Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Zabojstwo Cheri Jo Bates

Gość · 40 · 5540

Ankieta

Czy Twoim zdaniem Cheri Jo Bates padla ofiara Zodiaka?

Tak
5 (71.4%)
Nie
1 (14.3%)
Nie wiem
1 (14.3%)

Głosów w sumie: 7

Offline Jerry

• Sergeant
  • *
Dobrze byloby wiedziec kiedy dokladnie zostal przeniesiony do St. Anthonys of Padua Church, Rockford, Illinois.

Znalazłem, że on został przeniesiony do Rockford, zaraz po molestowaniu 13-letniego chłopca o imieniu Donald w lecie 1969. Można przypuszczać, że to okres od czerwca do sierpnia.

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
I ten niewielki skrawek informacji pozwala wysnuc przypuszczenie, ze ow Feely nie pasuje nam jako podejrzany.
« Ostatnia zmiana: 18/10/15, 23:31 wysłana przez Sam »
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Offline nana19

• Department of Justice
  • *
Czy wiadomo coś o dna znalezionym przy okazji tej sprawy ? Moim zdaniem skoro Sherwood uznał iż listy które napisał zodiak oraz listy w sprawie Bates oraz poemat na ławce w bibliotece napisała  ta sama osoba można by wnioskować ze to DNA  zodiaka .

Offline Sam

• Inspector
  • *
http://zodiacciphers.com/zodiac-news/the-cigarette-butt

"One of the smallest and most underrated pieces of evidence in the Cheri Jo Bates murder case is the cigarette butt recovered from the alleyway on October 31st 1966. At 9.30 pm on Sunday October 30th 1966 a female student was walking through the ill fated alleyway where Cheri Jo Bates' body would ultimately be discovered, when she observed a man smoking a cigarette. The two exchanged pleasantries, unfortunately however, she was unable to furnish a facial description of the man as he was standing in the shadows. Clearly the police believed this a valid and significant sighting, as not only was this woman the last eyewitness before the murder but she was evidently able to specify the man's exact location, resulting in the police retrieving a cigarette butt from the alleyway, that years later would yield a DNA profile."

(...)

"Does the fact that Riverside Police have consistently dismissed any link to the Zodiac Killer suggest a DNA comparison has been established. If the DNA retrieved from the Riverside crime scene has all but ruled out long standing suspect 'Bob Barnett,' then for anybody who believes the Cheri Jo Bates and Zodiac cases are connected, and have a 'favorite' suspect, then available DNA could effectively rule them out too."

(...)

"The man, if he was Cheri's killer, would have likely been under the assumption she was in the library. When police interviewed the 65 library attendees, only one, the Mexican-American student stated he knew Cheri Jo Bates and had noticed her in the library the night in question. He said he saw the girl "writing something with a ball point pen" in her blue spiral school notebook." The boy told us he was outside about 5.30 pm, waiting for the library to open at 6, and it was then he saw the girl'. A male librarian at the college said he "thought he saw" Cheri. The point being there was no sighting of Cheri from 6.30-9.00 pm from people who attended the library. This suggests she had gone elsewhere, yet had chosen to leave her Volkswagen parked up on Terracina. Why would she do this? Common sense would suggest she would travel to a 2nd location without her vehicle if it was nearby, returning to her vehicle some 4 hours later around 10.15-10.30 pm when screams were heard. The duration of four hours (assuming she wasn't held captive), could suggest a close friend of hers or somebody she liked. The question would be therefore be, why didn't this person come forward after finding out about her murder. They probably feared they would have been thought of as prime suspect, so kept quiet. We know she was 'missing' from approximately 6.30 pm to 10.30 pm, and her car was left on Terracina. She must have spent time close by, within walking distance, before returning to her vehicle. This man in the alleyway was lying in wait....probably. That is why we need a DNA comparison of cigarette and blood clot on Cheri's thumb."

Offline Sam

• Inspector
  • *
http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Cheri_Jo_Bates

"Officially, Bates's murder remains an unsolved case, and the theory she was a victim of the Zodiac Killer (which has been strongly disputed by the Riverside Police Department) has never been proven. Despite several suspects having been investigated and eliminated from the inquiry since 1966, the current investigator assigned to the case, Detective Jim Simons, has stated one individual still remains of interest to the investigation, although because tests conducted upon the mitochondrial DNA of the hair and blood samples found at the crime scene did not match those of this suspect, insufficient physical evidence exists to link this individual to the crime. Investigators who conducted DNA profiling were, however, able to determine that her murderer was a Caucasian male."
« Ostatnia zmiana: 12/10/19, 16:51 wysłana przez Sam »

Offline Sam

• Inspector
  • *
Pytanie niezwykle istotne w sledztwie dotyczacym Zodiaka. Zainspirowane faktem, iz w ostatnim czasie zbrodnia ta na najpopularniejszej w interniecie stronie o Zodiaku, przeskoczyla z "przypuszczalnych" do "potwierdzonych" zbrodni Zodiaka.

Nie wiem czym kierowal sie autor - choc prywatnie rowniez uwazam CJB za ofiare Zodiaka - jednak nie posiadam 100% pewnosci aby takowe przypuszczenie uznac za fakt niepodwazalny.
« Ostatnia zmiana: 08/11/19, 17:31 wysłana przez Sam »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Ja ogólnie mam mieszane uczucia do tej zbrodni podobnie jak do tej z nad jeziora.
I w obu przypadkach nie przypisał bym ich na 100% Zodiakowi.
Gdybym miał ocenić prawdopodobieństwo, że to sprawka Zodiaka to na  zbrodnie na jeziorem dałbym 60% a na CJB 50%. Ale to są moje odczucia.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Ogólnie te dwie zbrodnie są wyjątkowe w porównaniu do pozostałych. O ile pozostałe mają punkty wspólne to te dwie są mocno oderwane.
Atak nad jeziorem jest szczególnie nie spójny z resztą i Zodiak go w przyszłości pomija jakby nie było tego zdarzenia. Do tego atak nożem, dziwny strój, odcisk buta itd.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Napiszę podobnie do tego, co przed chwilą napisałem w "kawiarence". Mi się wydaje, że Bates była ofiarą Zodiaka. Podobnie jak Sam nie mam 100% pewności, ale te podobieństwa, które występują pomiędzy tymi sprawami, są dla mnie zbyt dużym zbiegiem okoliczności, aby były przypadkowe. W dodatku przekonuje mnie to co pisałem w odniesieniu do dokumentu "Kod Zodiaka" i porównanie listów Zodiaka z tymi po zabójstwie Bates i te same błędy występujące w nich.

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Zgadzam się z johnem i Samem. Jest zbyt dużo podobieństw pomiędzy Zodiakiem, a mordercą Cheri Jo Bates. Dlatego uważam, że w przypadku każdego podejrzanego i powiązywania go ze zbrodniami Zodiaka powinno się kłaść mocny nacisk na związki z Riverside. To stamtąd mógł wywodzić się morderca, być może się tam wychował i/lub studiował.

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Zodiak mógł mieć do morderstwa Bates zupełnie inny stosunek, niż do późniejszych zbrodni. Być może znał ofiarę już wcześniej (przynajmniej z widzenia), spędził z nią też wiele czasu w samochodzie (ustalono, że było to 1,5 godziny, dobrze pamiętam?), traktował więc to wydarzenie jako "młodzieńczy wybryk", nie powiązany bezpośrednio z wykreowaną później przez samego siebie "postacią" Zodiaka - bezlitosnego, ale i powściągliwego w stosunku do ofiar mordercy zakochanych. Być może zabójstwo to było w pewnym stopniu popełnione w afekcie, a nawet jeśli nie, to może morderca tak je sobie tłumaczył (Bates go czymś zdenerwowała, poczuł impuls itd.)

Offline john

• Deputy Inspector
  • *
Pytanie niezwykle istotne w sledztwie dotyczacym Zodiaka. Zainspirowane faktem, iz w ostatnim czasie zbrodnia ta na najpopularniejszej w interniecie stronie o Zodiaku, przeskoczyla z "przypuszczalnych" do "potwierdzonych" zbrodni Zodiaka.

Miałeś na myśli forum http://zodiackillersite.com ? Bo jak teraz wszedłem na forum, to tam sprawa Bates jest znowu/dalej w "Possible Zodiac victims".

Offline Sam

• Inspector
  • *

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Zakładając, że na 100 % była ofiara Zodiaka ograniczylbym listę podejrzanych do dwóch osób.

Offline john

• Deputy Inspector
  • *