Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Zabojstwo Cheri Jo Bates

Gość · 40 · 5539

Ankieta

Czy Twoim zdaniem Cheri Jo Bates padla ofiara Zodiaka?

Tak
5 (71.4%)
Nie
1 (14.3%)
Nie wiem
1 (14.3%)

Głosów w sumie: 7

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Tak, ze wskazaniem na Sullivana.
Jestem coraz bardziej przekonanu, że to on był Zodiakiem

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Powiem Ci, że mi też coraz bardziej "podoba się" jako główny podejrzany.

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Jesper, nie jest mozliwe, aby sprawca byl z Cheri przez 1.5h i nikt by ich tam razem nie widzial. Nie jest wiadomym, gdzie byla Cheri od momentu wyjscia z biblioteki (czyli od ok. 18:30) az do momentu, gdy zostala zamordowana (pomiedzy 22 a 23). Ten watek dosc dokladnie opisuje w ksiazce.
« Ostatnia zmiana: 10/01/20, 23:18 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Hm, nie wiem właściwie skąd w mojej głowie taki pomysł, ale byłem niemal pewien, że na wielu serwisach poświęconych Zodiakowi przewijała się informacja/sugestia, że morderca i Cheri siedzieli razem w samochodzie przez te 1,5 godziny, a że ja nigdy nie zagłębiałem się dokładnie w historię tej zbrodni przyjąłem to dość bezkrytycznie.
Mimo wszystko, nawiązując do mojego poprzedniego wpisu, coś musiało się przez ten czas dziać, a ofiara, jak sam napisałeś, żyła jeszcze do 22-23. Oczywiście możliwości jest mnóstwo, jednak wskazuje to, że jakaś rozmowa lub inna forma interakcji (nie będąca zadawaniem śmiertelnych ciosów nożem) między mordercą, a ofiarą musiała nastąpić.

PS Przelew za książkę już puściłem, także niedługo będę miał okazję się zapoznać z tym i wszystkimi innymi wątkami ;)

Offline Sam

• Inspector
  • *
Na pewno miala miejsce jakas interakcja. Inaczej, Cheri nie znalazlaby sie tam - jej ciala w tamto miejsce nie zawleczono. Znaleziono slady jej butow + "wing walkersy", szli obok siebie.

Zalaczam tlumaczenie listu "The Confession".

Offline Sam

• Inspector
  • *
Nie sadze, aby to miejscowy zrobil. Cheri sie bronila, musial zostac co najmniej podrapany. Musialby wyjechac/nie wychodzic z domu do momentu zagojenia tych ran. Zarowno wychodzac z domu jak i ukrywajac sie, sprowadzilby na siebie podejrzenia. Natomiast mogl sobie chodzic podrapany po SLO, SF czy Vallejo, nie budzac podejrzen.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Zastanawia mnie pewna sprawa . M. Migeau opwiewiedzial w wywiadzie tv iż tuż przed tym jak sprawca do nich zaczął strzelać zapytał Darlene czy wie kto to , ona mu odpowiedziała , ze nie martw się tym to Richard i ze jest o nią zazdrosny . Na ławce pod wierszem w Riverside widnieje podpis r h . Może to się jakoś łączy ze sobą . Może dlatego zodiak sam kieruje nas do Riverside bo może pochodził z tamtąd i jego imię zaczyna się na „R” ? Do tego C. Shepard uczyla się w Riverside. Być może jednak nie była przypadkowa ofiara . Być może mogła znać z widzenia chodźby swojego napastnika dlatego zodiak użył tego przebrania. Czuje ze Riverside to klucz do tej sprawy , być może to tam wszystko się zaczęło
« Ostatnia zmiana: 05/02/20, 16:41 wysłana przez nana19 »

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Myśle ze sprawca musiał znać C.J. Bates , raczej nie poszła by i nie spędziła dłuższej chwili z nieznajomym.Do tego  zabójca wiedział którym samochodem przyjechała . Raczej nie czekał pod biblioteka z nadzieja ze przyjedzie tu jakaś dziewczyna która zabije . Odwrotnie , wiedział , ze tu będzie , bądź zobaczył ja w bibliotece bo tam bywał , bądź znał ja z innej okazji. To nie była przypadkowo napadnięta dziewczyna która szła ulica . Siostra Darlene twierdzi iż Cecylia i Darlene znały się z chóru a jej młodsza siostra Christine znała Bett Lou Jensen. Shepard studiowała muzykę w Riverside .
« Ostatnia zmiana: 05/02/20, 18:36 wysłana przez nana19 »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Cheri Jo po czesci byla Polka; jej matka - Irene Margaret Bates zd. Karolevitz (1919-1969) byla corka ur. w Polsce Wladyslawa Karolewicza (1891-1926) oraz Cecelii C. Merkwan zd. Mazourek (1893-1969) - ktore to nazwisko rowniez zdradza polskie pochodzenie.

Co ciekawe, matka Cheri - Irene, zmarla 4. lipca 1969, a jej babka - Cecelia, 21. grudnia 1969 roku.

https://www.findagrave.com/memorial/115000167/irene-margaret-bates
https://www.findagrave.com/memorial/110668483/vladislav-karolewicz
https://www.findagrave.com/memorial/115017528/cecelia-c-merkwan