Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Arthur Leigh Allen - zwiazki okolicznosciowe

Sam · 56 · 11127

Truedetectiv

• Gość
A o Tedzie Bundym slyszalesz? Azeby daleko nie szukac. Seryjni mordercy to przypadki szczegolne. Porownywanie ich do zabojstw afektowych na przyklad nie ma sensu, gdyz wychodza oni z domu po to by zabic i wrocic, a po powrocie robia sobie herbate i siadaja przed telewizorem.

Poza tym wiemy, ze Zodiak korzystal z przebrania (patrz Lake Berryessa). Pisal tez o tym, ze gdy "robi swoje", wyglada zupelnie inaczej.

Co do broni to zajrzyj w odnosnik. Luski zostaly zabezpieczone na miejscu. Sprawca nie uzyl rewolweru.

A gdzie Ted Bundy się przebieral? Czasami pozorowal rękę na templaku , aby wzbudzić zaufanie u mlodych kobiet.Jeżdzil caly czas tym samym autem.Zgubilo go zadufanie.... zbytnia pewnośc siebie. A kto powiedzial , że w polsce tylko ci co zabijają w afekcie? W mojej okolicy grasowal jeden i do opini publicznej tez inna wersja dostala się jego zlapania niz mialo to faktycznie miejsce.W podobnych czasach nawet dzialal i na terenie 4 województw bodajże.Sam... ja nie mówię , że nie zmienil peruki... raz w okularach a raz bez itd. ale na pewno się nie przebierają , aby nie wpaść.. no chyba ze faktycznie masz charakterystyczny strój a spodnie od munduru takowym nie sa , bo wyglądaja jak każde inne.To , że mial kaptur....W dzień zalozyl kaptur a w nocy świecil latarka :) Normalne jak nie chcesz by twarz zobaczono , ale nie wierze ze sie prtzebieral.To , że mówil iz inaczej wyglada.... skąd wiesz , że specjalnie tego nie robil? Owszem... są przypadkami szczególnymi... bardziej inteligentnymi... skorymi do "zabawy" w kotka i myszkę.Czasem ich to zmyla , bo technika do przodu a i sami przedobrzają. Sam.... a jakie wedle ciebie o Zodiaku jest najbardziej wiarygodne zródlo? Najlepiej po polsku? Bo widac w niektórych materialach na necie niedopowiedzenia i przekręcenia a tego chcę iniknąc :) W zasadzie to tylko Zodiak tak porywa "publicznośc" bo ani ofiar jakoś wiele... ani wyszukane metody zabójst itd. Tylko te listy i niby kod.Byli inni... gorsi inteligentniejsi a wpadali;) Ja uważam , że on zyje hehe

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Mam na mysli ogolna zmiane wygladu, niekoniecznie spodni. Generalnie rzecz biorac, skoro sa inteligentni to powinni wiedziec, ze latwiej bedzie im wpasc po ubraniu, butach, aucie czy broni - niz po samej twarzy. Czego nawet ta sprawa chociazby i wiele innych moze byc przykladem. Dlatego ze wiecej o sprawcy wiemy wlasnie dzieki tym rzeczom, pomimo tego ze jest rysopis.

W dzień zalozyl kaptur a w nocy świecil latarka :) Normalne jak nie chcesz by twarz zobaczono

Nie jestem pewien, czy chodzilo mu tylko o to. Przeciez ofiary powyzszych zabiegow wedle sprawcy nie mialy prawa przezyc. Byc moze zabezpieczyl sie na wypadek, gdyby cos poszlo nie tak. Kaptur moglby miec dwojakie zastosowanie, podobnie jak latarka zreszta.

Co do zrodla informacji to nie znajdziesz raczej nic ponad to co mamy tutaj w jezyku polskim.
« Ostatnia zmiana: 19/03/16, 00:42 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Truedetectiv

• Gość
Mam na mysli ogolna zmiane wygladu, niekoniecznie spodni. Generalnie rzecz biorac, skoro sa inteligentni to powinni wiedziec, ze latwiej bedzie im wpasc po ubraniu, butach, aucie czy broni - niz po samej twarzy. Czego nawet ta sprawa chociazby i wiele innych moze byc przykladem. Dlatego ze wiecej o sprawcy wiemy wlasnie dzieki tym rzeczom, pomimo tego ze jest rysopis.

W dzień zalozyl kaptur a w nocy świecil latarka :) Normalne jak nie chcesz by twarz zobaczono

Nie jestem pewien, czy chodzilo mu tylko o to. Przeciez ofiary powyzszych zabiegow wedle sprawcy nie mialy prawa przezyc. Byc moze zabezpieczyl sie na wypadek, gdyby cos poszlo nie tak. Kaptur moglby miec dwojakie zastosowanie, podobnie jak latarka zreszta.

Co do zrodla informacji to nie znajdziesz raczej nic ponad to co mamy tutaj w jezyku polskim.

Zgadzam się :) Powinni wiedziec , ale chy7ba przez to , że sa tak inteligentni to i zaduszani w sobie myślac , że ktos nie zauważy bądz nie posklada. Bundy.... zakladal temblak , aby wzbudzić zaufanie i wymusic niejako pomoc.. pierwszy kontakt. Po tym tez zaczęto go kojarzyć...że kręci się ktoś z temblakiem na ręku.Zapamiętano też wyciagnięte siedzenie pasażera.Tu akurat chodzilo o wygodę w przewożeniu ofiar , ale co? Nie bal się , że jak go zatrzymają to moga skojarzyć? Zadufany byl.Byl przystojny i dośc mlodzieńczo wyglądal... latwo się wtapial i wzbudzal zaufanie.

Kaptur- Nie no kaptur jak najbardziej , aby twarzy nie zobaczono , gdyby cos poszlo nie tak.Tak z ofiarami , gdyby przezyly jak i z osobami postronnymi.Dziwi mnie wlasnie u niego ta niekonsekwencja, ryzykowanie i że tak powiem... niedokańczanie. Okey... eksperymentowal.... czul się w miarę bezpiecznie i pewnie skoro mial czas na wiązania, wypisywania na samochodzie dat i ofiar i wycinanie koszuli.W jednym przypadku obserwowal przez chwillę zza drzewa... w drugim przejechal i upewnil się... w następnym jechal z taksówkarzem i mógl wybrac dogodny moment.Kurcze... juz kiedys nawet zastanawalem się czy osoba znana nam jako Zodiak nie przeistoczyla się w zabójce z Nad Green River czy innego.Dziwne by bylo dla mnie tez , że taka chwalipięta i ogólnie przed smiercia by sie nie ujawnila... nie dala ostatniego znaku.Nie znaleziono by nic po nim?

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
widzisz i tu jest fenomen sprawy ZODIAKA :) nie ma żadnego pewnego winnego :) a odrzucając poszlaki wszyscy podejrzani są czyści... co oczywiście ich nie wyklucza.
Kolejna zagadka to co się z Zodiakiem stało... ale na ten temat z Samem sporo juz tu pisaliśmy :)

Offline Sam

• Inspector
  • *
Darlene Ferrin ur. 17 Mar 1947
Ojciec Arthura - Ethan Allen zm. 17 Mar 1971 w okolicznosciach, ktore mialy wzbudzic podejrzenie VPD (informacja niepotwierdzona)

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Co oznaczałoby ze musialby ja dobrze znać lub miec dostęp do jej danych bo innej opcji nie ma.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zastanawiam się skąd zodiak zaczerpnął pomysł by się tak nazwać oraz ten symbol. Hmmm... czy ktoś ma pomysły ?.Bo mi najbardziej jednak pasuje zegarek Allena . Zarówno symbol i nazwa pasują idealnie do tego jaki widnieje na zegarku Allena.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Zegarek i logo marki Zodiac zdecydowanie sa tutaj najlepszym tropem.

Art Allen nosil swoj z duma do konca zycia.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Don Cheney twierdzi iż ostatnia rozmowę miał z zodiakiem w nowy rok 1969 roku wtedy to Allen pokazywał mu zegarek który dostał na gwiazdkę od rodziców i pytał go o opinie , czy mu się podoba . Allen pierwszy raz nazwał się zodiakiem w połowie 69 roku . Czyli Allen już miał ten zegarek . Skłamał policji iż dostał ten zegarek na gwiazdkę 69 roku . Ciekawe dlaczego to zrobił . Jeśli byłby nie winny nie powinien kłamać jako Zodiak miał powód. Właściwie to skąd wiemy ze nazwa zodiak pochodzi od tego zegarka . Od Dona Cheneya . Czy Cheney mógł to sobie wymyślić.Pierwszy kontakt na ten temat z policja miał 10 stycznia 1970 roku. Co właściwie wtedy wiedziano publicznie o zodiaku . Może tylko logo z listów ? Allen  musiał mieć zegarek prędzej bo skąd by o nim wiedział Don skoro później nie mieli kontaktu . Szkoda ze nigdy nie przeprowadzono konfrontacji Dona i Allena . To ze być może zegarek posłużył zodiakowi by się tak nazwać to dla nas teraz jest to oczywiste . Jednak policja wtedy nie wiedziała o tym , dopiero informacja od Cheneya ich na to naprowadziła. Są dwie rzeczy nazwa „Zodiak” i logo Zodiaka . Morderca musiał te dwie rzeczy wymyślić sobie i połączyć . Tak się składa ze te dwie rzeczy widnieją na zegarku i tak się składa ze taki zegarek posiadał główny podejrzany .
« Ostatnia zmiana: 06/10/19, 21:45 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
To właśnie ten zegarek skierował na Allena wielką uwagę. Ogólnie przypadek za przypadkiem w porównaniu Zodiak - Allen.
Patrząc się po poszlakach gosc powinien siedzieć od 1970 jak nic. Jednak co? Przez kolejne 22 lata niczego mu nie udowodniono. Nie uwierzę, że od 1970 nie był pod obserwacją a wpadał za ,,drobnostki" . Albo ten człowiek miał tyle szczęścia a policja tak nieudolna albo zwyczajnie to nie on.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Znam sprawy wielu seryjnych morderców gdzie przez lata udawało się im uniknąć kary.Ja bym się nie zdziwiła gdyby się okazało ze wcale nie był pod obserwacja. Skoro np. znaleźli u niego bombę i nielegalna broń i nic z tym nie zrobili to mogli tez wcale go nie obserwować . Zreszta Allen został podejrzanym o bycie zodiakiem w 71 roku i właściwie nie mamy już udowodnionych zbrodni Zodiaka . Tylko jego listy które przychodziły tez z przerwami . Tak sobie myśle ze mógłby być to kolejny dowód przeciwko Allenowi . Wiedział ze policja depcze mu po piętach dlatego musiał się uspokoić . Zreszta w między czasie był skazany , później znów był podejrzany . Policja , dziennikarze bardzo się nim interesowali , później choroba i smierć . Ciężko było by mu już popełniać przestępstwa
« Ostatnia zmiana: 07/10/19, 17:28 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Z tego co się orientuję był na celowniku. Druga sprawa czemu tak opieszale badano poszlaki łączące go z Zodiakiem. Po trzecie sprawa jest znów otwarta więc pytanie co wie Policja a czego nie wiemy my :) Bo jak na chwilę obecną nic nie wiadomo o wynikach badań DNA z 2018. Czemu?

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zwierzał się tez Cheneyowi ze mógłby zabierać dziewczyny do samochodu na stopa i wtedy gdy były by już w samochodzie mógłby z nimi robić co tylko zechce . Czyżby to była zapowiedź morderstw w Santa Rosa ?
« Ostatnia zmiana: 07/10/19, 14:27 wysłana przez nana19 »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Ogólnie trzeba mieć dystans do zwierzeń itp. bo ciężko zweryfikować ile w nich prawdy. Szczególnie gdy dotyczą osoby, która już nie żyje.

Myślę, że temat który tu poruszamy jest mega ciekawy ale bardziej nadaje się do tego wątku:
http://unsolved.cba.pl/index.php/topic,173.0.html

Bo teorie spiskowe o Zodiaku wbrew pozorom są bardzo ciekawe jak się w nie zagłębimy...
« Ostatnia zmiana: 07/10/19, 17:40 wysłana przez max944 »