Sprawa Zodiaka
unsolved.cba.pl

Zabojstwo Cheri Jo Bates

Gość · 40 · 5541

Ankieta

Czy Twoim zdaniem Cheri Jo Bates padla ofiara Zodiaka?

Tak
5 (71.4%)
Nie
1 (14.3%)
Nie wiem
1 (14.3%)

Głosów w sumie: 7

Xer

• Gość
Znalazłem gdzieś informację, że rankiem,Cheri wraz ze swoim ojcem, udali się do pobliskiego kościoła (St. Catherine w Brockton) w dniu jej morderstwa. Czy to prawda?

Poniżej w/w kościół

Znajomy symbol? Widnieje na wszystkich rynnach tego kościoła.

Jeżeli ktoś mi tę informację potwierdzi, to może, jeżeli Zodiak był odpowiedzialny za zabójstwo CJB, jest to wskazówka dlaczego wybrał sobie ów symbol... upamiętniając swoją pierwszą ofiarę.
« Ostatnia zmiana: 09/10/15, 12:57 wysłana przez Xer »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
ciekawy wątek ale przydałoby się zobaczyć starsze zdjęcia tego obiektu czy symbol wtedy tam istniał bo te zdjęcia raczej są świeże :)

Xer

• Gość
Co do starszych zdjęć tego kościoła, trudno będzie je zdobyć, ale spróbuję.

Pamiętacie jaki tytuł miał list który napisał Zodiak? po morderstwie Cheri... Spowiedź - co może się wiązać z kościołem.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Jest w tym logika ... kościół i list spowiedź mogą mieć ze sobą związek. Twój wątek sprowadza na tor który sugeruje ze Zodiak chodził do tego kościoła lub widział tam swą ofiarę...

Offline Jesper

• Deputy Inspector
  • *
Faktycznie, jakaś doza prawdopodobieństwa w tym jest.
Sam uważam, że to co napiszę to trochę za daleko posunięty wniosek, ale przyszło mi do głowy coś takiego... Jeśli Zodiak (w tym przypadku zakładamy, że to on zabił Cheri Jo, pamiętajmy, że tego nie udowodniono) chodził do katolickiego kościoła lub przynajmniej bywał w jego okolicy, może to nieśmiało sugerować, że jest on pochodzenia irlandzkiego albo polskiego. Z tego co mi wiadomo, to osoby, o tym pochodzeniu stanowią w USA dość spory odsetek katolików.
No i oczywiście, według tej hipotezy stąd wziął swój sławetny symbol. Ogólnie bardzo ciekawy trop, aczkolwiek równie dobrze, może to być zbieg okoliczności.
« Ostatnia zmiana: 11/10/15, 01:14 wysłana przez Jesper »

Offline Sam

• Inspector
  • *
    • Wojciech Makiwisto - blog
Mhm, trop jest nienajgorszy (zwlaszcza w swietle tego, ze wiemy iz sprawca prawdopodobnie latwo inspirowal sie pewnym symbolizmem graficznym - rowniez architektonicznym - vide watek Zodiak a Mel Belli), brawo. Chociaz moznaby tez podejsc do tego bardziej sceptycznie - poza tym, ze wczesniej moglo ich tam po prostu nie byc - to nie sa to dokladnie takie same symbole.

Tak czy owak, pozostaje Ci tylko te informacje potwierdzic lub tez je zanegowac. Jesli sie one potwierdza, wowczas mozna bedzie wyciagac dalsze niesmiale wnioski.
  • Zbrodnia nie może być doskonalsza od człowieka, który ją popełnił.

Xer

• Gość
Dowiedziałem się kilku rzeczy:
- po pierwsze: Symbol ten jest to tzw. krzyż słoneczny. Podczas inauguracji w/w kościoła ksiądz/biskup, rysował symbolicznie wodą święconą, bądź oliwą w różnych miejscach kościoła 12 takich symboli, które miały przedstawiać duchową pomoc. Nieoficjalnie dowiedziałem się, że od tego czasu (1946roku), symbol ten był obecny w kościele i kilka lat później zostały wstawione 3 bądź 4 witraże z takimi symbolami.

Udało mi się jak na razie odszukać jedno zdjęcie tego kościoła podczas budowy - nic specjalnego, niestety :/ Będę szukać dalej...

- po drugie: Tak z ciekawośći szukałem kto był proboszczem w tym kościele w czasach Cheri, ale nie znalazłem. Ale udało mi się znaleźć wikariusza tego kościoła: ks. Theodore Feely. - 1964-1968 - działał w Riverside. Jednak został oskarżony o zgwałcenie chłopca i molestowanie. Został przeniesiony do Rockford.

Oto on:

- i po trzecie: przypomniał mi się jeszcze jeden list który napisał Z - Egzorcysta - Kościół?. Czyżby drugi zbieg okoliczności... :)

Offline benefis

• Sergeant
  • *
Musze przyznać ze ten wikariusz nawet pasuje do rysopisu.

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Nawet bardzo podobny. Tu nasuwa się myśl na temat stroju znad jeziora bo mógł mieć odwołanie do stroju związanego z kościołem czy z czasami świętej inkwizycji ? Można w tym ujrzeć trochę logiki :)

Offline Jerry

• Sergeant
  • *
Dla mnie strzał w 10 z tym wikariuszem. Jeżeli dowiedzielibyśmy się czegoś o jego przeszłości tj. czy miał jakieś powiązania z np. wojskiem, kryptologią to wtedy moglibyśmy posunąć się z tym dalej. Będę szukał jakichś informacji na jego temat.

Póki co, jedyne co udało mi się znaleźć to zdjęcie nagrobka księdza Feely. Urodził się w 1931, zmarł w 1991.

Jeżeli przyjąć, że to on był Zodiakiem to podczas pierwszego morderstwa miał 37 lat.

Dodatkowo znalazłem jeszcze jedno zdjęcie (mało co widać niestety ale zawsze) Ks. Feely to drugi od lewej w najwyższym rzędzie w czarnej sutannie.

Xer, powiedziałeś, że ten znak na rynnach kościoła to tzw. krzyż słoneczny. Zgadza się. Natomiast wiemy, że Zodiak podpisując swoje listy, wyjeżdżał kreskami poza obręb koła i jest to tzw. krzyż celtycki. Ale krzyż celtycki to jedna z wersji krzyża słonecznego.

Daje zdjęcia do zapoznania się:

Krzyż słoneczny:                                                               

Krzyż celtycki:

Dodatkowo, potwierdzam teorię: Cheri Jo Bates była tego dnia rano z ojcem w kościele. Znalazłem tą informację na kilku różnych źródłach.

« Ostatnia zmiana: 13/10/15, 14:04 wysłana przez Jerry »

Offline Sam

• Inspector
  • *

Odnosnie Feely'ego - franciszkanin konwentualny. Pochowany na cmentarzu im. Jozefa z Kupertynu w San Luis Obispo (gdzie swego czasu studiowal Leigh Allen i okolo 120 km od miejsca, w ktorym zamordowani zostali Robert Domingos i Linda Edwards 4. czerwca 1963).

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=21336450
« Ostatnia zmiana: 14/10/15, 12:14 wysłana przez Sam »

Offline max944

• Deputy Inspector
  • *
Coraz ciekawszy robi się ten wątek i znów pojawia się w tle Allen (coraz bardziej myślę że miał on coś wspólnego z zodiakiem). Ciekawe czy się znali bo  ,,hobby'' co najmniej jedno mieli wspólne (zbytnio lubili dzieci). Temat warty szczególnej uwagi.
« Ostatnia zmiana: 14/10/15, 13:04 wysłana przez max944 »

Offline Jerry

• Sergeant
  • *
Coraz ciekawszy robi się ten wątek i znów pojawia się w tle Allen (coraz bardziej myślę że miał on coś wspólnego z zodiakiem). Ciekawe czy się znali bo  ,,hobby'' co najmniej jedno mieli wspólne (zbytnio lubili dzieci). Temat warty szczególnej uwagi.

Rzeczywiście sporo faktów się tutaj łączy. Nie można niczego wykluczyć w 100% ale również niczego nie możemy być pewni.

Offline Sam

• Inspector
  • *
http://www.bishop-accountability.org/news3/2006_03_01_Wandall_RockfordMan_Theodore_Feely_3.htm

http://rockrivertimes.com/1993/07/01/rockford-man-sues-catholic-diocese-conventual-franciscans/

http://www.bishop-accountability.org/news3/2005_01_20_Fisher_BishopAsked_Theodore_Feely_3.htm

"For reference, what follows is Feely's parish history:

1958 - Ordained;

1959-1961 - St. Thomas Church, Arlington, Calif.;

1962 - St. Paul the Apostle, Pismo Beach, Calif.;

1963 - St. Bronislava, Chicago;

1964-1968 - Queen of Angels, Riverside, Calif.;

1969-1973 - St. Anthonys of Padua Church, Rockford;

1974-1975 - Our Lady of Guadalupe, Riverside, Calif.;

1976 - St. Thomas, Riverside, Calif.;

1977-1978 - Queen of Angels, Riverside, Calif.;

1979-1980 - St. John of God, Norwalk, Calif.;

1982 - St. George, Stockton, Calif.;

1983-1988 - Queen of Angels, Riverside, Calif.; and

1989-1991 - St. Thomas Aquinas Cathedral, Reno, Nevada.

Curley said in August 2005: There was no awareness of any problem at that point. It was just a normal rotation in terms of St. Anthonys."

Offline Sam

• Inspector
  • *
Dobrze byloby wiedziec kiedy dokladnie zostal przeniesiony do St. Anthonys of Padua Church, Rockford, Illinois.