Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Arthur Leigh Allen - zwiazki okolicznosciowe

Sam · 56 · 11546

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Zegarek jest bardzo ciekawą poszlaką ale nie dowodem.
Fakty są takie że patrząc na Allena i nazwijmy to ,,przypadki" można dojść to stwierdzenia że to Zodiak na 100%.
Niestety to tylko poszlaki i nie ma dowodów na to, że był Zodiakiem. Gdyby były Allen byłby ostatnie dni swojego życia siedział w więzieniu lub po jego śmierci okazałoby się że to był on.
Jak pokazało życie widocznie niczego z nim do dziś nie udało się powiązać. Jeśli był Zodiakiem to trzeba przyznać, że wikiwal wszystkich w sposób perfekcyjny.
Temat do duże dyskusji ... Ale uważam że nie w tym temacie a w teoriach spiskowych (gdyż to o czym tu piszemy łączy się z kilkoma teoriami) lub wątku o Allenie.
« Ostatnia zmiana: 08/10/19, 08:52 wysłana przez max944 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Dla odswiezenia tematu, policzmy moze ile mamy osob, ktore moglby poswiadczyc cos na niekorzysc Leigh:

1. Mike Mageau  – "8/10"
2. Don Cheney – obaj bracia Allen maja o nim dobre zdanie (nawet sam Arthur)
3. R. Spinelli – on moze moglby miec powod, by klamac, ale nie w 2008 roku
4. S. Panzarella – potwierdza niektore slowa Cheneya (to, czego byl swiadkiem)
5. Bill White (sasiad) – jest wspomniany, brak zeznan (zmarl)
6. Phil Tucker – widzial u Allena symbole podobne do tych Zodiaka, posiadal mozliwe "auto Zodiaka"
7. zona P. Tuckera – jak wyzej
8. Karen Allen – dwa przeinaczenia z listu do Melvina Belli ("Christmass" i "trigger mech")
9. niejaki Dick Woodruf – wspomina o nim sam Allen, brak zeznan
10. Bryan Hartnell – stwierdza, ze Allen "sylwetka przypomina Zodiaka"

Pewnie o kims zapomnialem. Pytanie za 10 groszy: czy wszyscy oni uwzieli sie na Arthura?

I na koniec moje ulubione: jeden z dwoch najlepszych przyjaciol Allena, przed kamera, o nim samym: "Mysle ze jest niewinny.. ale nie moge byc tego pewien." - Norman Boudreau (2008)
« Ostatnia zmiana: 11/03/21, 21:14 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Plus dwie (rozne) anonimowe osoby, z ktorymi rozmawialem o Allenie - lata temu*. Nie jestem w stanie tego udokumentowac ani zweryfikowac uzyskanych od nich informacji, ale w formie ciekawostek, ktore utkwily w mojej pamieci (o jednej z nich pisze w ksiazce str. 96-97) - moge o tym wspomniec.

1. Informator

"Miałem kiedyś okazję rozmawiać z osobą, która znała Allena będąc jeszcze
dzieckiem. Rozmowa ta miała miejsce w latach, kiedy większość badaczy sprawy w
świetle wykluczającego Allena badania DNA z 2002 roku uważała, że nie mógł on
być Zodiakiem. I ja tak uważałem, jednak przeczucie nigdy nie pozwoliło mi
całkowicie zrezygnować z niego jako podejrzanego. Osoba ta była jedną z dwójki
dzieci pewnej kobiety, która przez jakiś czas spotykała się z Allenem. Dwie uzyskane
od niej informacje, które najbardziej zapadły mi w pamięć to:
1. Allen miał okazjonalnie nurkować w okolicach Gavioty.
2. Allen potrafił ustrzelić biegnącego zająca z odległości 20-paru metrów.

Wspomniana kobieta miała zakończyć znajomość z Allenem, gdy dowiedziała się, że
interesuje się on jej córką nie w taki sposób, jak by sobie tego życzyła. Analogia do
Cheneya, która w pewien sposób uwiarygadnia wspomniane informacje – Cheney
również miał zakończyć znajomość z Allenem po tym, jak ten napastował jego
małoletnią córkę. Oczywiście, informacje opisane powyżej w punktach 1. i 2. wciąż
są informacjami niepotwierdzonymi."

2. Informatorka (nie wydaje mi sie, abym kiedykolwiek-gdziekolwiek wspominal o niej)

To byla uczennica pana Allena (pamietam, ze mowila o nim "pan Allen"). To byla Santa Rosa albo Valley Springs, rowniez nie jestem pewien.
Wedlug jej slow, "pan Allen" mial w zwyczaju w zamysleniu spogladac w okno podczas lekcji, po czym nagle "budzil sie" i nucil pod nosem:

- "tit-willo, tit-willo, tit-willo"

* byly to czasy "wykluczenia Allena poprzez DNA" i ja nie myslalem wowczas, ze to byl Allen.
« Ostatnia zmiana: 12/03/21, 01:19 wysłana przez Sam »

Offline black_99

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *
Pewnie o kims zapomnialem. Pytanie za 10 groszy: czy wszyscy oni uwzieli sie na Arthura?

I na koniec moje ulubione: jeden z dwoch najlepszych przyjaciol Allena, przed kamera, o nim samym: "Mysle ze jest niewinny.. ale nie moge byc tego pewien." - Norman Boudreau (2008)

Coś jest na rzeczy i albo Allen jest niezwykle podobny do naszego Zodiaka albo nim jest.
Zbyt dużo zbiegów okoliczności i świadectw przeciwko niemu sugeruję ze to on, z drugiej strony może w pewnym momencie zaczęliśmy szukać na siłę i kształtować rzeczywistość tak aby wykazać że to on?

Offline Sam

• Inspector
  • *
Wg Cheneya, Allen posiadal nastepujace auta: "Well, he had an Austin Healy that we mentioned, and a Ford. (...) It was a two-tone, blue and white, it had a Nash front seat in it, so you could lean back."

Wiecie jak nazywal sie jeden z modeli takiego Forda?

P.S.
"Zaobserwowano też następujący pojazd: błękitny/jasnoniebieski/
srebrno-niebieski, 2-drzwiowy Chevrolet, nadwozie typu sedan, model z roku 1966
lub 1967 (auto miało podłużne lampy z tyłu, a nie okrągłe). Kierowca: postawny
mężczyzna: około 183 cm, krępej budowy ciała: 90-100 kg wagi"

Offline black_99

• S.F. Chronicle Cartoonist
  • *

Offline Sam

• Inspector
  • *
Co do auta - kolejne mozliwe zrodlo inspiracji. Bo wiemy, ze zadnym astrologiem nie byl.

2. Informatorka (nie wydaje mi sie, abym kiedykolwiek-gdziekolwiek wspominal o niej)

To byla uczennica pana Allena (pamietam, ze mowila o nim "pan Allen"). To byla Santa Rosa albo Valley Springs, rowniez nie jestem pewien.
Wedlug jej slow, "pan Allen" mial w zwyczaju w zamysleniu spogladac w okno podczas lekcji, po czym nagle "budzil sie" i nucil pod nosem:

- "tit-willo, tit-willo, tit-willo"

Jednak o czyms podobnym pisal zdaje sie R. Graysmith w swoim "Zodiaku"..

Offline Sam

• Inspector
  • *
Dwa wpisy o Allenie spod filmu o jednym z kodow (@crackproof):

"By the way, not sure if you know about this.
Arthur Leigh Allen was pulled over by the cops in San Francisco for a traffic Violation on 3/13/1971
Now... All letters from Zodiac were mailed from San Francisco since his killing spree began ALL OF THEM.. all.... but on this day, that day was different very different.
That same day a letter is mailed from Pleasanton, CA, NOT from San Francisco and not to the sf chronicle but to the LA Times. This is a first ever, the same day 3/13/1971
If you look up Pleasanton, CA and San Francisco on the map, you can see it's not more than 45 min to an hour+ away from San Francisco... Suspicious as hell I would say.
I mean, the same day? Like, what are the odds this is an accident? I don't think it is at all. You know this wasn't known about till 2000 and the person who found it didn't seem to make that big a deal out of it, WHY I have no idea. Maybe your post above about ALA, is not that off after all."

"Well, Tom Voigt found it recently but this was originally found by a guy named Mike Rodelli in 2000 and he got it from local police station I believe. In 2000 and somehow this didn't get any attention, why I have NO IDEA... Anyway, yo can see a clip of it on my site. This is BEYOND suspicious. He always and I mean ALWAYS sent his letters from San Fran but for that one day 3/13/1971... So that same day a latter is mailed from an hour away?

Leigh had so much pointing to him already but this? Now I'm about 90% sure Zodiac was Arthur Leigh Allen. This is no coincidence, no way, no how. If you look into it a bit and really let it sink in, I'm sure you will start to see what I see."

Offline Sam

• Inspector
  • *
Wspomniany, "wyjatkowy" list zawiera zarowno pretensje do policji, jak i "wytlumaczenie", dlaczego Zodiak tym razem pisze wlasnie do L.A. Times.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Jezeli Zodiak rzeczywiscie byl tego dnia w San Francisco, jednak z jakichs wzgledow list postanowil wyslac z Pleasanton, to musial nadlozyc okolo 50 minut drogi autem, aby wyslac list i powrocic do Vallejo.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Bardzo ciekawa informacja. Zastanawiam się jednak na dwoma rzeczami:

1. Czy mamy pewność, że list został faktycznie wysłany 13 marca '71? Ta strona ( http://killer.radom.net/~sermord/New/zbrodnia.php-dzial=mordercy&dane=Zodiac.htm ) podaje datę wysłania listu jako 22/03/71, a na wysłanym przez Ciebie Sam skanie/kopii koperty nie jestem w stanie dostrzec daty.
2. Przyjmijmy, że faktycznie list został wysłany 13 marca i tego samego dnia Allen został zatrzymany przez policję. Założenie jak rozumiem jest takie, że skoro został zatrzymany w SF, to nie chciał stamtąd wysyłać listu, by nie było żadnego powiązania jego osoby z tym miastem, z tego dnia. Wydaje się, że to był kolejny jego błąd - takie odejście od rutyny/standardowego zachowania. Oczywiście nie jest to żaden dowód, ale kolejna czerwona lampka pojawiła się przy tym nazwisku.

Offline Sam

• Inspector
  • *

Offline Sam

• Inspector
  • *
Wiedzial, ze S.F. jest dla niego "spalone" 13. marca (wystarczyloby, ze sledczy zleciliby sprawdzenie mandatow wystawionych tego dnia - Arthur Leigh Allen). Jednak byl zbyt poirytowany/wsciekly tym faktem i zamiast sobie odpuscic, polecial do Pleasanton.

Offline Sam

• Inspector
  • *
Nawiazalem dzisiaj kontakt z Mike'iem Rodellim - potwierdzil on prawdziwosc informacji o tym, ze Allen zostal zatrzymany w S.F. 13. marca 1971 roku. Nie wiem, czy uda mi sie to zweryfikowac osobiscie.

Offline Sam

• Inspector
  • *
+