 9 razy. Znaczenie w '408' to litera D. Czemu najważniejszy symbol jest tak rzadki (odpowiednio 0,98% i 2,65%)? Jakie znaczenie dla Zodiaka ma litera D? Itp.
« Ostatnia zmiana: 01/07/18, 14:39 wysłana przez Golzago »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Mialem na mysli uzycie kilku roznych symboli, a nie tylko jednego. Wlasnego prawdopodobnie nie uzylby w tak nieszczegolny sposob. Z dwoch powodow:
- byl mu zbyt drogi
- ograniczylby znacznie ewentualny krag podejrzanych
Tym tokiem rozumowania.

(...) Zodiak stosunkowo często korzysta w szyfrogramach ze znaku Barana♈
Byc moze odczuwal szczegolny zwiazek emocjonalny z tym znakiem (zodiak kogos bliskiego; matki?)
« Ostatnia zmiana: 05/07/18, 10:46 wysłana przez Sam »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Dziś wpadłam na to ze ( okazuje się zd ktoś już tez na to wpadł) ze zodiak użył alfabetu fenickiego . Wydaje mi się również iż czerpał z alfabetu i symboli vinca . Jest to pierwsze pismo Słowian . Pismo zostało odkryte w 1961 r . ale dopiero w 90 latach został utworzony alfabet vinca . Być może Zodiak jednak coś już o tym wiedział a inni badacze nie i dlatego nikt nie wziął tego pod uwagę

Offline Sam

• Inspector
  • *
W ktorym miejscu uzyl alfabetu fenickiego?

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
W tym filmiku jest tez kiera która wyglada jak „z „ co w tym alfabecie oznacza „s” . Litera ta wyglada wedlog mnie identycznie jak podpis pod listem po morderstwie Bates

Offline Sam

• Inspector
  • *
Same bzdury pod tym linkiem.

"+" oraz "x" to wg autora znaki alfabetu fenickiego.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Phoenician.png

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Ja tez tak uważam , ze bzdura jest z ta książka Duzo pracy by wskazać gdzie zodiak użył tego alfabetu  . Wedlog mnie to np. litera „k” .
« Ostatnia zmiana: 24/01/20, 01:32 wysłana przez nana19 »